3-on-3: Glazen Bol voor Lin, Bryant & Johnson

Door

In 3-on-3 geven wekelijks drie NBA-redacteuren antwoord op drie vragen omtrent een actueel onderwerp. Deze week: De Awards 2012-2013.

1. Jeremy Lin gaat uitblinken bij Houston.

RvN: Lin was vorig jaar natuurlijk dé verrassing van het seizoen. Het gevaar met dit soort hypes is dat er te veel verwacht wordt van de desbetreffende speler. Het is afwachten of Lin tegen de grote druk kan. Elke NBA-liefhebber verwacht veel van hem. Toch zal Lin absoluut een bepalende rol gaan spelen bij de Rockets. Hij is de onbetwiste nummer een op de point guard en dat zal hem vertrouwen geven. De Rockets hebben verder een niet al te sterk team, dus ik verwacht zeker dat Lin een van de sterkhouders gaat worden.

EG: Lin is nog steeds een groot talent met veel potentie. De hype van afgelopen seizoen belooft een mooie toekomst voor de jonge point guard. Maar het grote verschil met zijn periode in New York zijn de verwachtingen die hij in Houston moet waarmaken. Er ligt een grote druk op zijn schouders en dat is nieuw voor hem. Hij is nog maar net 24 en wordt nu gebombardeerd tot de grote man van de Rockets, die een jong onervaren team op sleeptouw moet nemen. Ik denk dat hij daar nog niet klaar voor is en vraag me bovendien af of hij de persoonlijkheid van een leider heeft.

VvG:  Hij zal van coach Kevin McHale alle kansen gaan krijgen. Het is eigenlijk een kwestie van moeten want nu zowel Goran Dragic als Kyle Lowrey andere oorden hebben opgezocht, is Lin zonder twijfel dé beste point guard die ze hebben. Het wordt echter afwachten of Lin dé leider kan zijn van een jong, en dus voorlopig onvolwassen, team. Eerlijk gezegd, ik zie hem een degelijk jaar draaien maar niet de stats halen zoals in die ‘gouden’ tijd met de Knicks.

2. Kobe Bryant wordt topscorer van de NBA.

RvN: De jaartjes gaan tellen voor Bryant; de laatste topscorerstitel behaalde hij in 2007. Kevin Durant is de laatste drie seizoen topscorer geworden en hij maakt ook het komende seizoen de grootste kans. Verder zie ik LeBron James als Durants grootste uitdager. En vergeet niet de komst van Howard naar de Lakers, dat zal ook ten koste gaan van het puntentotaal van Bryant.

EG: Topscorer lijkt me te hoog gegrepen, maar daar zal Kobe niet van wakker liggen. Ondanks dat hij een jaartje ouder is en niet meer zo effectief als een paar jaar geleden, blijft Bryant van onschatbare waarde voor de Lakers. Kobe’s doel is die zesde ring en met het sterrenteam om hem heen, zou dat zomaar kunnen lukken dit seizoen.

VvG: NEE! Kobe is nog steeds één van de beste scorers in de NBA. Maar jonge mannen als Kevin Durant, LeBron James, Carmelo Anthony, Kevin Love, misschien al een Blake Griffin gaan meer punten scoren dan hem dit seizoen. De komst van Dwight Howard is namelijk ook de komst van een man die 20ppg kan maken en ook Steve Nash scoort meer dan 10ppg. Akkoord, Nash gaat hem ‘easy buckets’ bezorgen, maar het is voor de Lakers belangrijk om Kobe zoveel mogelijk te sparen voor de playoffs, wat ze ook gaan doen.

3. Joe Johnson kan het niet waarmaken bij de Nets.

RvN: Joe Johnson heeft het bij de Phoenix Suns en Atlanta Hawks, laten we zijn rookie-jaar bij de Celtics even vergeten, prima gedaan. Goede stats, veel minuten en hij mist niet veel wedstrijden. Dus ik zou niet weten waarom hij het niet gaat waarmaken bij de Nets. Wellicht dat hij minder dominant zal zijn dan bij zijn vorige clubs door de aanwezigheid van Deron Williams, Gerald Wallace en Brook Lopez.

EG: Het roster van de Nets is aanzienlijk sterker dan vorig seizoen en Johnson is daarin een belangrijke schakel. Ik verwacht dat hij een nuttige versterking gaat zijn voor het team. In die zin zal hij waarmaken waarvoor hij is gekomen. De vraag is of hij daarmee ook zijn eigen verwachtingen waarmaakt. Johnson heeft deze zomer al hardop geroepen dat de Nets beter zijn dan de Knicks en dat ze op jacht gaan naar de NBA titel. Dat lijkt me wel erg ambitieus.

VvG: De vraag is wat de verwachtingen zijn voor de immer koele Joe Johnson. Mijn verwachting is dat hij als tweede optie naast Deron Williams zal fungeren. Hij gaat dus open jump shots maken, de scoring load overnemen wanneer nodig en voor de nodige buckets zorgen in de clutch. Dit zal tot gevolg hebben dat de Nets opnieuw de playoffs halen, op voorwaarde dat Brook Lopez fit blijft. JJ zal dit ook waarmaken. Maar als de verwachting is dat hij de Nets gaat leiden, ook in de playoffs, dan zal hij teleurstellen. Dat ligt namelijk niet in zijn aard.

Met dank aan Renso van Nuland, Eva Gerritse en Vincent van Genechten.

Lees hier de 3-on-3 van vorige week: De Awards 2012-2013.

Ook leuk om te lezen