Walk-Off: Feest in Pittsburgh & NL ‘Worst’

Door

New York Yankees v Baltimore Orioles

Het is tijd voor de tweede editie van ‘Walk-Off’. wekelijks bespreek ik wat er allemaal in het honkbal is gebeurd en kijken we naar de teams in vorm en de teams uit vorm. Daarnaast zet ik alle interessante weetjes van de afgelopen week op een rij en kijken we naar de meest intrigerende wedstrijden voor aankomende week!

arrow_up Pittsburgh Pirates (50-30, 1ste in NL Central)

De Pittsburgh Pirates hebben rivaal St. Louis verstoten van de eerste plaats in de NL Central. Gerrit Cole pikte wederom een overwinning mee en de Pirates kwamen ongeslagen de week door en hebben nu acht wedstrijden achter elkaar gewonnen. Dit kwam weliswaar ten koste van mindere goden als de Angels, Mariners en de Brewers. But every win counts

arrow_up Los Angeles Angels (38-43, 9 GB in AL West)

De Angels stelden voornamelijk teleur, met name het teleurstellende spel van de duurbetaalde veteraan Josh Hamilton zit de fans nog steeds niet goed. Ook Albert Pujols lijkt geen schim meer van de man die hij in St. Louis was. Maar de Angels zijn misschien toch nog een ploeg om rekening mee te houden, de Tigers werden gesweept en vanavond trachten ze dat ook met de Astros te doen.

arrow_up Los Angeles Dodgers (37-43, 5 GB in NL West)

Niet alleen de Angels fans hadden reden om te juichen, ook de Dodgers zijn aan een goede reeks bezig. Afgelopen week werd er slechts één keer verloren en vooral de sweep tegen de Giants was een belangrijke slag in de NL West waar de Dodgers ondanks hun record slechts vijf wedstrijden achter de Diamondbacks staan. Nederlander Kenley Jansen pikte deze week maar liefst vier saves op en had hiermee een belangrijk aandeel in de overwinningen van LA.

Philadelphia Phillies v Los Angeles Dodgers

arrow_down San Francisco Giants (38-42, 4 GB in NL West)

Wat is er aan de hand met de Giants. De twee World Series overwinningen in de afgelopen twee jaar werden gekenmerkt door geweldig pitchen. Nu is het juist de achilleshiel van de ploeg en omdat de offense ook nog steeds niet voor vuurwerk kan zorgen hebben ze geen één keer weten te winnen. Gelukkig voor de Giants is de NL West misschien wel de meest zwakke divisie van de MLB, iedereen verliest van elkaar en dat betekent dat de Giants zich voorlopig nog geen zorgen hoeven te maken.

arrow_down Chicago White Sox (32-46, 10.5 GB in AL Central)

Op het pitchen van Chris Sale na valt er weinig te genieten van het spel van de Chicago White Sox. Afgelopen week werd er verloren van de Royals, Mets en Indians. De kans lijkt hiermee groot dat mannen als Alex Rios voor de trade deadline ergens anders heen gaan. Want de playoffs, dat gaat er voor deze White Sox niet in zitten.

Starting Lineup

De negen leukste weetjes van de afgelopen week:

