NBA 30 in 30: New Orleans Pelicans

Door

New Orleans Pelicans v Houston Rockets

Er broeit iets in de bayou van Louisiana, en dat alles heeft te maken met één man: Anthony Davis. Voor het eerst sinds de vernuftige Chris Paul New Orleans het hoofd op hol bracht is er weer een speler die de harten sneller doet kloppen. De stad, herrezen uit de waterige as van orkaan Katrina, hunkert naar succes in een van de belangrijkste sporten van het Noord-Amerikaanse continent.

Maar gaat het ook lukken in de moordende Western Conference? Is één man werkelijk genoeg om een franchise te redden, of zakt Anthony Davis weg in de zompige moerasbodem van de zuidelijke Verenigde Staten en blijft de ploeg na dertien jaar aanmodderen in New Orleans het lelijke pelikaantje van het stel?

Seizoen 2014/2015
Aan het begin van het seizoen werd in de wandelgangen heel zacht gefluisterd dat er een kans bestond dat de New Orleans Pelicans wellicht de play-offs konden halen. Die wensdroom – want meer was het niet – werd verrassend genoeg bewaarheid na precies 82 wedstrijden. De ploeg uit het zuidoosten van Amerika vocht tot de laatste speeldag om plaats acht tegen het zwaar gehavende Oklahoma City Thunder en trok aan het langste eind.

Wie mogen de fans daarvoor op hun blote knieën bedanken? Precies, Anthony Davis! De man met maar één wenkbrauw, liefkozend ‘the Unibrow‘ genoemd, begon zeer sterk aan het seizoen en stond in de beginweken zelfs bovenaan in veel MVP-lijstjes. Helaas kon Davis het niveau niet vasthouden en zakte hij in de loop van het seizoen (mede door blessures) terug. Zelfs de machtige ‘Brow‘ kon niet voorkomen dat de zeker in Game 3 luidruchtig snaterende pelikanen in de eerste ronde van de play-offs met 4-0 onderuit gingen tegen de latere kampioen, de Golden State Warriors.

All about the Unibrow
IN: Alvin Gentry (coach), Corey Webster, Jerome Jordan, Sean Kilpatrick, Kendrick Perkins, Chris Douglas-Roberts, Alonzo Gee, Bryce Dejean-Jones, Mirza Begic en Jeff Adrien
UIT: Monty Williams (coach), Toney Douglas, Jimmer Fredette, Jeff Withey

Kort gezegd hebben de Pelicans geen grote namen gehaald. Kendrick Perkins valt nog het meest op in het lijstje namen, maar een vaste waarde zal de logge, wat onhandige speler waarschijnlijk niet worden in het team. Nou ja: achter de schermen wellicht. De 30-jarige center heeft de afgelopen jaren veel meegemaakt en is bij de Boston Celtics nog eens kampioen geworden, en zou als kleedkamercoach van Anthony Davis kunnen fungeren. Het zou de sleutelrol kunnen zijn richting de MVP-titel – al verwacht Perkins wat meer van zijn tijd in New Orleans.

Op het oog heeft het er alle schijn van dat de Pelicans niet veel beter zijn geworden van de spelers die aan het team zijn toegevoegd. Misschien kan de nieuwe coach wél wonderen verrichten. Monty Williams, die nochtans knap de play-offs haalde met een bedenkelijk team, werd na de afstraffing tegen de Warriors toch op straat gezet, iets dat (terecht) op veel weerstand stuitte in de basketballgemeenschap.

De NBA is evenwel hard, en met de nieuwe coach Alvin Gentry, afkomstig van de Golden State Warriors (!), denken de hoge heren van de Pelicans een goeie te hebben binnengehaald. Gentry was vorig seizoen nog assistent van Steve Kerr, maar heeft besloten om de komende vier jaar aan de slag te gaan als hoofdcoach.

De 60-jarige coach staat bekend om zijn snelle en aanvallende speelstijl, iets wat de Pelicans wel goed kunnen gebruiken. De ploeg uit New Orleans heeft namelijk een van de betere field goal percentage uit de NBA, maar hebben veel tijd nodig om een aanval te creëren en hebben daardoor schrijnend minder pogingen dan alle topploegen. Een snellere speelstijl zou hierin wellicht uitkomst bieden.

Alles hangt en staat met de fitheid van de grote heren binnen het team. Als je kijkt naar de laatste weken en de blessures word je als fan alles behalve vrolijk. Namen als Omer Asik, Alexis Anjica, Eric Gordon en Norris Cole hebben al wat kwetsuren te pakken in de preseason. Quincy Pondexter is nog altijd herstellende: zijn knie is afgelopen zomer weer in elkaar geschroefd. Daarnaast zit Jrue Holiday gebonden aan een maximum van vijftien minuten dat hij mag spelen nadat zijn rechterbeen geopereerd is.

Gezien deze waslijst aan lappenmandpatiënten moeten de Pelicans vrezen voor de opening van het seizoen. Temeer ze het in de eerste wedstrijd op moeten nemen tegen hun rivaal van vorig jaar. Op 27 oktober staan ze tegenover de Golden State Warriors, de regerend kampioen van de NBA, en moeten ze (met een waarschijnlijk gehavende ploeg) reanche zien te nemen.

Prognose 2015/2016
De vraag is of de Pelicans het beter gaan doen dan het voorgaande seizoen. De twijfels zijn enorm. De gezondheid van verschillende spelers is niet om over naar huis te schrijven – verwacht dus vooral geen kaartjes uit Louisiana! – en de bankzitters die voor hen in de plaats zouden ten tonele kunnen verschijnen zijn geen geweldenaren. Daar slaan de Pelicans ook dit seizoen de slag mis.

Wel mag gezegd worden dat Anthony Davis weer een jaar ervaring heeft en langzaamaan richting de door velen verwachte MVP-titel groeit. De druk zal vooral op zijn vorig jaar nog te zwakke want geblesseerde schouders liggen en ook ervaren coach Alvin Gentry heeft een leuke doch zware taak om het team naar de play-offs te leiden. Een aantal wedstrijden meer winnen dan vorig seizoen zit er zeker in, maar het zal nog steeds strijden moeten strijden om plek acht in de sterke Western Conference. So keep pushing hard, AD!

Record 47-35

Vorige previews
30. Minnesota Timerwolves | 29. New York Knicks | 28. Philadelphia 76ers | 27. Los Angeles Lakers | 26. Orlando Magic | 25. Sacramento Kings | 24. Detroit Pistons | 23.Charlotte Hornets | 22. Miami Heat | 21. Utah Jazz | 20. Indiana Pacers | 19.Brooklyn Nets | 18. Phoenix Suns | 17. Boston Celtics | 16. Milwaukee Bucks | 15. Oklahoma City Thunder

Ook leuk om te lezen