Week 8: historie bij Virginia Tech - North Carolina, Wisconsin stelt teleur

Week 8: historie bij Virginia Tech – North Carolina, Wisconsin stelt teleur

Door

Week 8: historie bij Virginia Tech - North Carolina, Wisconsin stelt teleur

Week 8 van college football zit er op en we komen steeds dichterbij de climax van dit seizoen. Afgelopen weekend verloor Miami verrassend van Georgia Tech, schreven Virginia Tech en North Carolina historie in een 6OT-duel en maakte Penn State een statement. Maar Wisconsin viel het meeste op. En dat bedoelen we niet positief.


AMERICAN ATHLETIC CONFERENCE (AAC)


UITSLAGEN

Houston – UCONN (24-17), Tulsa – Cincinnati (13-24), South Florida – Navy (3-35), Temple – SMU (21-45), Tulane – Memphis (17-47), East Carolina – UCF (28-41)


ATLANTIC COAST CONFERENCE (ACC)


NORTH CAROLINA EN VIRGINIA TECH SCHRIJVEN HISTORIE TIJDENS 6OT-DUEL

Het eerste duel dat gebruik moest maken van een 2PT conversion shootout is een feit. Het is een nieuwe regel waarmee universiteiten geconfronteerd worden als het duel langer dan 4 overtime-periodes duurt. Dit was het geval bij Virginia Tech en North Carolina, twee extreem aan elkaar gewaagde universiteiten. UNC was 3-3 en kwam van een bye-week, terwijl Virginia Tech 4-2 was.

De verdediging van beide teams had eigenlijk gedurende het duel niet zoveel in te brengen. North Carolina QB Sam Howell (26-49, 348 yards en 5 TD’s) kon flink losgaan op de secondary van Virginia Tech, terwijl de running game van de Hokies weer erg sterk was tegen de D-Line van North Carolina. QB/RB Quincy Patterson II rushde voor 122 yards en een touchdown na 21 carries. Het was voor beide uni’s echter niet voldoende om na reguliere speeltijd al het duel te beslissen. Vervolgens werd er in de vijf overtime-periodes die volgde ook geen beslissing geforceerd. In de 6OT, toen de 2PT conversion shootout voor de tweede keer werd uitgevoerd, was het eindelijk raak. North Carolina miste zijn conversion, terwijl Virginia Tech wel succesvol was dankzij een run play. Dit zorgde uiteindelijk voor de beslissing: 43-41.

MIAMI NA OT ONDERUIT TEGEN LAAGVLIEGER GEORGIA TECH

Dan door naar nog een overtime-duel, hoewel niet zo historisch als die van hierboven. Maar, wel verrassender. Miami, dat zeer wisselvallig presteert dit seizoen, verloor namelijk behoorlijk verrassend in eigen huis van de slechtste ploeg in de ACC: Georgia Tech. Het is niet de eerste keer dit seizoen dat de Hurricanes voor eigen publiek in hun hemd worden gezet. Virginia Tech deed het twee weken terug al, terwijl Central Michigan tijdens week 4 dichtbij een upset was (17-12). Voor Georgia Tech was het dus wel raak.

De Yellow Jackets zagen in Miami de running game en hun defense het werk doen. Een echte vaste QB hebben ze namelijk niet. Jordan Mason was met 20 carries, 141 yards en een touchdown de uitblinker. Bij Miami was de offense, onder leiding van QB N’Kosi Perry (16-28, 188 yds en 2 TD’s) en RB Cam’Ron Harris (18 carries, 136 yds), niet eens zo onsuccesvol. Dit was echter totdat de redzone bereikt werd. Daarna werd er niet genoeg geproduceerd. In overtime, nadat de Yellow Jackets vlak voor het einde van de reguliere speeltijd op gelijke hoogte waren gekomen, won Georgia Tech dankzij een rushing touchdown van Mason. Miami had geen antwoord en de Hurricanes zijn daardoor nu 3-4.

