Road to Super Bowl LII: Eagles-architect Howie Roseman

Door

De Eagles staan in de Super Bowl. Over het hele seizoen genomen zeer terecht: 13-3 in het reguliere seizoen, met enkel nederlagen tegen de (destijds) red-hot Chiefs, de Seahawks op een koude donderdagnacht en de Cowboys toen het nergens meer om ging (week 17). Stille genie achter dit succes? Howie Roseman, vice president of football operations voor de Philadelphia Eagles. In dit artikel zetten we zijn key-moves op een rijtje en analyseren wij zijn blauwdruk die tot het succes van de Eagles heeft geleid.

JONGE JAREN

Roseman in het jaarboek van Fordham University

Roseman werd geboren in Brooklyn, New York, in 1975. In zijn jeugd was hij een ietwat sukkelige rechtenstudent met een grote droom: GM worden in de National Football League. Al in zijn studententijd begon hij derhalve met het versturen van brieven naar alle 32 NFL teams. De Jets hapten toe; in 1999 mocht Roseman stage lopen op de player personnel afdeling in zijn thuisstad New York.

In 2000 boden de Philadelphia Eagles hem een vaste baan. Gedurende de periode 2000-2003 werkte Roseman als analist op de afdeling salary cap issues. De kennis en kunde die hij daar opdeed zouden hem goed van pas komen in zijn latere carrière. Na 2003 was Roseman nog director of football administration en vice president of player personnel. Tot in 2010 zijn jeugddroom uit kwam: hij werd General Manager van een NFL-team.

TWEEDE VIOOL

Hoewel Roseman zichzelf vanaf 2010 dus GM mocht noemen, moest hij nog lange tijd akkoord gaan met een strikt adviserende rol als het aankwam op roster-beslissingen. In eerste instantie was het Andy Reid die de lakens uitdeelde. Daarna, tijdens de periode 2013-2015, moest Roseman oogluikend toekijken hoe Chip Kelly de Eagles de afgrond instortte. Sterspelers zoals LeSean McCoy en DeSean Jackson werden meedogenloos opzij gezet. Ook op het veld zag Roseman dingen die hem ongetwijfeld niet bevielen. Zijn grote voorkeur voor wide-nine 4-3 defenses werd glashard genegeerd door Chip Kelly en diens Defensive Coordinator Bill Davis. Verder moest Roseman lijdzaam toekijken hoe hoge draft picks als Nelson Agholor en Marcus Smith totaal niet uit de verf kwamen.

MACHT

In 2015 gebeurde dan ook het onvermijdbare, Kelly werd de laan uit gestuurd en Roseman kreeg eindelijk de macht over het team. Vanuit zijn nieuwe rol als Executive Vice President of Football Operations ging hij zijn nieuwe taak onmiddellijk te lijf met het aanstellen van een coaching staff. De onervaren Doug Pederson werd head coach, Jim Schwartz en Frank Reich gingen respectievelijk de defense en de offense coördineren.

In de wetenschap dat een GM zo goed is als zijn quarterback, ging Roseman all-in om Carson Wentz te halen in de draft van 2016. Sam Bradford, die tot dat moment de starter leek, werd verscheept voor een first round pick waarmee de fundering voor het huidige Eagles succes gestalte kreeg.

OFFSEASON 2017

Na een 2016 met veel potentie maar weinig succes, besloot Roseman dat de tijd rijp was om grote stappen te nemen richting een Super Bowl-waardig team. Wentz had laten zien een franchise QB te kunnen zijn en Pederson bleek uit het juiste hout gesneden om de Eagles te leiden. Met die wetenschap in het achterhoofd kwam de ware Roseman naar boven en toonde hij zich een manager die niet bang is om snel de trekker over te halen wanneer hij wordt geconfronteerd met grote beslissingen.

