Big Ten upsets grootste verrassing

Door

Dit college football weekend leek op het eerste gezicht niet het weekend van de echte krakers te zijn. Er was geen enkele treffen binnen de top 15 te vinden en de echte topploegen treffen zo op het eerste oog vooral gemakkelijke tegenstanders. Nu is college football altijd behoorlijk onvoorspelbaar, maar dat er in de Big Ten na dit weekend nog maar één ongeslagen team zou zijn dat had niemand verwacht.

Die ene ongeslagen (6-0, 2-0 in Big Ten) ploeg is Wisconsin, over wiens quarterback we eerder dit weekend een special presenteerden en ook vandaag was Russell Wilson een ster op het veld van Camp Randall. Wisconsin schudde haast achteloos Indiana van zich af en pas bij een 28-0 stand wist Indiana hun enige score van de wedstrijd op het bord te zetten. De eindstand van vandaag 59-7 en daarmee ligt Wisconsin nog altijd op koers. Meest opvallende moment was de creatieve snap richting running back Montee Ball, die vervolgens met een alley-oop pass de uit het zicht van de verdediging verdwenen QB Wilson vond, die als volleerd wide receiver de bal ving en rushte voor een touchdown. Overduidelijk een manier om Wilson nog meer in de spotlight te krijgen voor de Heismann Trophy, want dit was gewaagd, sensationeel en buitengewoon leuk en daarmee zeker goed voor een plek in ESPN Sportcenter’s top 10 plays of the day.

Die koers van Wisconsin brengt ze echter volgende week naar East Lansing, Michigan en aan het daar gelegen Spartan Stadium (foto) hebben de Badgers slechte herinneringen. Vorig jaar was de uitwedstrijd tegen Michigan State (dit weekend nummer 23) namelijk hun enige verliespartij en de reden dat ze de Big Ten titel moesten delen met twee andere teams. Ook de nummer 11 Michigan Wolverines weten sinds dit seizoen hoe dat voelt, want zij liepen vandaag met 28-14 na zes overwinningen tegen hun eerste verlies aan. Een verlies dat zeer zal doen in Ann Arbor, waar ze al openlijk uit gingen van een Big Ten championship game tegen Wisconsin.

Ook de andere nog ongeslagen ploeg uit de Big Ten, de Illinois Fighting Illini, liep tegen een verliespartij aan en wel tegen het dit seizoen zo wisselvallige Ohio State, die met 4 gewonnen en 3 verloren niet meer in de running lijken voor een Big Ten titel maar wel graag onderweg nog een aantal rivalen een stok tussen de spaken willen steken. Dat lijkt gelukt en hun 17-7 overwinning in Champaign, Illinois is daarmee een leuk succesje. De wedstrijd viel vooral op door de absurd lage score bij de rust. Het stond namelijk 3-0 voor Ohio State en dat is in voetbal misschien veel, maar in football uitzonderlijk laag.

De Big Ten is daarmee de highlight conference van dit weekend en ze zullen zich in Wisconsin inmiddels goed moeten gaan voorbereiden op de twee komende weken, waarin ze back-to-back uitwedstrijden spelen tegen drakendoders Michigan State en Ohio State en beide teams hebben na de Rose Bowl controverse van afgelopen jaar – ze vonden alledrie dat ze recht hebben op die bow game en de AP poll moest uiteindelijk de doorslag geven – nog wel een appeltje te schillen met de heren uit Madison.

Foto: ballparks.com

Ook leuk om te lezen