ALCS Game 5: Hicks en Paxton houden Yankees in leven

Door

Om hun seizoen in leven te houden, moesten de New York Yankees deze Game 5 winnen. Daarvoor hadden ze een sterk optreden van James Paxton (5.14 ERA in het postseason) nodig. Daarnaast werd het tijd dat de slagploeg de kansen eens ging benutten. De Yankees wisten dat dit niet gemakkelijk zou worden. Justin Verlander had in oktober (3.12 ERA) nog niet de beste versie van zichzelf laten zien, maar wist dat één goede wedstrijd tegen de Yankees nu voldoende was voor een plek in de World Series. Die goede wedstrijd kwam er wel, maar één slechte inning brak Verlander en de Astros op. Aaron Hicks haalde al in de eerste inning verwoestend uit en mede dankzij die dreun mogen de Yankees nog altijd hopen.

PROBLEMEN VOOR VERLANDER

Voor de Yankees begon Game 5 zoals Game 4 eindigde. Met wat wild pitches en een defensie die er niet altijd even goed uitzag. Met een infield single opende George Springer het bal en de outfielder zou even later ook voor de eerste run van de wedstrijd zorgen. James Paxton werd al direct onder druk gezet, maar meer dan één run leverde dit Houston niet op. De Astros lieten Michael Brantley achter op het tweede honk en zetten Verlander aan het werk met een 1-0 voorsprong.

De 36-jarige routinier kon met veel vertrouwen aan dit duel beginnen. Tijdens zijn carrière was hij al zeven keer in actie gekomen tegen de Yankees in de play-offs en nog nooit was Verlander als verliezer van het veld gestapt. De Bronx Bombers maakten het hem dit keer niet gemakkelijk. Zijn tweede pitch van de avond werd door DJ LeMahieu weggeslagen voor een homerun. De infielder trok de stand daarmee gelijk, maar leek Verlander ook een mentale dreun te geven.

Aaron Judge en Gleyber Torres kwamen door met respectievelijk een single en een double en nog altijd wachtte Verlander op z’n eerste out. Die kwam in de persoon van de teruggekeerde Giancarlo Stanton. Aaron Hicks voorkwam dat Verlander ging zweven. Met twee honken bezet sloeg de outfielder zijn eerste homerun van deze play-offs. In één klap hadden de Yankees een 4-1 voorsprong en moest Houston in de achtervolging.

PITCHERS IN CONTROL

Na die eerste moeizame inning herstelden de twee starters zich knap. Paxton stond nog af en toe een honkloper toe, maar vooral Verlander leek op de dominante werper die de honkbalwereld zo goed heeft leren kennen in de loop der jaren. Na een foutloze tweede en derde inning was Didi Gregorius in de vierde inning de eerste die weer eens een hit noteerde. De Amsterdammer kwam echter niet voorbij het eerste honk.

Yankees-manager Aaron Boone kreeg van zijn starter waar hij op hoopte. Erg succesvol was James Paxton in dit postseason nog niet geweest, maar dit maakte hij in Game 5 helemaal goed. Paxton (6.0 IP, 1 ER, 9 K, 4 BB) gaf de Yankees zes innings en daarin stond hij 4 hits toe. Na 112 pitches was het klaar voor de starter en mocht de bullpen zijn meesterwerkje afmaken. Tommy Kahnle liet de fans nog even schrikken door George Springer en Jose Altuve op de honken toe te laten. Zack Britton en Aroldis Chapman reikten hun ploeggenoot de helpende hand en gooiden het duel op slot namens New York.

Justin Verlander (7.0 IP, 4 ER, 9 K, 0 BB) hield het zeven innings vol op de heuvel. Hij kwam zijn slechte start knap te boven en gaf de bullpen van de Astros de broodnodige rust. Helaas voor de starter kon hij in Game 5 niet rekenen op run support. Brad Peacock was daardoor alleen in de achtste inning nodig. De reliever gooide 15 pitches en werd door de Yankees niet geraakt. De overige relievers konden hun rust pakken en met het oog op Game 6 kwam dit AJ Hinch niet slecht uit.

UP NEXT:

De ALCS gaat zaterdagnacht (02.08 CET) alweer verder in Houston. Gesteund door de eigen fans kunnen de Astros deze serie dan in hun voordeel beslissen. De verwachting is dat de twee teams er in Game 6 een bullpen game van maken. Reliever Chad Green zal waarschijnlijk starten namens de Yankees. Daarnaast is ook JA Happ relatief fris. Jose Urquidy zou zomaar kunnen beginnen voor Houston. De rookie kwam voor het laatst in Game 4 van de ALDS en stond toen 1.2 innings op de heuvel.

Cover Photo: Getty Images

Ook leuk om te lezen