Alles of niets voor Celtics & Heat in Game 7

Door

Wanneer de nood het hoogst is, staan supersterren op. Dat heeft Lebron James met verve gedaan. Met zijn sterke prestatie in game 6 dwong hij een beslissingsduel in Miami af tegen de Celtics. Nu hebben de Heat nog een kans om hun fouten van vorig jaar goed te maken.

Een gewaarschuwd man telt voor twee, een gemotiveerd gewaarschuwd man nog meer. Dat was het uitgangspunt van de Heat in deze play-offs. Ze zouden geleerd hebben van hun nederlaag van vorig jaar en zouden meer dan ooit klaar zijn voor de afspraak in de Finals. Het is soms alsof de andere duels er niet toe doen, die 7 matchen tegen de beste uit het Westen zijn de enige focus van een zelfverzekerd Miami.

Na twee wedstrijden leek een sweep in de maak voor de Heat, maar Boston kwam ijzersterk terug en won drie duels op een rij. De Celtics konden tot Game 3 maar niet om met de ijzersterke defensie van Miami, maar wisten het tij te keren door de tandem Rajon Rondo-Kevin Garnett. De combinatie van een sterke PG-Forward connectie legde de vinger op de wonde, Miami heeft een gebrek aan lengte onder de basket. Tot nu toe was het voor Miami haast onmogelijk om vooral Garnett af te stoppen. De andere schutters van Boston hebben het wel lastig tegen de defensie van de Heat. Ray Allen neemt minder shots en schiet een lager percentage, Pierce weet ook geen raad met de Miami verdediging en maakt nog geen veertig procent van zijn schoten.

Maar het aanvallende spel van beide kanten heeft te veel ups en downs om een echte doorslag te kunnen zijn. In deze matchup zijn beide ploegen vooral afhankelijk van hun defensie. De enige constante speler in deze series is James, die in deze play-offs meer punten maakte en meer rebounds pakte dan in het reguliere seizoen. Nog een extra factor is zijn sterk defensiefe spel. James heeft in de series een groot deel van het defensieve werk van Bosh voor zijn rekening genomen. Op beide zijden van het spel heeft Lebron de criticasters de mond gesnoerd, zeker na zijn statement in het zesde duel. Het enige wat ontbreekt is die felbegeerde ring.

In de laatste wedstrijd hoeft Lebron niet hetzelfde te presteren als in Game 6. De Heat zal er vooral op moeten letten Rondo op tijd af te stoppen en zijn inside pass af te snijden. Boston zal trachten Miami van afstand te laten schieten, maar hun grootste aandachtspunt is het verminderen van hun turnovers. Het wordt een wedstrijd die beslist zal worden door details, als Boston vanaf het begin sterk basketbal laat zien en de Heat niet laat uitlopen kan het een triller worden. Ze mogen de wedstrijd niet weer verliezen voor het vierde kwart van start gaat.

De Celtics hebben een goede kans, coach Doc Rivers heeft met een uitstekende strategie de defensie van Miami weten te breken. Rondo is de man van deze series, hij heeft laten zien dat hij het team kan leiden en het zelf kan forceren. Maar zonder een betere wedstrijd van Paul Pierce en een scherpere defense wordt het een moeilijke, zo niet onmogelijke, opdracht om James en de Heat te vannacht in eigen arena te verslaan.

Artikel geschreven door Alexander Waumans.

Ook leuk om te lezen