2016 NBA Play-Offs Preview: Charlotte Hornets vs. Miami Heat

Door

thumbnail_Heat - HornetsNa een fantastisch regular season gaan de NBA Play-offs weer van start! Kunnen de Golden State Warriors een repeat voor elkaar boksen of krijgen we een nieuwe NBA-kampioen? Zaterdag en zondag gaan de eerste wedstrijden van start en bij SportAmerika blikken we vooruit op alle first round series. In deze preview bespreken we de series tussen de nummers drie en zes van de Eastern Conference: De Miami Heat en de Charlotte Hornets.

Miami Heat
Nadat de Miami Heat een kampioensseizoen opvolgde met een dramatisch seizoen waarbij de playoffs werden gemist (37-45) herstelden ze zich dit seizoen. Door versterkingen in de Draft en de Free Agency markt konden ze weer serieus worden genomen en lang werd de Heat gezien als de enige uitdagers van de Cleveland Cavaliers. Maar om hun ex-ster Lebron James te wreken moeten ze eerst nog twee sterke teams verslaan.

De Miami Heat begaven zich in vrij onbekend vaarwater toen ze voor het eerst sinds 2008 (Michael Beasley, pick 2) in de Draft Lottery zaten. Met de tiende Pick kozen ze de NCAA kampioen Justise Winslow van Duke University. De twintigjarige Swing Man was een goede toevoeging voor Miami, door zijn verdedigend- en atletisch vermogen is hij multifunctioneel: De Miami Heat kan hem zowel als Shooting Guard als Stretch Four inzetten.

Naast Winslow kozen de Heat ook prima in de tweede ronde van de Draft. Met Josh Richardson haalden de Heat een 22-jarige Shooting Guard binnen. Net als Winslow is Richardson verdedigend zeer goed en zijn afstandsschot is een groot wapen.
Waarschijnlijk geeft Coach Erik Spoelstra Winslow en Richardson de taak om Kemba Walker te verdedigen. Als de rookies Walker in bedwang kunnen houden, hebben de Hornets een groot probleem.

Doordat Chris Bosh opnieuw kampte met gezondheidsproblemen moest Miami creatief omgaan met hun rotatie. Op de Power Forward positie kwam de Luol Deng te staan en op Small Forward de in februari toegevoegde veteraan Joe Johnson. In deze Small Ball opstelling speelde Deng uitstekend. Het is vrijwel zeker dat Bosh niet meer terugkomt dit seizoen, maar Miami heeft genoeg opties op zijn positie.

Charlotte Hornets
Het voelt als de dag van gisteren dat Bill Simmons de Hornets helemaal kapot maakte op zijn podcast. De Charlotte Hornets zouden er dit seizoen helemaal niets van gaan bakken. Simmons was niet de enige, ook wij voorspelden dat Charlotte blij zouden mogen zijn als ze 22 wedstrijden wonnen dit seizoen. Maar het team van Steve Clifford, die zeker in aanmerking komt voor de Coach of the Year-award, verraste de NBA door vrolijk mee te doen in de bovenste helft van de Eastern Conference.

Er zijn twee factoren die de Hornets transformeerden naar een fris en sterk team: de toevoegingen in de zomer en de afwezigheid van Al Jefferson en Michael Kidd-Gilchrist.

In de zomer haalden de Hornets opvallende namen binnen. Met Nicolas Batum kreeg Charlotte een ervaren alleskunner die jarenlang een van de belangrijkste spelers van de Portland Trail Blazers was. Na een matig laatste seizoen bij de Blazers werd hij geruild voor Gerald Henderson en Noah Vonley. Met Batum kregen de Hornets een tweede spelverdeler die de last af kon nemen van Kemba Walker. Met ditzelfde doel werd Jeremy Lin getekend, als sixth man was hij onmisbaar voor de Hornets en met een aantal aanvallend explosies keerde hij soms weer terug in zijn Linsanity modus. Tel er naast Batum en Lin nog de schutters Jeremy Lamb, Courtney Lee en Frank Kaminsky bij op en je hebt een compleet ander team dat is gericht op het schieten van driepunters.

De door blessures geplaagde Al Jefferson en Michael Kidd-Gilchrist werden dit seizoen niet gemist. Sterker nog: de absentie van de twee spelers hebben de verandering van speelstijl mogelijk gemaakt. Zonder Jefferson lag de focus niet meer op de paint maar de driepuntslijn. Jefferson kwam in februari weer terug, maar zijn rol is kleiner geworden. Met Cody Zeller hebben de Hornets een center die de bal niet opeist. Naast hem staat Stretch Four Marvin Williams, een van de grootste revelaties van het seizoen.

Door de tactische veranderingen en de impuls van nieuw talent ligt de last minder op Kemba Walker, en daarvan ging de point guard alleen maar beter spelen. Het is nog maar de vraag of Miami deze geoliede machine kan afstoppen.
Season Series
De ploegen zijn elkaar dit seizoen al vier keer tegengekomen. In het reguliere seizoen wonnen beide teams twee keer. Op 5 februari won de Heat met 98-95 in Charlotte en de center Hassan Whiteside had in deze wedstrijd een opvallende Triple-Double: tien punten, tien rebounds en 10 (!) blocks.
Voorspelling
Coach Clifford heeft in Charlotte een systeem neergezet dat niet snel kan worden gestopt, maar met alle ervaring en verdedigende kwaliteit bij de Miami Heat moet het mogelijk zijn voor Miami. Makkelijk wordt het zeker niet, maar uiteindelijk zullen de veteranen Dwyane Wade, Goran Dragic en Luol Deng de Heat over de streep trekken.

Buckets series preview

Speelschema
Let op! Er is rekening gehouden met tijdsverschil en dus is de Nederlandse datum en tijd weergegeven in onderstaand schema.

Game 1 – Zondag 17 april om 23:30 @ Miami
Game 2 – Woensdag 20 april om 01:00 @ Miami
Game 3 – Zaterdag 23 april om 23:30 @ Charlotte
Game 4 – Maandag 25 april, tijd nog onduidelijk @ Charlotte

Indien nodig zullen de overige games op 27, 29 april en 1 mei plaatsvinden. Als deze niet overdag gespeeld worden en dus in Nederlandse tijd ‘s nachts uitgezonden worden, zou dat dus betekenen dat deze data net als in bovenstaand schema een dag later zijn.

Poll: Wat denk jij?

bike trail guide

Foto en edit: Mike Tibbert

Ook leuk om te lezen