OVERIGE UITSLAGEN

Pittsburgh – Syracuse (27-20), NC State – Boston College (24-45), Clemson – Louisville (45-10), Duke – Virginia (14-48), Florida State – Wake Forest (20-22)


BIG 12 CONFERENCE (BIG 12)


TEXAS ONTSNAPT VS KANSAS DANKZIJ DICKER DE KICKER

En dat is niet de eerste keer. Iedereen herinnerd zich natuurlijk nog wel de kick in de Red River Rivalry van vorig seizoen. Toen won Texas ook dankzij de kicker. Afgelopen weekend was het opnieuw raak. In eigen huis had Texas nog een beetje last van een kater na de nederlaag tegen Oklahoma. Kansas kwam op bezoek en bleek het de Longhorns tot het einde lastig te maken. En dat is niet omdat de defense van de Jayhawks nou zo fantastisch is (want dat is al jaren niet zo), maar omdat de offense mee kon met Sam Ehlinger (31-44, 399 yds en 4 TD’s) en Texas.

QB Carter Stanley, die op sommige momenten fantastische dingen laat zien, speelde zijn beste duel van dit seizoen. Hij zou eindigen met 310 yards en 4 touchdowns na 27-47 te zijn gegaan. Ook RB (en beste speler) Pooka Williams Jr kon doen en laten wat hij wou. Na 25 carries stond de teller op 190 yards en twee touchdown. Het was dus Dicker the Kicker die uiteindelijk de hoop van Kansas op een stunt de grond in boorde. Dankzij zijn field goal (waarmee het duel ook meteen afgelopen was) won Texas met 48-50 en raakt het niet extreem achter op Baylor en Oklahoma. Bij Texas waren RB Keaontay Ingram (14 carries, 101 yds en een TD) en WR Devin Duvernay (8 catches, 110 yds en twee TD’s) de sterren van de show.

OVERIGE UITSLAGEN

West Virginia – Oklahoma (14-52), Iowa State – Texas Tech (34-24), TCU – Kansas State (17-24), Baylor – Oklahoma State (45-27)


BIG TEN CONFERENCE (BIG TEN)


ILLINOIS BOEKT UPSET VAN HET JAAR EN VERSLAAT WISCONSIN

Voordat de winnende kick van Illinois überhaupt tussen de palen was gegaan werd het al de grootste upset van dit seizoen genoemd. En meer dan terecht. Illinois kan samen met Northwestern gezien worden als de op papier minste ploeg in de BIG Ten. Dat de Fighting Illini dan vervolgens de nummer zes van het land even doodleuk verslaan is behoorlijk opvallend te noemen.

Mede dankzij een ijzersterke defense (ja, u leest het goed) won Illinois zaterdagavond. Want aanvallend gezien was het niet eens zo bijzonder. In het derde kwart stond Wisconsin ook gewoon met 20-7 voor en leek er geen vuiltje aan de lucht te zijn. Niks bleek echter minder waar, want Illinois vocht zich terug en won uiteindelijk met 23-24 dankzij de winnende kick van James McCourt. Bij Wisconsin blonk RB Jonathan Taylor zoals altijd weer uit. Met 132 yards en een touchdown na 28 carries mogen we toch wel stellen dat het niet aan de sterspeler van Wisconsin lag dat de Badgers afgelopen weekend verloren. De algemene teamprestatie was gewoon niet goed genoeg.

PENN STATE ONDERSTREEPT PLAYOFF-ASPIRATIES VS MICHIGAN

Niemand praat, zoals we dat vorige week ook al zeiden, over Penn State. De Nittany Lions blijven echter maar duel na duel winnen en kunnen zo langzamerhand niet meer genegeerd worden. Het duel tegen Ohio State zal wat betreft de playoffs van groot belang zijn voor Penn State, maar de zege op Michigan was weer behoorlijk indrukwekkend. Tuurlijk, Michigan heeft het lastig dit seizoen, maar Penn State begon het duel met 21 onbeantwoorde punten. Daarna kwam Michigan weliswaar terug, maar in de tweede helft maakte de Nittany Lions het toch weer behoorlijk vaardig af.

