Avalanche selecteert MacKinnon first overall

Door

2013 NHL Draft

Op de NHL Draft van 2013 in New Jersey, Newark heeft de Colorado Avalanche met de eerste keuze Nathan MacKinnon geselecteerd. De Florida Panthers kozen als tweede, zij gingen voor Aleksander Barkov. De Tampa Bay Lightning gingen met de derde keuze voor Jonathan Drouin.

Gedurende zo ongeveer het hele seizoen werd er vanuit gegaan dat verdediger Seth Jones als eerste keuze weg zou gaan uit New Jersey. Naarmate de Draft dichterbij kwam, werd echter al duidelijk dat de Avalanche liever een aanvaller selecteren met hun eerste keuze. GM Joe Sakic verklapte eerder al dat dit waarschijnlijk Nathan MacKinnon zou worden en voegde op het moment suprême de daad bij het woord.

Mac Kinnon speelde dit seizoen voor de Halifax Mooseheads in de Quebec Major Junior Hockey League (QMJHL) en noteerde in 44 wedstrijden 32 goals en 43 assists voor 75 punten. In de playoffs leidde MacKinnon zijn ploeg naar het eerste kampioenschap in de QMJHL met een hattrick in de beslissende wedstrijd tegen de Portland Winterhawks. Mac Kinnon werd tevens tot MVP verkozen dankzij zijn 11 goals en 22 assists in 17 wedstrijden in de playoffs.

Er werd daarna vanuit gegaan dat Seth Jones wel als tweede overall zou worden gekozen, maar ook de Panthers kozen er voor om een aanvaller te selecteren. De keuze van de Panthers viel op Alexsander Barkov. De Fin speelde dit seizoen op 17-jarige leeftijd al in de sterke Finse competitie mee en geldt als een groot talent. In 53 wedstrijden noteerde de aanvaller 21 goals en 27 assists. Zijn ploeg Tappara werd na vijf wedstrijden in de playoffs uitgeschakeld.

Jonathan Drouin was tot voor kort ploeggenoot van MacKinnon bij de Halifax Mooseheads en werd gekozen als derde door de Tampa Bay Lightning. De winger speelde naast MacKinnon en toonde een nog groter scorend vermogen dan MacKinnon met 41 goals en 64 assists in de reguliere competitie. In de playoffs scoorde de aanvaller 12 goals en 23 assists voor 35 punten.

Verdediger Seth Jones werd als vierde gekozen door de Nashville Predators, de Carolina Hurricanes kozen met de vijfde keuze voor de Zweed Elias Lindholm.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen