Amerika trots op onverwachte overwinning USMNT

Door

Amerikaanse media komen superlatieven tekort voor het nationale voetbalelftal. Niemand had echt rekening gehouden met een overwinning in de Amsterdam Arena op Nederland. Dus zijn de Amerikanen trots op USMNT en dit is waarom.

USMNT was niet op oorlogssterkte
Het team dat Oranje versloeg was niet het Amerika zoals Klinsmann dat graag ziet. Clint Dempsey ontbrak vanwege privéomstandigheden (zijn vrouw is bijna uitgeteld), Jozy Altidore was geblesseerd, net als Jermaine Jones. En dan miste de Duitse coach ook nog wat minder bekende namen (Graham Zusi, Matt Besler en Omar Gonzalez).

Om even een idee te geven van het verschil in ervaring tussen het Nederlandse elftal en Amerika: Klaas-Jan Huntelaar en Robin van Persie hebben met zijn tweeën meer interlands gespeeld (167) dan het hele Amerikaanse team (155).

USMNT won slechts één van de laatste acht uitwedstrijden
Alleen Tsjechië werd verslagen (1-0 in Praag, red.). Tegen Zwitserland (1-1) en Schotland (0-0) speelde UMSNT gelijk en de overige vijf uitwedstrijden (Oostenrijk, Oekraïne, Ierland, Chili en Denemarken) gingen verloren. Een overwinning tegen het grote Nederland lag gezien deze resultaten dus niet bepaald binnen de verwachtingen.

USMNT won nog nooit van Nederland
Vier keer stonden ze eerder tegenover elkaar, maar nog nooit wonnen de Yanks. Sterker nog, Amerika wist in die vier wedstrijden maar één doelpunt te scoren. De eerste ontmoeting was in 1998, in de States. Nederland won met 2-0 door doelpunten van Clarence Seedorf en Ronald de Boer. Dat was ook in 2002 de eindstand (doelpunten Andy van der Meyde en Roy Makaay) en in 2004 werd het 1-0.

Het enige doelpunt dat USMNT ooit tegen Nederland scoorde, werd in 2010 door Carlos Bocanegra gemaakt. De verdediger kopte in de slotfase raak uit een vrije trap. Nederland won wel, dankzij doelpunten van Dirk Kuijt en Klaas-Jan Huntelaar, die gisteren met 2,5 (kreeg Memphis Depay die laatste echt op zijn naam?) doelpunten een goede avond had.

USMNT speelde na de WK geen goede tweede helft meer
Amerika heeft na de WK in Brazilië geen goede tweede helft meer gespeeld. In vijf wedstrijden kreeg het in tweede helften twaalf tegendoelpunten, terwijl het zelf maar drie keer scoorde. USMNT leek bij de rust dan ook een tamelijk kansloos voor de overwinning en zeker toen het Nederland op 3-1 voorkwam. De fantastische comeback kwam compleet onverwacht.

Drie spelers maakten hun eerste interlanddoelpunt
Gyasi Zardes, Bobby Wood en Danny Williams scoorden voor het eerst een doelpunt voor het nationale elftal. Zardes speelt nog in eigen land bij LA Galaxy, maar staat te boek als een talent dat op korte termijn wel in Europa zou kunnen spelen. Wood (Aue) en Williams (Reading) spelen al aan deze kant van de Atlantische Oceaan, net als acht andere spelers van het team dat gisteren Nederland versloeg. Op dit moment spelen bijna 100 Amerikaanse voetballers in Europa.

USMNT heeft de nummer zes van de FIFA-wereldranglijst verslagen
Ja, de verdediging van Oranje was een gatenkaas en Jeffrey Bruma liep in de slotfase de kantjes ervan af, maar dat maakt de prestatie van Amerika niet minder. USMNT staat zelf op de 27ste plaats van de ranglijst die aangeeft wat de beste voetballanden ter wereld zijn.

Foto: Getty Images

1 Reactie
  1. D.N. 8 jaar ago

    Klaas-Jan Huntelaar en Robin van Persie hebben met zijn tweeën meer interlands gespeeld (167) dan het hele Amerikaanse team (155).”

    Dat is niet wat de tweet van OptaJohan vermeldt.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen