NHL Match Of The Week: De Winter Classic!

Door

Winter Classic 2016

SportAmerika blikt wekelijks vooruit op het (in onze ogen) meest in het oog springende duel van het weekend. Ook dit weekend staan er voldoende affiches op het programma om van te watertanden, maar wij kiezen voor een ware derby in de NHL. Vrijdagavond om 19:00 uur staat onze Match of the Weekend op het programma: Boston Bruins vs. Montréal Canadiens, alias de Winter Classic!

De aanloop naar dit seizoen.
De Canadiens werden veel bekritiseerd vanwege hun spel; er werd teveel op sterkeeper Carey Price geleund. Ook was het gebrek aan scorend vermogen schrijnend, want maar liefst 23 teams scoorden afgelopen seizoen meer dan Montréal. De Boston Bruins kenden misschien wel de meest rumoerige zomer in hun bestaan; general manager Don Sweeney nam het stokje over van de ontslagen Peter Chiarelli en maakte een aantal discutabele beslissingen, door Dougie Hamilton en Milan Lucic weg te doen, zonder dat deze kwaliteitsspelers degelijk vervangen werden.

Bruins GM Don Sweeney tijdens de Draft van afgelopen zomer.
Bruins GM Don Sweeney tijdens de Draft van afgelopen zomer.

De historie
Momenteel is er geen enkele rivaliteit in de NHL, en misschien zelfs van alle sporten in Noord-Amerika, heviger dan die tussen de Canadiens en de Bruins. Beide teams behoren al tot de NHL sinds de eerste jaren, waardoor deze twee teams de degens al vaak genoeg gekruist hebben, namelijk al 906 keer! Ook in de play-offs kwamen de ‘Habs’ en ‘B’s’ elkaar tegen, met 23 keer Montréal als winnaar van de series en Boston negenmaal. Dit leverde meermaals spektakel op, maar ook controversiële situaties, teveel om op te noemen.

De meest recente hectiek vond plaats in de play-offs van 2014, toen beide teams elkaar in de tweede ronde ontmoetten. De Bruins behaalden dat seizoen de meeste punten in het reguliere seizoen en waren favoriet om de Stanley Cup te winnen. Toen PK Subban Montréal de overwinning bezorgde door in game 1 de winnende in overtime te scoren, plaatsten Bruins-fans massaal racistische tweets over Subban, die beide organisaties bekritiseerden. Nadat de Habs vervolgens Boston elimineerden na zeven wedstrijden, kon Bruins-aanvaller Milan Lucic kon zijn frustratie niet inhouden tijdens de befaamde handshake-line en zei tegen Montréal-spelers Alexei Emelin en Dale Weise, dat hij beiden zou “vermoorden” tijdens de eerstvolgende ontmoeting. Lucic kreeg hierdoor een stormvloed aan kritiek over zich heen, omdat hij de morele regels van de handshake-line overtreden had.

Dit seizoen
De Canadiens gingen vlammend van start dit seizoen, door de eerste negen wedstrijden van het seizoen te winnen. Echter, de laatste weken hapert de motor van Montréal nogal, met slechts twee overwinningen in de laatste twaalf wedstrijden! De blessures van Carey Price en Brendan Gallagher spelen hierin een grote rol. Die laatstgenoemde heeft echter nog een kleine kans om morgen in de Winter Classic te kunnen verschijnen. Voor Boston geldt het omgekeerde, want na een wisselvallige start staat het team van Claude Julien derde in de Atlantic en heeft het het winnen van die divisie helemaal in eigen hand.

Het is nog niet uitgesloten dat Brendan Gallagher meedoet in de Winter Classic morgen.
Het is nog niet uitgesloten dat Brendan Gallagher meedoet in de Winter Classic morgen.

Voorspelling
Zoals eerder al gezegd, bevindt Montréal zich in een gigantische dip en is Boston op de goede weg. Het spel van de Canadiens is daarbij zorgbarend, terwijl de Bruins hebben aangetoond ook te kunnen scoren, wat van tevoren als een mogelijk knelpunt werd gezien. Echter, een wedstrijd tussen deze twee rivalen brengt het beste in beide ploegen naar boven. En gezien het succes dat Montréal de afgelopen seizoenen tegen de Bruins heeft gehad, voorspel ik een 2-3 zege voor de bezoekers!

Het klaarmaken van het Gilette Stadium in Foxboro, MA, verloopt voorspoedig.
Het klaarmaken van het Gilette Stadium in Foxboro, MA, verloopt voorspoedig.

 

Foto’s: NHL.com, Boston Globe & Sports Illustrated

Ook leuk om te lezen