NBA Free Agency Update #5: Toekomst Carmelo Anthony onzeker

Door

Na twee rustige dagen vanwege Independence Day ging het Free Agency-geweld vrijdag weer verder. Het is zes juli geweest, wat betekent dat teams hun spelers officieel mogen gaan contracteren. Daar waar Zach LaVine, Tony Parker en Jusuf Nurkic allemaal hun club voor 2018-19 vonden, is het voor Carmelo Anthony alles behalve zeker waar hij volgend seizoen speelt. Een overzicht van de afgelopen vier dagen in Free Agency.


ANTHONY VERTREKT KOMENDE ZOMER BIJ DE THUNDER


Na vorige maand zijn spelersoptie van $28 miljoen te hebben gelicht, lijkt de toekomst van Carmelo Anthony toch niet in Oklahoma City te liggen. De ervaren small forward lijkt op weg naar de uitgang bij de Thunder, die op deze manier $100 miljoen kunnen besparen. De vraag is alleen op welke manier hij weggaat en naar welk team dat zal zijn. De Thunder kunnen hem natuurlijk traden, maar de ploeg uit Oklahoma City zal er om twee redenen veel moeite mee hebben om dit voor elkaar te krijgen: Zijn enorme salaris en zijn no-trade clausule die in zijn contract staat. Carmelo Anthony zal de trade dus eerst zelf moeten accepteren wil de trade daadwerkelijk doorgang vinden.

De andere optie is dat de Thunder hem een buy-out aanbieden of zijn contract over meerdere jaren uitsmeren. Dan zouden de Thunder hem $9.3 miljoen per jaar gaan betalen zonder dat hij daadwerkelijk speelt, en dat drie jaar lang. Het lijkt er op dat de Thunder eerst gaan kijken of er teams zijn die een trade wel zien zitten. Pas als blijkt dat dit niet het geval is, zullen de Thunder overgaan tot een buy-out of het rekken van zijn contract.

BESTEMMING

De Los Angeles Lakers, Miami Heat, Houston Rockets en Sacramento Kings worden genoemd als mogelijke bestemming voor Anthony. Van deze teams hebben de Kings met afstand de meeste cap-space (zo’n $20 miljoen). De Lakers, Heat en de Rockets zouden Anthony alleen een salaris ter waarde van een mid-level exception (zo rond de $5 miljoen) kunnen geven. Hierbij moet wel gezegd worden dat de Lakers hier iets overheen kunnen gaan. Van al deze teams heeft Anthony waarschijnlijk alleen bij de Heat een basisplaats, iets wat hij in Sacramento waarschijnlijk ook zal hebben. Carmelo Anthony kennende zal hij graag in de basis willen starten en ziet hij zichzelf niet vanaf de bank komen.


LAVINE BLIJFT BIJ DE BULLS, PARKER WEG BIJ DE SPURS


We beginnen het overige nieuws met Zach LaVine. LaVine blijft na veel gedoe waarschijnlijk toch bij de Bulls. De getalenteerde shooting guard tekent een vierjarig contract te waarde van $80 miljoen. Dit zal neerkomen op $20 miljoen per jaar. Dit contract hebben de Chicago Bulls hem niet zelf aangeboden. Omdat LaVine een restricted free agent was, konden andere teams hem een contractaanbieding doen. De Sacramento Kings hadden de cap space en besloten LaVine $20 miljoen per jaar aan te bieden.

Zach LaVine zei, na het offer sheet te hebben ondertekend, dat hij het gevoel had dat de Kings hem liever wilde hebben dan de Bulls. Nu de Bulls het contract waarschijnlijk gaan matchen, zal hij komend seizoen gewoon in Chicago te bewonderen zijn. Het salaris dat LaVine zal krijgen is, zeker gezien zijn blessuregeschiedenis, aan de hoge kant. De Bulls tasten dus diep in de buidel om LaVine in Chicago te houden en nemen een groot risico.

Net zoals Zach LaVine blijft ook Jusuf Nurkic waar hij al was. De center gaat bij de Portland Trail Blazers een vierjarig contract ondertekenen. Hij gaat in die vier jaar $48 miljoen verdienen, waardoor Nurkic $12 miljoen per jaar zal kunnen opstrijken. Dit lijkt een prima salaris voor iemand die in de NBA als underrated mag worden ervaren. Nurkic zal nog jaren de startende center zijn in Portland en heeft tevens nog heel veel potentie om een nog betere center te worden.

PARKER LAAT SAN ANTONIO ACHTER ZICH

Vrijdagavond kwam er een einde aan de zeventienjarige verbintenis tussen Tony Parker en de San Antonio Spurs. De Fransman maakte vrijdagavond bekend dat hij een tweejarig contract gaat tekenen in Charlotte. Bij de Hornets gaat hij $10 miljoen verdienen, wat dus $5 miljoen per jaar zal zijn. Hij zal waarschijnlijk een belangrijke rol krijgen vanaf de bank bij de Hornets achter Kemba Walker. Walker is voorlopig nog niet weg uit Charlotte en er zijn momenteel weinig geruchten rondom de startende point-guard van de Hornets.


