Aankondiging: Fantasy Baseball (deel 2)

Door

Bijna een maand geleden was hij daar: de aankondiging van Fantasy Baseball 2012. Heel Nederland lag een week lang op z’n kop. Zo’n aankondiging, op zo’n moment. Daar hebben ze het bij het NOS Jaaroverzicht in december nog steeds over. Perfecte timing, perfecte woordkeuze. Lof alom.

Maar goed. Wij bij SportAmerika -en zeker ik- zijn gewoon gebleven, al was de verleiding groot. Vandaar nu meer info over Sport Amerika Fantasy Baseball 2012!

Zoals ik vorige maand al aankondigde: we gaan dit jaar meerdere leagues invullen. Even het geheugen opfrissen, dit waren plannen:

  1. 5×5 10 team weekly Head-to-Head league: deze league draaien we nu ook bij #SAFL Basketball. Bij deze league hoef (en moet) je slechts eens per week je team te updaten (* zie hieronder). Je strijdt elke week tegen een andere tegenstander (vandaar Head-to-Head (kortweg: H2H)) in tien stats. Aan het eind van het seizoen schuiven vier teams door naar de play-offs, waar uiteindelijk de kampioen bepaald wordt.
  2. 5×5 16 team Roto league: Dit is nieuw voor #SAFL, maar het is de puurste vorm van fantasy baseball. Iedereen kan dagelijks spelers adden en droppen en ook binnen hun team wisselen. Alle stats tellen voor het hele seizoen en punten worden berekend bij elke stat in vergelijking met de andere teams. Zo krijgt de leider in homeruns 16 punten, de nummer twee 15 en de nummer laatst 1. Dat telt bij elke stat en de punten worden allemaal bij elkaar opgeteld. Omdat er 16 teams meedoen is de spoeling op een aantal posities dun. Dat betekent dat elk team ook ‘obscure’ spelers op moeten stellen, die misschien niet bij het grote publiek bekend zijn. Als beginner en/of niet baseball kenner is dit geen goede league.
  3. Verder heb ik vernomen dat er interesse is in een zogeheten ‘keeper league’ waarbij je een aantal spelers kunt bewaren voor een jaar verder. Dit vereist een andere draft strategie en fanatieke managers. Ik wil deze league met alle liefde starten (in Roto vorm, 5×5) met zo veel mogelijk spelers (maximaal 16), maar dan moet er wel genoeg belangstelling zijn. Eventueel kunnen we bij minimale belangstelling en AL/NL only doen.

Nu heb ik veel mensen die geïnteresseerd zijn in minstens één van deze leagues en het is vrijwel zeker dat ze er allemaal gaan komen. Echter is een veelgehoorde klacht bij league één: we willen ons team dagelijks aan kunnen passen (maar nog steeds wel wekelijkse matchups). Dit verzoek willig ik in. Dit betekent niet dat je als je weinig tijd hebt niet meer mee kunt doen aan deze league. Je kunt je team ver van tevoren veranderen (je kunt het zo gek maken als je zelf wilt) en alles spreekt aardig voor zich, dus langer dan vijf minuten per dag heb je niet nodig (iets langer als je een paar dagen vooruit werkt). Dit is vaak van toepassing op maandag en donderdag, want dan worden relatief minder wedstrijden gespeeld en zijn dus meer spelers ‘vrij’.

Deze post is er om mensen (opnieuw) erop te wijzen dat we weer een fantasy league hebben. Een veelgehoorde klacht is dat de league vorig jaar niet actief genoeg was. NOT ON MY WATCH! Activiteit wordt geëist en we hanteren een three strikes you’re out systeem. Gedurende het seizoen kunnen mensen een team overnemen.

Info over de Keeper League: ik heb genoeg aanmeldingen om de league te vormen. Ik kijk nog even wat het beste aantal teams is. Meer dan zestien wordt het niet, maar misschien besluit ik er een veertien team league van te maken. Het hangt ook af van hoeveel nieuwe aanmeldingen ik krijgt.

Meedoen?
Meedoen kan!

Je kunt je aanmelden door een mailtje te sturen naar: sportamerikafantasy@gmail.com met als onderwerp BASEBALL (om verwarring met andere sporten te verkomen).

Zet in je mail je naam, eventueel je Twitteraccount en je ervaring als baseball-kijker en fantasy-speler neer. Ook wil ik graag weten voor welke leagues je je wilt aanmelden. Zet neer in welke league(s) je mee wilt doen, dus 1,2 en/of 3. Ik heb er geen problemen mee om meer dan drie leagues te maken. Hoe meer zielen, hoe meer vreugde.

PS: Als je nog geen antwoord van mij hebt ontvangen: no worries. Elke e-mail die is gestuurd heb ik gelezen. Als de leagues aangemaakt worden krijg je vanzelf bericht.

Ook leuk om te lezen