QB Sean Clifford, een goed presterende QB waar niemand het over heeft, speelde weer fantastisch en behoorlijk effectief. Hij eindigde met 182 yards en drie touchdowns na 14-25 te zijn gegaan. Zijn beste receiver, KJ Hamler, werd weer vaak gevonden (6 catches, 108 yds en 2 TD’s) en de defense was daar om zijn QB te ondersteunen. Dit bleek tijdens de laatste drive van het duel, toen de Wolverines gestopt werden vlak voor de endzone van Penn State. Daardoor wonnen de Nittany Lions met 21-28 en zijn ze nu ongeslagen en zeker van een bowl game. LB Micah Parsons (14 tackles) en S Garrett Taylor (8 tackles en een sack) waren de leiders van de defense.

OVERIGE UITSLAGEN

Ohio State – Northwestern (52-3), Purdue – Iowa (20-26), Indiana – Maryland (34-28), Minnesota – Rutgers (42-7)


PAC-12 CONFERENCE (PAC-12)


OREGON VERSLAAT WASHINGTON EN GRIJPT LEIDING IN PAC-12

Het duel tussen de twee teams uit de PAC-12 waar mensen voorafgaand het gevoel bij hadden dat zij de playoffs zouden kunnen halen. Voor Washington was deze droom al voor het duel tegen Oregon verleden tijd. Met nederlagen tegen California en Stanford hebben de Huskies daar namelijk al geen kans meer op. En na afgelopen zaterdagnacht al helemaal niet. Oregon, dat nog steeds mag hopen, won met 31-35 van Washington.

Het was kwalitatief gezien en prima duel met twee fantastische QB’s in actie. Justin Herbert, de QB van Oregon, was weer de effectiviteit zelve. Met 24-38, 280 yards en 4 touchdowns noteerde hij weer prima statistieken. Met de problemen die een paar andere QB’s hebben, begint hij toch steeds meer de beste beschikbare QB te zijn van de aankomende draft. Tegenstander Jacob Eason maakt in zijn eerste echte seizoen als starter ook indruk. Zo ook tegen de ijzersterke defense van de Ducks.

Eason gooide 23-30 voor 289 yards en drie touchdowns, nog effectiever dan Herbert dus. Tevens kreeg hij hulp van RB Salvon Ahmed (24 carries, 140 yds en een TD). Zijn hulp was echter niet goed genoeg, want de laatste drive van Washington werd gestopt door de defense van de Ducks. Daardoor is Oregon nu 6-1, hebben ze zich geplaatst voor een bowl game en staan zij stevig aan de leiding in de PAC-12.

OVERIGE UITSLAGEN

UCLA – Stanford (34-16), Oregon State – California (21-17), Arizona State – Utah (3-21), Colorado – Washington State (10-41), Arizona – USC (14-41)


SOUTHEASTERN CONFERENCE (SEC)


MISSOURI ZET ZICHZELF VOOR SCHUT MET NEDERLAAG VS VANDERBILT

Het was het eerste weekend dat Missouri gerankt was, en het is inmiddels alom bekend dat universiteiten in dat weekend vervolgens niet hun beste wedstrijd spelen. Dat wat Missouri deed spande echter de kroon. Op zaterdagavond verloren de Tigers met 14-21 van Vanderbilt, met afstand de minste universiteit in de SEC. Ook in dit duel speelden de Commodores niet fantastisch, maar het was genoeg om QB Kelly Bryant en Missouri van een zege te houden.

Bryant ging 13-26 voor 140 yards en een touchdown, zeker niet zijn beste duel als een Missouri Tiger. Hij noteerde daarnaast nog wel 72 rushing yards, maar extreem veel impact had dit niet. Bij Vanderbilt was RB/WR Ke’Shawn Vaughn (29 carries, 96 yds en een TD, 4 catches, 80 yds en een TD) samen met de defense de MVP van de wedstrijd. Missouri is nu 5-2 en moet voorlopig weer even toekijken hoe Georgia en Florida het de komende twee weken gaan doen. In week 11 en 12 staan er voor Missouri namelijk duels tegen deze twee grootste concurrenten in hun SEC-divisie op het programma.

OVERIGE UITSLAGEN

Florida – South Carolina (38-27), Auburn – Arkansas (51-10), LSU – Mississippi State (36-13), Kentucky – Georgia (0-21), Texas A&M – Ole Miss (24-17), Tennessee – Alabama (13-35)

(Top/Cover Photo: Patrick Gorski-USA TODAY Sports)

Ook leuk om te lezen