More MLS: Sherjill MacDonald belangrijk in Chicago

Door

Tot voor kort was Toronto FC het Nederlandse bolwerk in de MLS. Een trainer, Aron Winter, een middenvelder, Nick Soolsma en een aanvaller, Danny Koevermans. Ondertussen zijn de eerste twee al geruime tijd weg uit Toronto en zit Koevermans de komende maanden geblesseerd aan de kant. Maar de Nederlandse inbreng blijft niet beperkt tot Canada. Niet zover uit de buurt van Toronto is Sherjill MacDonald de laatste weken een vaste waarde bij play-off kandidaat Chicago Fire. En afgelopen zaterdag scoorde de 27-jarige Nederlander zijn tweede goal in dienst van de Fire.

Eind juli kwam de geboren Amsterdammer over naar Chicago, na drie seizoenen Germinal Beerschot Antwerpen. MacDonald doorliep de jeugdopleiding van Ajax, maar verliet in 2001 samen met Sergio Hellings, een ander Ajax-talent, de Amsterdamse club al op 17-jarige leeftijd voor een overstap naar RSC Anderlecht. Daar kwam hij niet tot een vaste basisplaats, waarna hij in zes jaar tijd zes verschillende clubs, waaronder Heracles Almelo en West Bromwich Albion, versleet. Uiteindelijk belandde hij Germinal Beerschot, waar hij een vaste plek vond.

Zijn spel in Antwerpen (15 goals in 82 duels, waarvan zeven in het laatste seizoen) zorgde voor aandacht van andere clubs. Aangezien hij zijn laatste contractjaar inging en hij redelijk op de begroting drukte bij Germinal Beerschot, besloot de club hem te verkopen. Bij Chicago Fire heeft hij in acht wedstrijden inmiddels tweemaal gescoord en lijkt zich na een lastige periode langzaam beter te voelen bij zijn nieuwe club.

Na zijn eerste goal volgden enkele duels waarin hij niet tot scoren kwam en vorige week woensdag tegen Toronto FC miste hij enkele enorme kansen. “Ik leg mezelf een hoop druk op en dat werkt soms averechts. Ik wil mijn kwaliteiten laten zien, maar heb wellicht teveel geforceerd”, stelde MacDonald na de zege en zijn doelpunt tegen Montreal Impact dit weekend. “Ik sprak vorige week na het duel tegen Toronto met de coach en hij zij me rustig aan te doen, kalm te blijven. Dat gaf me vertrouwen.” Met een treffer als gevolg.

Het heeft hem zeker tijd gekost om zich aan te passen, liet de aanvaller eerder in een interview weten. “De MLS is veel fysieker dan ik gewend ben. Dat is het grootste verschil dat ik heb ervaren. Ik denk dat de kwaliteit in de league goed is, maar ik moest erg wennen aan het meer fysieke spel. Het is een hele andere manier van spelen dan ik in België deed.” Met Chicago is MacDonald ondertussen hard op weg naar de play-offs. Met nog zes duels te spelen staan de Fire op een tweede plaats in de Eastern Conference, slechts één punt achter leider Sporting Kansas City.

MacDonald voelt zich ondertussen steeds lekkerder: “Ik krijg op het veld steeds een beter gevoel met mijn teamgenoten. Fysiek word ik sterker en ik voel me goed hier in Chicago.”

Zie hier de goal van afgelopen zaterdag van MacDonald (vanaf 3.12 min):

 

Ook leuk om te lezen