 1. De Pittsburgh Pirates zijn met hun 50-30 record het beste team in de MLB. Het is pas de derde keer in de clubgeschiedenis dat de Pirates als eerste team de grens van 50 halen, het lukte ze ook in 1921 en in 1960. In 1960 wonnen de Pirates zelfs de World Series in een thriller van de New York Yankees. Check hier dit mooie stukje honkbalgeschiedenis.
 2. Yasiel Puig blijft maar verbazen, de Cubaan heeft sinds zijn debuut een maand geleden al 40 honkslagen. De laatste keer dat een speler in zijn debuterende maand 40 of meer honkslagen had was in 1939 toen Pittsburgh’s Bob Elliot in zijn eerste maand tot 42 honkslagen kwam.
 3. Chris Davis blijft er maar ballen uitslaan. De teller staat nu op 30 aan het einde van juni, hiermee is hij slechts de achtste speler in MLB geschiedenis die eind juni 30 of meer homeruns heeft. Hij staat hiermee in een illuster rijtje wat bestaat uit Babe Ruth, Ken Griffey Jr., Mark McGwire, Sammy Sosa, Luis Gonzalez, Barry Bonds en Albert Pujols.
 4. Alfonso Soriano zorgde zaterdag met een homerun in de elfde inning voor een 5-3 overwinning van de Cubs tegen de Mariners. Het was opmerkelijk te noemen dat Soriano verantwoordelijk was voor de winnende runs. Soriano had dit seizoen nog geen enkele homerun geslagen wanneer hij 0-2 achter stond en daarnaast heeft hij in extra innings een slaggemiddelde van .121 in 58 at-bats.
 5. De Marlins bestaan niet enkel uit Giancarlo Stanton. Jacob Turner gaf zaterdag tegen de San Diego Padres slechts één honkslag op en loodste de Marlins zodoende naar de overwinning. Turner is pas 22 en heeft nu een ERA van 1.76. De laatste speler die 22 jaar of jonger was en zo’n laag ERA had na zijn eerste zes wedstrijden was Mark Prior (1.67) in 2003 voor de Chicago Cubs.
 6. Matt Harvey pitcht nog steeds wekelijks fenomenaal voor de New York Mets, maar hij had makkelijk al meer dan zeven overwinningen kunnen hebben. Afgelopen vrijdag had Harvey elf strikeouts maar gaf de bullpen de voorsprong weg en werd er met 6-4 verloren van de Nationals. Het is de derde keer dit seizoen dat Harvey meer dan tien strikeouts heeft (zonder walks) maar geen overwinning krijgt toegeschreven. De enige andere pitcher die dit overkwam was Vida Blue in 1971 voor de Toronto Blue Jays.
 7. Er staat geen maat op Miguel Cabrera, vrijdag had hij tegen Tampa Bay maar liefst vier honkslagen in vier pogingen waaronder twee homeruns. Het is de derde keer dit seizoen dat Cabrera vier uit vier gaat en meerdere homeruns heeft in één wedstrijd. Hij is hiermee de eerste in de geschiedenis van de MLB die dit is gelukt, zestien spelers kwamen tot twee van zulke wedstrijden in één seizoen.
 8. De knuckleball leeft nog! R.A. Dickey had woensdag een complete game shutout tegen de Tampa Bay Rays en had hier slechts 93 pitches voor nodig. Alleen Jordan Zimmerman van de Nationals had minder pitches nodig dit seizoen (91). Het is de derde keer in de afgelopen twee jaar dat Dickey een complete game shutout heeft waarin hij twee honkslagen of minder op geeft. Hiermee laat hij de rest van het veld achter zich, alleen Matt Cain en Felix Hernandez (beiden 2) komen hier in de buurt. Tot slot lijkt Dickey het wel fijn te vinden om te pitchen tegen teams uit Florida. De afgelopen drie jaar heeft hij in dertien wedstrijden tegen de Marlins en de Rays een ERA 1.21 met elf overwinningen en geen enkel verlies.
 9. Orioles infielder Alexi Casilla vind het wel prettig wanneer hij tegenover Indians pitcher Justin Masterson staat. De laatste keer dat Casilla een homerun sloeg was in augustus vorig jaar, tegen Justin Masterson. Sindsdien had Casilla geen homerun meer geslagen, tot dinsdag toen Casilla wederom tegenover Masterson stond en pardoes de bal eruit sloeg.
Washington Nationals v New York Mets
Matt Harvey ziet weer een voorsprong verspeeld worden

On Deck

 • San Francisco Giants @ Cincinnati Reds (1 t/m 4 juli)

De Giants zijn wanhopig op zoek naar een overwinning om zo weer de weg omhoog te vinden. De Cincinnati Reds zijn echter niet de minste, een series overwinning hier kan de Giants weer een moraalboost van jewelste geven.

 • Los Angeles Dodgers @ Colorado Rockies (2 t/m 4 juli)

Het is pas juli maar dit kan weleens het moment van de waarheid worden voor de Dodgers. In een NL west die ongenadig spannend is zijn de verschillen klein. Als de Dodgers serieus een contender willen zijn moet er van de Rockies gewonnen worden. Daarna volgen dan uitwedstrijden tegen de Giants en de D-Backs.

 • Detroit Tigers @ Toronto Blue Jays (1 t/m 4 juli)

De Tigers hebben as we speak slechts één wedstrijd voorsprong op de Cleveland Indians. 5 juli begint er een series van vier wedstrijden tegen die Indians en dus is deze generale repetitie een belangrijke opwarmer voor de Tigers. Een series win in Toronto kan de druk wat wegnemen maar Toronto zal zelf proberen om de opmars die is ingezet in stand te houden.

Detroit Tigers v Tampa Bay Rays
Max Scherzer zal hard nodig zijn in de series tegen Toronto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matchups van de week

 • Dinsdag 2 juli, Scott Feldman (Cubs, 7-6, 3.46 ERA) vs. A.J. Griffin (A’s, 6-6, 3.56 ERA)

Een typisch geval van twee pitchers die het heel goed doen maar niet heel erg bekend zijn bij het grote publiek. Feldman is misschien wel het bekendst van Game 6 in de 2011 World Series toen hij de verliezende homerun opgaf tegen David Freese. Inmiddels is hij in de Windy City een gewaardeerde starter.

 • Woensdag 3 juli, Max Scherzer (Tigers, 12-0, 3.10 ERA) vs. Toronto Blue Jays

Gaat Max de dertiende pakken en blijft hij ongeslagen? Het zal geen makkie worden tegen de Toronto Blue Jays die de afgelopen tijd een offensive juggernaut zijn geworden.

 • Donderdag 4 juli, Jacob Turner (Marlins, 2-0, 1.76 ERA) vs. Julio Teheran (Braves, 6-4, 3.12 ERA)

Zoals we eerder zeiden is Jacob Turner goed begonnen bij de Miami Marlins. Donderdag zal die echter aan de bak mogen tegen een ander jong fenomeen: Julio Teheran. Die ondanks zijn leeftijd pitcht alsof hij al jaren meedraait bij de Braves.

Highlights van de week

Mocht je van de week wat gemist hebben, check dan de video hieronder met alle highlights van de afgelopen week!

Foto’s: Getty Images

 

Ook leuk om te lezen