Column: Losgeslagen

Door

Milwaukee Brewers v Pittsburgh Pirates

“Je kunt nog honderdduizend honkbalwedstrijden kijken, maar dit ga je echt nooit meer meemaken”, zei een commentator vrijdag bij de wedstrijd tussen de Pirates en de Brewers. “Net als je denkt dat je alles hebt gezien”, lachte hij nadat Brewer Martin Maldonado letterlijk het leer van de bal stuksloeg en het met een ‘staartje’ flapperend over het gras rustig in de handschoen van derdehonkman Pedro Alvarez plofte.

Jammer voor Maldonado’s ego, maar het leer scheurde echt niet door zijn spierbundels. Met de bal was duidelijk iets mis, want hij raakte hem niet eens heel hard.

Het lijkt uniek, maar het is eerder gebeurd. In de World Series van 1975 ramde Reds-speler Johnny Bench er eentje stuk die uit een doos vol slechte ballen kwam gemaakt in Haïti. Oud-honkballer Chipper Jones vertelde ooit trots dat het hem een keer gelukt was in een slagkooi met een oude versleten bal en nog geen twee weken geleden sloeg José Abreu van de White Sox een gat in een verrot exemplaar.

Het populair wetenschappelijk programma Mythbusters heeft bewezen dat een mens dit nooit voor elkaar krijgt met een ‘goede’ bal. Met een kanon schoten ze ballen op een stilstaande knuppel en pas bij 437 mijl per uur vloog het leer er af.

To knock the cover of the baseball’ op eigen kracht komt alleen in mythes voor. Zoals in het beroemde gedicht van Ernest Thayer uit 1888. Het stuk ‘Casey at the Bat’ gaat over een arrogante honkballer die uiteindelijk met drie slag naar de kant moet, nadat zijn teamgenoten de honken vulden: ‘But Flynn let drive a single, to the wonderment of all. And Blake, the much despised, tore the cover off the ball.’

De mythe dat iemand echt zo hard kan slaan kreeg extra glans met de film ‘The Natural’ uit 1984. In die film speelt acteur Robert Redford de honkballer Roy Hobbs die uit het niets een superster wordt. In een scene raakt Redford de bal vol en schiet het leer los. De pitcher staat verbaasd met een propje koeienhuid in zijn handen, terwijl iedereen ziet hoe een bolletje garen hoog in de lucht afwikkelt en een outfielder uiteindelijk een hoopje touw overhoudt.

Er is zelfs een oud verhaal waarin honkballer Mike King Kelly in 1891 een bal dwars door midden heeft geslagen. Maar eigenlijk telt dit niet want Kelly gebruikte een bijl. Alle knuppels waren gebroken en Kelly vond in een schuur in de buurt een stuk gereedschap. De scheidsrechter protesteerde, maar Kelly antwoordde droog dat nergens in de reglementen stond dat een bijl verboden was. Toen hij de bal raakte ging één helft fout en de andere naar het linksveld. Kelly sprintte naar huis, werd met een halve bal getikt en uitgegeven. “Mooi niet”, brulde Kelly. “Ik ben maar half uit!” De umpire twijfelde even en rekende een half punt.

Het zal altijd een mythe blijven dat een honkballer puur op eigen kracht een bal stuk kan slaan. Daar heeft Maldonado helemaal niks aan veranderd. Helaas voor hem zal waarschijnlijk niemand een gedicht schrijven over zijn moment. Hoewel je met een beetje fantasie dankzij een paar verslaggevers al twee poëtische zinnen te pakken hebt: ‘De bal is als een eekhoorn die naar het derde honk wordt geslagen’ en ‘Alvarez pakt de bal op, gooit, hij valt en als een servetje rolt hij verder.’

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen