Breakdown van een kleine baseball-trade

Door

Blockbuster deals. Die willen we zien. De ene grote speler voor de andere grote speler. Roy Halladay naar de Phillies, Cliff Lee naar de Mariners en talenten naar de Blue Jays. Dat soort trades. Die zijn mooi. Smullen we van.

Echter zijn de meeste deals kleine deals. Vandaag vond er eentje plaats die perfect illustreert hoe front offices denken:

SS Jed Lowrie en RHP Kyle Weiland naar de Houston Astros
RHP Mark Melancon naar de Boston Red Sox

Dit is een trade tussen twee ploegen met totaal verschillende bedoelingen. De Astros hebben het slechtste team in de MLB en de Red Sox één van de beste. Tijd voor een breakdown!

Houston Astros raken Mark Melancon kwijt:
Voor de mensen die Mark Melancon niet kennen (bijvoorbeeld, omdat ze nooit naar de Astros kijken, wat ik kan begrijpen): hij was de closer van de Astros gedurende een groot deel van het afgelopen seizoen. De lange rechtshandige werper is oorspronkelijk door de New York Yankees gedraft en in de ruil voor Lance Berkman (inmiddels spelend bij de St. Louis Cardinals) naar de Astros gekomen. Hij had het afgelopen seizoen twintig saves en een ERA van 2.78 in 74.1 innings.

Het laatste wat je als treurige, nietige club nodig hebt is een goede closer. Waarom een goede closer als er toch amper wedstrijden zijn die je gaat winnen? Om wedstrijden te winnen heb je goede startende werpers, goede ‘D’ en een goede slagorde nodig. Een closer kan handig zijn, maar wel als de rest ook redelijk in orde is. Als je maar 56 wedstrijden wint in een seizoen heb je als taak je ‘core’ te verbeteren.

Houston Astros krijgen Jed Lowrie en Kyle Weiland:
In ruil voor Melancon werken de Astros aan de core. Lowrie zal de startende korte stop worden voor de ‘stros en Weiland zal waarschijnlijk een plekje in de rotation krijgen. Lowrie is vaak succesvol geweest bij de Red Sox, maar had ook vaak te maken met blessures. In 2011 speelde hij 88 wedstrijden, een PR’etje. In zijn tijd als Major Leaguer heeft Lowrie wel laten zien dat hij beschikt over wat ‘pop’. Zo sloeg hij in 55 wedstrijden in 2010 9 homeruns. Nu hoor je mij niet zeggen dat hij 30 homerun potential heeft, maar in een goed jaar kan hij er misschien meer dan 15 slaan. En dat is veel voor een korte stop. Verder is zijn defence iets onder gemiddeld. Ik ben benieuwd hoe hij speelt als hij blessurevrij is. De Astros nemen een klein beetje een gokje met Lowrie, maar het kan een schot in de roos zijn. Een goedkoop gokje ook, want Lowrie verdient in 2012 waarschijnlijk iets meer dan een half miljoen.

Weiland maakte in september deel uit van de startende rotatie van de Red Sox. Niet echt het sterkste punt op dat moment… Ook Weiland is goedkoop en een speler met upside. Een jaartje in de National League pitchen zal hem goed doen. In 2013, als de Astros naar de AL verhuizen, zal hij het moeilijker krijgen tegen de Albert Pujols van deze wereld. Al zijn de pitchers’ parks in Anaheim en vooral Oakland en Seattle best lekker.

Boston Red Sox raken Jed Lowrie en Kyle Weiland kwijt:
De Red Sox dealen Lowrie uit ‘depth’. De Sox hebben Marco Scutaro als korte stop volgend jaar (er vanuit gaande dat de Sox niet proberen Hanley Ramirez terug naar Boston te halen) en hebben ook nog Mike Aviles achter de hand. Tevens loopt de jonge José Iglesias nog rond bij het AAA-team van de Red Sox in Pawtucket. Lowrie was ‘over’.

En dan Weiland. 24.2 innings en een ERA van 7.66. Bijna alles was tegen AL East teams, waar het schema van de Red Sox in september grotendeels uit bestond. Weiland is niet, en daar hoeft hij zich niet voor te schamen, geschikt voor de AL East. Dit is dus een goede manier om van hem af te komen. No offence.

Boston Red Sox krijgen Mark Melancon:
Melancon was de closer van de Astros in de zwakke National League Central (ik bedoel, 18 wedstrijden tegen de Pittsburgh Pirates en de Chicago Cubs, dat wil toch iedereen?) en zal denk ik niet closen. Echter, met de verhuizing van Jonathan Papelbon naar Philly en Daniel Bard naar de startende rotatie is er ruimte in de bullpen. Ik denk dat Melancon dan ook de zevende of achtste inning zal bemannen. Met ex-Chicago White Sox closer Bobby Jenks in de gelederen, Free Agent Ryan Madson beschikbaar en nog een paar maanden de tijd voordat het seizoen gaat beginnen zullen de Red Sox vast iemand anders geschikter vinden voor in de negende inning. Al is niet gezegd dat Melancon niet op termijn de closer zal kunnen worden.

Melancon lijkt betrouwbaar, misschien niet als closer, maar dan toch wel als reliever. Daarnaast is hij jong en goedkoop èn dealen de Red Sox uit depth. Nothing to lose.

Kortom: de Astros maken hun core (in hoeverre daar sprake van is 😉 dan) sterker en proberen lightning in a bottle te catchen, terwijl de Red Sox een betrouwbare reliever krijgen. Dit zijn kleine deals die een team of teams een heel eind kunnen helpen, vandaar dat ik deze even wilde uitlichten. Natuurlijk worden er tig van dit soort deals gemaakt tijdens een off-season.

EDIT: Deze deal is vanuit het Red Sox standpunt nog logischer nu Nick Punto voor twee jaar heeft getekend bij de Red Sox. De Utility man kan uit de voeten als korte stop, derde honkman, tweede honkman en in het buitenveld. Het schijnt dat Mike Aviles zich deze off-season bezighoudt met het bijwerken van zijn skills in het rechtsveld.

Foto’s: Wikimedia Commons

1 Reactie

Ook leuk om te lezen