Guillen: ‘Ik zou ontslagen moeten worden’

Door

Ozzie Guillen, de oh zo kleurrijke manager van de Chicago White Sox, nam in Detroit de gelegenheid maar weer eens te baat om de aandacht af te leiden van zijn stuntelende spelers. De South Siders, die met hun All-in-campagne van hun plannen voorafgaand aan dit seizoen geen geheim maakten, krijgen de zaak maar niet op de rails. ,,Eigenlijk zou ik ontslagen moeten worden”, riep Guillen tegen een ieder die het wilde horen.

Het gonsde van de geruchten in Chicago, een week geleden, in de dagen voor de All Star-break. De manager zou op de wip zitten, en zou op het punt staan een vierjarig contract te tekenen bij de Florida Marlins, niet alleen een van Guillen’s voormalige werkgevers, maar bovendien op een steenworp afstand van zijn winterverblijf.

De gedachte was niet zo gek, natuurlijk. De Marlins worden momenteel op ad interim-basis gecoacht door de tachtigjarige Jack McKeon en behoeven een coach, terwijl de White Sox de verwachtingen maar niet kunnen waarmaken. Chicago was met vier wedstrijden onder .500 de break ingegaan, en had daarbij vijf van z’n laatste zes duels verloren.

Of hij de druk begon te voelen, wilde een tv-ploeg uit Detroit weten.

,,Druk, om te worden ontslagen?”, reageerde Guillen. ,,I don’t give a shit about being fired. Ik ben de enige manager in baseball die zich daar absoluut geen zorgen om maakt. Als ’t gebeurt, vind ik zo weer een nieuwe baan. Sterker: eigenlijk zouden ze me moeten ontslaan. Kijk eens naar het materiaal dat ze me gegeven hebben. En toch spelen we slecht. En als de mensen op basis daarvan concluderen dat ik het niet goed doe, nou, prima.”

Om daar vervolgens aan toe te voegen dat het altijd nog de spelers zijn die bepalen hoe de manager erop staat. ,,Als we goed spelen, ben ik een topper”, aldus de Venezolaan. ,,Maar als we er een potje van maken, is de manager degene die de prijs betaalt.”

Guillen wordt daarbij al een seizoen lang in de steek gelaten door zijn duurste spelers. Alex Rios bakt er niks van, terwijl een ieder dacht dat met het aantrekken van Adam Dunn een zekere veertig homeruns en een OBP van tegen de .400 was binnengehaald. Niets is minder waar. Tegen een salaris van $12 miljoen op jaarbasis, komt Dunn halverwege het seizoen niet verder dan een slaggemiddelde van .159.

Ook zaterdag, in Comerica Park in Detroit, tegen divisiegenoot Tigers, sloeg zowel Rios als Dunn 0-4. Lead off hitter Juan Pierre, die in de eerste helft van het seizoen ook al karrevrachten kritiek te verduren had gekregen, had het met 4-5 echter op zijn heupen. Hetzelfde gold voor starting pitcher Edwin Jackson, die weliswaar acht hits toestond en ‘slechts’ twee strikeouts bijschreef, maar die met een complete game shutout een puike middag kende. Carlos Quentin, 3-4 waaronder een homerun, deed de rest: 5-0.

Omdat de White Sox op vrijdag ook al Justin Verlander hadden verslagen (8-2), kregen de fans weer een sprankje hoop dat het toch nog wat kan worden dit seizoen. De komende twee weken zullen dat gaan uitmaken: dan volgen confrontaties met divisiegenoten Kansas City, koploper Cleveland en nogmaals Detroit.

Ook leuk om te lezen