Roseman zag uitstekend wat het team nodig had en wist ook dat er offers gebracht moest worden om tot daadwerkelijk succes te komen. Om die reden werd publiekslieveling Connor Barwin bij het grofvuil gezet. Ook de teleurstellende Leodis McKelvin kreeg te horen dat er geen toekomst voor hem was in Philadelphia.

Connor Barwin, tijdens de zogenaamde Snow Bowl in 2013, photo: Getty Images (Archief)

WAPENS

Met de cap-ruimte die Roseman daarmee creëerde wist hij wel raad. Prioriteit was Wentz voorzien van wapens om mee te werken. In 2016 gooide Wentz dime na dime, maar vooral Nelson Agholor liet de bal keer op keer klungelig vallen. Om die reden werden veteranen Torrey Smith en Alshon Jeffery gehaald. Smith is nog altijd een deep-threat om rekening mee te houden. Hij maakt het veld voor de Eagles veel langer, wat playmakers underneath de mogelijkheid biedt om te excelleren. Jeffery is een ervaren, lange receiver met uitstekende handen. Hij is als geen ander in staat 50-50 ballen te winnen, plays te maken in de clutch en derhalve zijn jonge quarterback op verschillende manieren te helpen.

Nadat de binnenkant van de offensive line een upgrade had gekregen (Stefen Wisniewski, Chance Warmack), haalde Roseman Nick Foles terug. Tijdens de Chip Kelly-era had Roseman goede ervaringen opgedaan met Foles. Nog los van zijn uitstekende 2013-campagne had Foles zich een keurige professional getoond, in voor- en tegenspoed. Derhalve zag Roseman in hem de ideale kandidaat om Wentz in geval van nood te vervangen. Behalve Foles, werden ook de enigszins uitgerangeerd geachte Patrick Robinson en Chris Long gehaald.

DEFENSE WINS CHAMPIONSHIPS

Tijdens zijn tweede draft met macht over het roster koos Roseman steevast voor de best-player-available. Het leidde ertoe dat Derek Barnett de toch al niet misselijke defensive line kwam versterken. Kort daarvoor was Timmy Jernigan overgekomen van Baltimore. Al met al genoeg leuks om mee te werken voor DC Jim Schwartz.

Jernigan tijdens het Eagles trainingskamp in 2017, photo: Kiel Leggere/Philadelphia Eagles

Niet lang voor de start van het seizoen kwam Roseman echter tot de conclusie dat de secondary de achilleshiel van de defense was en bleef. Omdat de receiver positie inmiddels wél afdoende was bezet, werd Ronald Darby gehaald ten koste van Jordan Matthews. Deze spraakmakende trade zorgde voor ophef in Philadelphia. Immers, was Matthews niet de enige receiver die nog iets van betrouwbaarheid had getoond in 2016? Roseman zag echter dat Nelson Agholor achter de schermen onvoorstelbare stappen maakte; Matthews was niet meer nodig. Darby versterkte de defense zienderogen en ook Roseman weet: defense wins championships.

PUZZELSTUKJES

Het laatste deel van de Roseman-puzzel was de running back-stal. Tegen alle verwachtingen in werd Corey Clement niet gecut. Blount en Ajayi werden gehaald en achter de meer dan solide offensive line zijn zij allen volledig tot wasdom gekomen.

Gaandeweg het jaar is duidelijk geworden dat werkelijk alles wat Roseman in het offseason heeft bekokstoofd goud waard is gebleken. Het Eagles-roster kent eigenlijk geen uitgesproken zwaktes. Robinson, Long, Smith, Jeffery, Darby, Jernigan, Blount en Ajayi spelen als nooit tevoren. Ondanks een shaky start is Foles in staat gebleken games te winnen. Voorzichtig mag worden gesteld dat die sukkelige rechtenstudent uit Brooklyn in staat is gebleken één van de beste offseasons ooit neer te zetten. Mócht het misgaan komende zondag: aan meneer Roseman heeft het in ieder geval niet gelegen.

Cover photo: Jeff Gross/Getty Images

Ook leuk om te lezen