NBA: Power Rankings East (9)

Door

De NBA gaat om meer dan winnen en verliezen. Het gaat ook over status, aanzien, hot streaks, cold streaks, blessures… Al deze factoren spelen mee in de strijd om dat felbegeerde ticket voor de playoffs. Daarom houdt Sport Amerika wekelijks Power Rankings bij waarin de beste acht teams per conference onder de loep genomen worden. 

1. (1) Chicago Bulls, 45-14

De Bulls verloren deze week in een spectaculair duel van en in New York, maar namen een paar dagen later revanche op de Knicks. Donderdag moesten ook de Heat hun meerdere erkennen in Chicago. En dat terwijl Derrick Rose slechts één schot van zijn dertien pogingen raakte en met twee punten eindigde. De Bulls zijn met recht de beste ploeg in het oosten én de league. Donderdag gaan ze op bezoek in Miami, voor de vierde en laatste ontmoeting van het seizoen. Een voorproefje voor de conference finales?

2. (3) Indiana Pacers, 37-22

De Pacers hebben zich uitstekend gehandhaafd als de best van de rest in het oosten. Met nog vijf thuisduels voor de boeg lijkt Indiana die plek ook wel vast te houden. Hoewel er nog twee wedstrijden volgen tegen de uiterst gemotiveerde Milwaukee Bucks die nog hopen op de play-offs. Ook komen de Bulls nog op bezoek. De mannen van coach Frank Vogel wonnen deze week knap van de Thunder en hadden geen enkele moeite met de dubbele confrontatie tegen Cleveland Cavaliers.

3. (2) Miami Heat, 41-17

Het was geen beste week voor Miami. De onoverwinnelijke thuisstatus werd eerst door Memphis en toen door Boston hard ongedaan gemaakt. En dat het uit niet wilde vlotten was al langer bekend, maar de manier waarop de Heat de overwinning in Chicago uit handen gaven was pijnlijk. Als ook het spel van de bank. Naast het feit dat de Heat geen kwalitatief hoogstaande center en point guard hebben, zijn de reservespelers van veel te weinig waarde gebleken dit seizoen. De Heat is ten opzichte van vorig jaar, puur naar percentage gekeken, niet beter geworden en dat geeft te denken.

4. (4) Atlanta Hawks, 35-24

De Hawks lijken vast te staan op de vijfde plaats in het oosten. Een confrontatie met de Celtics is echter niet de ideale uitgangspositie voor Atlanta. Wellicht dat ze nog naar de derde plaats kunnen stijgen, maar het zou niet onverstandig zijn om her en der een wedstrijdje te verliezen om zo op plaats zes uit te komen. Want een confrontatie in de eerste ronde met Miami of Chicago wil je ook niet. De Hawks zijn gewoon bezig aan een uitstekend seizoen, ondanks dat ze hun belangrijke center Al Horford moesten missen. Het dynamische duo Joe Johnson en Josh Smith is voor elke ploeg een lastige kluif. Het zit de Hawks mee met het schema, want zes van de zeven laatste wedstrijden spelen ze in Atlanta.

5. (5) Boston Celtics, 34-25

De ene tegenstander is de andere niet. Zo win je achtereenvolgens van Indiana, Philadelphia, Miami en Atlanta en dan verlies je op bezoek bij de Raptors. Het zijn van die dingen die gebeuren in een seizoen, maar het zou niet moeten. Desondanks zijn de Celtics bezig aan een ijzersterke tweede helft van het seizoen en gelden ze als een gevaarlijke outsider waar ze in Miami en Chicago liever niet tegen willen spelen. Met twee relatief eenvoudige duels voor de boeg (New Jersey en Bobcats) sluiten de Celtics het seizoen af tegen achtereenvolgens de Kicks, Magic, Hawks, Heat en Bucks.

6. (6) New York Knicks, 31-28

De Knicks sloten een uitstekende week af met een blow-out op Washington Wizards. Carmelo Anthony en co boekten een knappe zege op de Chicago Bulls en lijken precies op tijd in vorm voor de play-offs. Onder de nieuwe trainer Mike Woodson zijn ze nog ongeslagen in eigen huis en woensdag boekten ze misschien wel de belangrijkste zege van het seizoen door directe concurrent voor de achtste plaats in het oosten Milwaukee Bucks te verslaan. De buffer van twee duels ten opzichte van de Bucks lijkt voldoende, maar in de laatste zeven wedstrijden speelt New York nog tegen Miami, Boston, Atlanta en Los Angeles Clippers.

7. (7) Orlando Magic, 34-25

Met vervelende verhalen rond de rug van Howard zijn de Magic vooral bezorgd over de gezondheid van hun sterspeler. Dat er dan verloren wordt van de Hawks of van Washington of van Detroit, dat wordt door de vingers gezien. Feit is dat de Magic zonder hun center niets te zoeken hebben in de play-offs, maar de vraag is of dat mét Howard wel zo is. Orlando is een en al wisselvalligheid dit seizoen en daar komt maar geen verandering in. Het lijkt de hoogste tijd voor grote veranderingen en als Howard nog een seizoen blijft, dan betekent dat einde verhaal voor Stan van Gundy. Het management moet dan, na weer een uitschakeling in de eerste ronde, eens een paar goede spelers naar Orlando halen.

8. (8) Philadelphia 76ers, 31-27

De 76ers staan zevende hebben en leden vrijdagavond een pijnlijke nederlaag in eigen huis tegen New Jersey Nets.  De voorsprong op  de Milwaukee Bucks slonk hierdoor naar twee verliesduels. En zes van de laatste zeven duels speelt Philadelphia buiten de deur en er staat nog een duel in Milwaukee tegen de concurrent op het programma. Het zijn geen makkelijke tijden voor de Sixers, die alles uit de kast zullen moeten halen om te zorgen dat ze de play-offboot niet op de valreep missen.

Ook leuk om te lezen