Don Cherry biedt zijn excuses aan

Door

Eerder deze week kon je op Sport Amerika lezen dat CBC-icoon Don Cherry (foto, rechts) een rechtzaak boven het hoofd hing als hij zich niet zou verontschuldigen voor zijn uitspraak dat drie bekende voormalige NHL tough guys de dood van huidige NHL-spelers misbruikten om zichzelf en hun “hypocriete acties” tegen vechten in de spotlight te brengen. Die zaak is inmiddels opgelost, nadat tot veler verrassing Don Cherry publiekelijk zijn excuses heeft aangeboden in de nieuwe aflevering van zijn item Coach’s Corner.

Don Cherry zei daarin dat als iemand fout zit, hij dat toe moet geven en dat hij dat deze week dan ook moest doen. Hij bood daarom zijn excuses aan aan Chris Nilan, Stu Grimson en Jim Thomson en hij zei dat hij slecht geïnformeerd was toen hij zijn uitspraken over hen deed. Deze excuses zijn opmerkelijk, omdat Cherry meer dan eens onder druk stond een uitspraak terug te nemen en dat niet eerder op deze manier deed. Hij ging hiermee echter daadwerkelijk door het stof om de rechtzaak te voorkomen en om de oproep tegen headshots en zinloze gevechten alsnog een podium te geven.

De reactie op Cherry’s excuses is niet alleen maar positief. Veel mensen waarderen de vrij menselijke reactie van Cherry, maar wijzen ook op hoe vreemd dit is en dat het lijkt op een combinatie van druk van zender CBC en zijn wens om niet door andere iconen te worden afgewimpeld als oude zeur. Meest opvallend is de reactie van Larry Brooks, de ijshockeycolumnist en journalist van de New York Post die zelf ook niet vies is van gepeperde uitspraken. “Oh Canada”, twitterde Brooks. “Die kerel maakte nationale TV-faam met laster over Europese spelers en je hoorde niemand, maar onder druk van jullie eigen Canadese vechters duikt hij als een schildpad in elkaar.”

Daarmee blijken zelfs publieke excuses van Don Cherry niet meer genoeg om de controverse rond zijn persoon echt weg te nemen. Het is echter te betwijfelen of hijzelf en zijn kijkcijfers daar echt onder zullen lijden.

Ook leuk om te lezen