Blake Griffin: Ready to Rumble

Door

Blake GriffinDat Blake Griffin één van dé attracties van het All-Star weekend zal zijn is duidelijk. Maar vermoedelijk denkt de power forward zelf vooral aan wat er dit seizoen verder nog voor hem in het verschiet ligt.

Niet zo verwonderlijk natuurlijk, want Blake the Quake wordt dit jaar omringd door het nodige talent bij de Los Angeles Clippers. Vorig jaar vormde hij met Chris Paul al een tandem om je vingers bij af te likken. De Alley-oops van Griffin en Paul leidden tot hysterische fans in het tot Lob City omgedoopte Los Angeles. Dit jaar is de selectie van de Clippers ook nog eens veel breder (met name Jamal Crawford is als sixth man bezig aan zijn tweede jeugd in de City of Angels) dus minder afhankelijk van de twee supersterren. Die hoeven daardoor minder arbeid te leveren, wat een belangrijk verschil is met vorig jaar toen het duo banged up was voordat de apotheose van het NBA-seizoen goed en wel begonnen was.

Door de kwaliteitsinjectie van de afgelopen twee jaar gaan de Clippers op voor hun beste seizoen in franchise history, uiteraard vooral door de winning streak van 17 wedstrijden die in december gestalte kreeg. Persoonlijk is Griffin ook weer bezig aan een goed seizoen. Zijn statistieken zijn goed daar waar je dat mag verwachten. Zijn fieldgoalpercentage ligt weliswaar iets lager, verder noteert Blake keurige cijfers. Hij heeft z’n vrijeworppercentage bovendien verbeterd. Met 0.654 ligt dat nog steeds niet echt hoog, maar het toont wel aan dat Griffin zich wat van de kritieken heeft aangetrokken.

Gemiddeld genomen maakt Griffin iets minder punten en pakt hij minder rebounds. Dat is geen schande aangezien hem door het brede roster wat meer rust kan worden gegund. Zo zou hij dit keer fitter aan de play-offs moeten kunnen beginnen. Wel vinden criticasters het een kwalijke zaak dat Blake zich nog te vaak aan een mid-range jumper waagt, ook al gaat de J hem beter af dan voorheen. Een man met het atletisch vermogen en de kracht van Griffin zou namelijk veel vaker naar de basket moeten bewegen. De pijnlijke airballs van downtown tegen Golden State zouden Blake hier ook van moeten overtuigen.

Maar ondanks dit soort muggenzifterige kanttekeningen is Griffin gewoon starter voor de Western Conference in de All-Star Game van zondagavond. En niet voor niets ligt Staples Center nog vaak genoeg aan zijn voeten vanwege zijn spectaculaire dunks. Afgelopen maandag was het ook weer raak, ditmaal in Philadelphia. Tegen de 76’ers probeerden DeAndre Jordan en Griffin elkaar de loef af te steken met spectaculaire plays. Jordan had twee geweldige put-backs, maar Blake toonde zich weer Poster Kid met een heerlijke baseline jam.

Dit jaar zal Griffin zich met de Clippers écht willen profileren in de play-offs. Ongetwijfeld fantaseert hij zich een ongeluk over poster dunks in de dying seconds en andere jongensboekscenario’s. Ook voor de Clipperfans kunnen de play-offs niet snel genoeg beginnen.

Artikel geschreven door Gianni Schepens.

Ook leuk om te lezen