Bench Check (4): Celtics top in de breedte

Door

 

De start van het nieuwe NBA-seizoen is nog een tijdje van ons verwijderd. Maar nu de free agency zo goed als voorbij is, hebben we de tijd om een aantal teams eens van dichterbij te bekijken. Daarom analyseren we bij Sport Amerika de komende weken de bankspelers van de beste twee teams in elke conference. Deel 4: Boston Celtics.

Het wordt al even voorspeld door ‘kenners’: de Boston Celtics moeten opnieuw bouwen aan de toekomst. Een van de ‘Big Three’, Ray Allen, vertrok deze zomer naar de Miami Heat. Tijd om het team op te blazen? Nee hoor. De Celtics gaan gewoon door en willen wederom meedoen voor een achttiende titel. Met enkel waardevolle aanwinsten en Allen als de enige te vermelden vertrekker zijn de ‘oude’ Celtics opnieuw gewapend voor een hevige strijd met de besten in het Oosten. Met het nipte 4-3 verlies in de Conference Finals tegen de Heat nog vers in het geheugen, is de motivatie alvast aanwezig.

Beste backcourt?

De Celtics beschikken met Rajon Rondo over één van de beste point guards in de NBA. Daarnaast zal shooting guard Avery Bradley opnieuw zijn opwachting maken na een zware schouderblessure. De 21-jarige Bradley nam vorig seizoen de basispositie over van Allen en toonde zich door efficiënte scoring met super defense. Zijn afwezigheid in de playoffs deed de Celtics veel pijn, vooral defensief. Bovendien is Bradley een combo guard want hij kan ook als point guard fungeren. En met team captain Paul Pierce op de small forward zijn de Celtics zeker van kwaliteit.

Achter de starters heeft GM Danny Ainge gezorgd voor een serieuze boost. De belangrijkste aanwinst is voormalig ‘Sixth Man of the Year’ én kampioen Jason Terry, die overkomt van de Dallas Mavericks. The Jet tekende een contract voor drie seizoenen in Boston, liet meteen een tattoo met het clublogo zetten en beloofde zonder schroom een titel voor de groen-witte formatie. Ondanks een minder jaar voor de Mavericks was Terry opnieuw top met gemiddeld vijftien punten. Daarnaast haalde Ainge ook Courtney Lee binnen van de Houston Rockets. Lee bezit ongeveer dezelfde kwaliteiten als Bradley maar is offensief explosiever. Ten slotte is Keyon Dooling gebleven, een nuttige pion als backup voor Rondo. Ervaring ten top dus.

Het leven van een topsporter kan van de ene op de andere dag worden verwoest. Voor forward Jeff Green was dat bijna het geval. Green moest het hele seizoen missen omwille van hartproblemen, maar is nu helemaal terug. De Celtics stelden hun vertrouwen in de veelzijdige forward en zien hem als de perfecte backup van Pierce. Bovendien is Green meer dan goed genoeg om te starten, waardoor Pierce meer rust kan gegund worden doorheen het seizoen. Het is een luxe die de Celtics de voorbije campagnes niet hadden.

Nood aan lengte

In de backcourt hebben de Celtics dus kwaliteit in overvloed. In de frontcourt, alles samen bekeken, eigenlijk ook. Toch missen ze de nodige lengte. Kevin Garnett zal naar alle waarschijnlijkheid als center aan het seizoen beginnen. Dat is niet ideaal voor de rasechte power forward. Zijn positie zal ingenomen worden door Brandon Bass, hoewel Jeff Green ook een mogelijkheid is. Wie het ook wordt, zowel Bass als Green zijn eigenlijk iets te klein om als power forward te spelen. Dat biedt ook voordelen maar dan vooral offensief, omwille van de snelheid van beide spelers. Defensief is het een ander paar mouwen. Spelers als Chris Bosh, David West en Carlos Boozer kunnen hierdoor net iets makkelijker over hun tegenstander schieten.

Bovendien missen de Celtics heel wat ervaring als het aankomt op ‘big men’. Green kan net als blijver Chris Wilcox wel spelen als power forward en ook aanwinst Jason Collins weet wat het is om belangrijke wedstrijden te spelen. Maar toch zal veel afhangen van de ontwikkeling van rookies Jared Sullinger en Fab Melo. Beide bezitten heel wat potentieel en de Celtics hopen dat zich dat snel vertaald in degelijke prestaties op het parket. Tegen teams als de Pacers en de Bulls is een sterke frontcourt noodzakelijk.

Maar misschien belangrijker: de Celtics kunnen zonder twijfel de ultieme strijd aan met de Heat. Uiteindelijk tellen alleen de playoffs, zeker voor een team als dit. Bovendien zit ene Doc Rivers nog steeds op de bank als coach, een man die precies weet wat zijn team nodig heeft om te presteren. Vorig seizoen stonden hij met zijn C’s op de rand van de Finals en dat met een kwalitatief veel minder team. Ook de Heat hebben zich versterkt maar de Celtics moeten geen schrik hebben van LeBron James en co. Daarvoor zijn de groen-witten veel te goed en vooral véél te trots.

Foto’s: Getty Images

 

Ook leuk om te lezen