NBA Recap: Westbrook pakt tiende triple-double

Door

San Antonio Spurs v Oklahoma City Thunder - Game Three

Wat een sportavond was het gisteren. Eerst met het bord op schoot de laatste ontwikkelingen in de eredivisie, en gelijk daarna de zondagtoppers in de NBA. Smullen geblazen dus, met vrijwel alleen maar wedstrijden waar veel vanaf hangt. Krakers als de San Antonio Spurs tegen de Atlanta Hawks, en achterhoedegevechten zoals die tussen de Los Angeles Lakers en de Philadelphia 76ers.

Maar we beginnen natuurlijk met de belangrijkste prestatie van de dag. En die eer is ontegenzeggelijk voor Russell Westbrook. De point guard van Oklahoma City Thunder maakte in de met 75-93 gewonnen wedstrijd tegen Miami Heat namelijk zijn tiende triple-double van het seizoen. Met twaalf punten, tien rebounds en zeventien assists zette Westbrook zijn handtekening achter zijn zoveelste indrukwekkende optreden.

Vooral de zeventien assists waren voor Westbrook belangrijk. Hij evenaarde daarmee zijn persoonlijke record, en was begrijpelijkerwijs blij met dit feit. “Ik probeer mijn teamgenoten zoveel mogelijk te vinden en ze open schotpogingen te geven”, zei Westbrook na afloop.

Een van die ploeggenoten was Enes Kanter, die ondanks een lichte blessure aan de start van de wedstrijd verscheen. Met 27 punten en 12 rebounds was de in Zwitserland geboren Turkse basketballer de meest productieve speler aan de zijde van de Thunder.

Bij de Miami Heat, de laatste paar wedstrijden goed bezig, liep alles een stuk minder soepel. Coach Erik Spoelstra moest lijdzaam toezien hoe zijn spelers aan alle kanten afgetroefd werden. Het was veelzeggend dat Hassan Whiteside met dertien en zes rebounds de beste speler op het veld was.

Maar wat kan je ook als Kanter zich op defensief én offensief laat gelden? En Russell Westbrook ondanks een bescheiden avond alsnog een triple-double scoort?. Hoewel hij niet in de buurt zit van de het record van Oscar Robertson (41 triple-doubles in één seizoen!) is hij toch de eerste speler sinds Jason Kidd in 2007/2008 die tien triple-doubles haalt. En dat met een fiks aantal gemiste wedstrijden.

Tip-Off: Spurs vermorzelen Hawks
Een rasechte topper gisteravond eindigde in een kleine deceptie voor een van beide ploegen. De Atlanta Hawks hadden namelijk niet bijzonder veel in te brengen tegen een ontketende San Antonio Spurs. Met 95-114 gingen de Hawks hard onderuit. En de Spurs? Die ogen fitter en scherper dan ooit.

Mike Budenholzer, de coach van de Atlanta Hawks, was zodanig van zijn stuk gebracht door de ploeg waar hij jarenlang assistent was, dat hij door scheidsrechter Joey Crawford naar de tribune werd gestuurd. Voor Budenholzer was dat de eerste keer uit zijn carrière.

De frustratie aan de kant van de Hawks was echter begrijpelijk. Hoewel de ploeg voor eigen publiek speelde leek alles mis te gaan. De na zijn neusbreuk teruggekeerde Kyle Korver had het bemaskerde vizier nog niet bepaald op scherp, en als klap op de negatieve vuurpijl miste Jeff Teague in een fast break een dunk die hij in trainingen dertien van de twaalf keer maakte.

Het was soms bijna eng hoe weinig respect de San Antonio Spurs hadden voor de nummer één in de Eastern Conference. Marco Belinelli kreeg bijvoorbeeld in het begin van het tweede kwart de bal van Paddy Mills, en schoot, ogenschijnlijk zonder dat hij zich stoorde aan zijn directe tegenstander de bal van ver in het netje. Feilloos.

Three Point Play
* Jeremy ‘Linsanity’ Lin was drie seizoenen geleden nog een sensatie bij de New York Knicks. Beiden hebben anno 2015 betere tijden gekend. De Knicks zijn het lachertje van de NBA, en Lin speelt nou niet bepaald de sterren van de hemel bij zijn ploeg, de Los Angeles Lakers. Behalve vannacht dan. In het ‘degradatieduel’ tussen de Lakers en de Philadelphia 76ers was de 26-jarige spelverdeler goed voor 29 punten. De productiviteit van bankzitter Lin leverde Los Angeles de winst op: 87-101. We hebben trouwens ook het idee dat Jeremy Lin de laatste tijd veel video’s heeft gekeken van Ricky Rubio. Want om nou te zeggen dat deze no look pass een signature move is van de Lakers-speler? Nou nee. Maar mooi is-ie wel.