Met het vertrek van Tony Parker komt er dus een einde aan zeventien jaar in San Antonio. De Fransman werd vier keer NBA-kampioen (2003, 2005, 2007 en 2014) en was in 2007 de NBA-Finals MVP. Tevens wist hij vijf keer het shirt van de Spurs te vertegenwoordigen in de All-Star wedstrijd (2006, 2007, 2009, 2012 en 2013).

76ERS EN PACERS VERSTERKEN FRONTCOURT

De 76ers hebben de afgelopen dagen hun frontcourt-rotatie versterkt. Woensdagagavond wist de ploeg uit Philadelphia Amir Johnson voor een jaar vast te leggen ter waarde van $2.4 miljoen. Hiermee halen de 76ers een goede verdediger en rebounder terug die achter Joel Embiid als backup-center zal fungeren.

Een dag later tekende de 76ers ook Nemanja Bjelica. Dankzij hun mid-level exception konden de 76ers Bjelica een eenjarig contract te waarde van $4.4 miljoen aanbieden. Hij zal de goedkope vervanger zijn van Ersan Ilyasova. De Turk gaat namelijk drie jaar lang $7 miljoen per jaar verdienen bij de Milwaukee Bucks. De 76ers besparen zo $3 miljoen en hebben er tevens weer een eenjarig contract bij.

Ook de Indiana Pacers wisten vrijdagavond hun frontcourt te versterken. Kyle O’Quinn gaat volgend seizoen voor $4.5 miljoen spelen voor de ploeg uit Indiana. Dit is de mid-level exception die de Pacers nog achter de hand hadden. Met Kyle O’Quinn halen de Pacers de broodnodige backup voor Myles Turner in huis.

OVERIGE DEALS

Jonas Jerebko naar de Warriors: 1 jaar – $4.5 miljoen, Ian Clark blijft bij de Pelicans: 1 jaar – $1.7 miljoen, Isaiah Briscoe gaat naar de Magic: 1 jaar voor een onbekend salaris, Ryan Broekhoff tekent een two-way contract bij de Mavericks, Gary Clark tekent een two-way contract bij de Rockets, Vince Edwards tekent een two-way contract bij de Rockets, Billy Preston tekent een two-way contract bij de Cavaliers, Jared Terrell tekent een two-way contract bij de Timberwoles, Deonte Burton tekent een two-way contract bij de Cavaliers en Angel Delgado tekent een two-way contract bij de Clippers.


DEVIN BOOKER VERLENGT MET VIJF JAAR BIJ DE SUNS


Devin Booker wist afgelopen nacht overeenstemming te bereiken met de Phoenix Suns met betrekking tot een contractverlenging. De sterspeler van de ploeg uit Phoenix gaat zijn contract verlengen, waardoor hij nu vijf jaar vastligt. Het nieuwe contract gaat vanaf het 2019-20 seizoen in en zal hem het maximale salaris opleveren. Op dit moment zou dat betekenen dat Booker in die vijf jaar $158 miljoen zou gaan verdienen. Dit zou neerkomen op $31.6 miljoen per jaar. Dit salaris kan nog veranderen op basis van de veranderingen in de salary-cap, die elk jaar wordt aangepast.

De contractverlenging is lichtelijk opvallend, aangezien er vorige week nog geruchten waren dat Devin Booker niet zo blij was met de Suns. Zij lieten zijn teamgenoot, en tevens beste vriend, Tyler Ulis gaan. Blijkbaar is de lucht geklaard tussen de twee partijen en stond niks een contractverlenging in de weg.

HORNETS, MAGIC EN BULLS TRADEN

Dan was er ook nog een trade afgelopen nacht waarbij drie teams betrokken waren: De Bulls, Magic en Hornets. De Hornets hebben de grootste rol in deze trade. Zij sturen Julyan Stone (1 jaar – $1.6 miljoen) en Timofey Mozgov (2 jaar – $16 miljoen per jaar) naar respectievelijk de Bulls en de Magic in ruil voor Bismack Biyombo (2 jaar – $17 miljoen per jaar). Mozgov en Biyombo vervangen elkaar qua salaris, terwijl de ploeg uit Charlotte het contract van Stone kwijtraakt. Biyombo zal waarschijnlijk als goedkope vervanger van Dwight Howard gehaald worden en wordt normaal gesproken gezien als de startende center.

Mozgov komt in Orlando terecht bij een ploeg die al veel centers heeft. Onder meer Nikola Vucevic en Mohamed Bamba hebben voorlopig een langdurig contract in Orlando. Hierdoor lijkt Mozgov de derde keuze te zijn op die positie. Kijk er dan ook niet raar van op als Mozgov voor de derde keer deze zomer getrade gaat worden. De Bulls lozen in deze trade alleen het contract van Jerian Grant (1 jaar – $2.6 miljoen) naar de Orlando Magic en krijgen daar Julyan Stone’s contract voor terug. Een winst van $1 miljoen dus, die gebruikt zal worden om Zach LaVine’s nieuwe contract te financieren.

(Top & Cover Photo: Ezra Shaw/Getty Images)

Ook leuk om te lezen