BREAKING: Romo stopt en stort zich op tv-carrière

Door

Dallas Cowboys v New York Giants

Er is een opvallend einde gekomen aan de langdurige soap rond de toekomst van Tony Romo. De quarterback is komend seizoen niet meer te bewonderen bij de Dallas Cowboys, Denver Broncos of de Houston Texans maar bij FOX, CBS of NBC. De 36-jarige Romo zal vandaag bekend maken dat hij afscheid neemt van de NFL en zich gaan richten op een tv-carrière, aldus NFL-volger Ian Rapoport.

Verrassend afscheid van een Cowboys-legende

Met deze opvallende stap maakt de Cowboys-legende zelf een einde aan de speculaties over een mogelijk vervolg bij een ander team in de NFL. Dat kwam ogenschijnlijk voor de Cowboys-organisatie zelf ook als een verrassing. De afgelopen dagen werd er nog aangestuurd op een trade naar play-off contenders Broncos en Texans en afgelopen nacht was voor de Cowboys de toekomst van Romo nog niet duidelijk.

Volgens Rapoport heeft de ervaren quarterback nu zelf de knoop doorgehakt. Hij verlaat de NFL vanwege een combinatie van zijn fysieke gesteldheid en de mogelijkheden die heeft gekregen om in de NFL actief te blijven bij verschillende grote televisiestations. FOX, CBS en NBC zouden dingen naar de gunsten van Romo.

Update: Romo gaat aan de slag voor CBS Sports. Als analist zal hij komend seizoen Jim Nantz bijstaan tijdens het commentaar bij NFL-wedstrijden op CBS, zowel op de zondag als tijdens Thursday Night Football.

Van undrafted free agent tot 4x Pro Bowler, Mr. Clutch en burning jerseys

Romo kan ondanks zijn plotselinge en weinig glansrijke afscheid, na twee seizoenen vol blessureperikelen, terugkijken op een prachtige carrière. Hij werkte zich op van undrafted free agent in 2003 tot de onbetwiste starter van de Dallas Cowboys in het laatste decennia. Vanaf het moment dat hij zich als starter kon manifesteren in 2006 tot zijn laatste volledige seizoen (2014) schaarde Romo zich tussen de beste quarterbacks in de NFL.

Hij laat Dallas achter zich in de wetenschap dat hij voorlopig nog de franchise leader zal blijven op het gebied van passing yards (34,183 yards) en career touchdowns (248). Bovendien werd Romo vier verkozen voor de Pro Bowl (2006, 2007, 2009 en 2014).

Op het palmares van Romo ontbreekt een play-off reeks die verder reikte dan de divisieronde en een grote individuele prijs in de NFL (Romo won in 2002 wel de Walter Payton Award in dienst van Eastern Illinois). Hij werd tijdens zijn jaren in Dallas geroemd als Mr. Clutch, maar ook verguisd nadat de Cowboys in 2012 voor de derde keer op rij de play-offs misliepen. Niet alleen het seizoen van Dallas ging in rook op na het verlies tegen de Redskins, ook zijn shirt moest er aan geloven bij een aantal fans.

Verder is een klein smetje op zijn carrière dat zij de laatste seizoenen door blessures niet meer heeft laten zien waar hij tot en met 2014 wel toe in staat was. In 2015 speelde een gebroken sleutelbeen hem parten, in 2016 hield een zware rugblessure hem aan de kant. Romo moest na zijn terugkeer toezien hoe rookie Dak Prescott zijn plaats had ingenomen. Geen schande, gezien de stormachtige ontwikkeling van de offensive rookie of the year. Prescott staat de komende jaren voor de uitdaging om zijn illustere voorganger te doen vergeten.

https://youtu.be/1sBfQgp-q00

Foto: Getty Images (archief)

Ook leuk om te lezen