* De Los Angeles Clippers hebben vannacht het feestje van de New Orleans Pelicans danig verpest. De Clippers wonnen het duel namelijk met 100-107 en dat betekent dat er een nog dikkere streep gaat door de ambities van de Pelicans. De ploeg is inmiddels gezakt naar de tiende plaats in de Western Conference, net op het moment dat sommigen hadden gedacht dat de play-offs toch weer bereikt zouden kunnen gaan worden. Hoewel het reguliere seizoen nog niet voorbij is lijkt de kans klein dat de fantastisch spelende Anthony Davis de play-offs in zijn agenda kan schrijven. Niet dat ze gisteren slecht speelden, overigens. Lange tijd bleven de Pelicans bij, maar uiteindelijk bleken met name Chris Paul (23 punten, 12 assists) en Blake Griffin (23 punten) een maatje te groot.

* Een knappe zege vannacht van de Phoenix Suns op de Dallas Mavericks: 92-98. De ploeg van coach Jeff Hornacek was door velen al afgeschreven voor de play-offs, maar is inmiddels bezig aan een goede reeks. Bovendien is de achterstand op de nummer acht, Oklahoma City Thunder, helemaal niet zo gek veel. De recalcitrante tweelingbroertjes Morris waren voor de verandering eens in positieve zin aanwezig, met voor beiden double-doubles (elf punten en elf rebounds voor Marcus, negentien punten en elf rebounds voor Markieff). Koppel dat aan een prima optreden van spelverdeler Eric Bledsoe (twintig punten) en je hebt een overwinning te pakken. En die gekke Suns staan nu op de negende plaats in het westen. Alles in nog mogelijk!

Stat of the Night
We hebben het al uitgebreid over Russell Westbrook en zijn tien triple-doubles gehad, dus in deze sectie van SportAmerika’s NBA Recap even aandacht voor iemand anders: Danilo Gallinari. De Italiaan miste bijna anderhalf seizoen en had dit jaar wat moeite om op stoom te komen. Maar vannacht liet hij in de met 119-100 van Orlando Magic gewonnen wedstrijd zien dat hij weer helemaal terug is. Een nieuw puntenrecord voor Danilo!

Tweet of the Day
Ware woorden van Dirk Nowitzki over zijn concullega Steve Nash, die deze week besloot om voorgoed de basketballschoenen op te bergen. Nash kan wat ons betreft terugkijken op een schitterende carrière, die hem weliswaar geen NBA-titels opleverden, maar wel tot twee keer toe een benoeming tot Most Valuable Player van het reguliere seizoen.

The Paint
LeBron James is een vreemde snuiter. Niet alleen zette hij met deze play in de met 108-90 gewonnen wedstrijd tegen de Milwaukee Bucks al zijn tegenstanders te kijk, maar het gemak waarmee hij van grote afstand een (niet-tellende) driepunter in het netje legt is bizar. Kijk dit fragment drie keer en je bent nog steeds verbaasd.

Au! Eric Gordon (New Orleans Pelicans) ging onderuit tijdens de wedstrijd tegen de Clippers, en daar raakte hij zelfs een tand bij kwijt. Dat wordt een trip naar de tandarts en een tijdelijke beugel, vermoeden we.

Je weet nooit wie je in het donker tegen kan komen. Danny Green (San Antonio Spurs) is er in ieder geval klaar voor om een aantal onzichtbare tegenstanders neer te meppen. Judo chop!

Gerald Henderson (Charlotte Hornets) maakt in het eerste kwart van de met 109-98 gewonnen wedstrijd tegen de Minnesota Timberwolves een statement van jewelste. Hij zette Bismack Biyombo op de poster. Gebeurde dat twee dagen geleden niet ook bij Biyombo?

Paul Pierce maakte vannacht een dusdanig lompe overtreding op Sacramento Kings-speler Omri Casspi dat een meisje in het publiek begon te huilen. ‘The Truth’? Eerder ‘The Brute’! De redactie van SportAmerika is verheugd te melden dat Pierce en zijn Washington Wizards onderuit gingen met 86-109.

Box Score
Cleveland Cavaliers @ Milwaukee Bucks: 108-90
Miami Heat @ Oklahoma City Thunder: 75-93
San Antonio Spurs @ Atlanta Hawks: 114-95
New Orleans Pelicans @ Los Angeles Clippers: 100-107
New York Knicks @ Toronto Raptors: 89-106
Washington Wizards @ Sacramento Kings: 86-109
Detroit Pistons @ Boston Celtics: 105-97 (OT)
Denver Nuggets @ Orlando Magic: 119-100
Charlotte Hornets @ Minnesota Timberwolves: 109-98
Dallas Mavericks @ Phoenix Suns: 92-98
Philadelphia 76ers @ Los Angeles Lakers: 87-101

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen