Team USA

WBC: Team USA grijpt titel

Door

Team USA

Team USA is de nieuwe WBC-kampioen. In de finale werd Puerto Rico met 8-0 verslagen. Voor USA is het de eerste titel. Voor Puerto Rico was het de tweede maal op rij dat het de finale verloor.


Met Marcus Stroman voor de Verenigde Staten op de heuvel en Seth Lugo voor Puerto Rico begon de wedstrijd voorzichtig. Puerto Rico had tot aan de finale zeven wedstrijden op rij gewonnen terwijl de Amerikanen al tweemaal tegen een nederlaag waren opgelopen, onder andere tegen Puerto Rico. De eerste twee innings kenden dan ook nauwelijks gevaar, buiten een double van Christian Yelich. De finale leek dan ook in een echt pitchersduel te ontaarden.

Kinsler

In de derde inning werd de wedstrijd echter opengebroken. Eerst was het raak voor catcher Jonathan Lucroy (die de plek van Buster Posey weer had overgenomen) met een honkslag. Direct daarop volgde een homerun van Ian Kinsler, 2-0. Marcus Stroman ontwikkelde zich ondertussen meer en meer tot de man van de avond en gaf de Puerto Ricaanse slagploeg nauwelijks kans.

In de vijfde inning was het opnieuw Kinsler die de boel aan de gang bracht, ditmaal met een honkslag. Na vier wijd voor Adam Jones kwam Yelich aan slag. Met een krachtige line drive single kon hij Kinsler binnen brengen voor 3-0. Diezelfde Yelich kon even later op een honkslag van Andrew McCutchen zelfs de 4-0 op het scorebord brengen. De Amerikanen gingen ondertussen meer en meer geloven in de eindzege.

Korte metten

In de zesde inning keerde de hoop voor Puerto Rico even terug. Jose Berrios kwam Joe Jimenez aflossen op de heuvel en noteerde direct drie strike outs. Dit leek de kans te gaan worden om terug in de wedstrijd te keren. Marcus Stroman bleek echter ongenaakbaar. Negen pitches en drie groundouts later was de inning alweer om. Stroman had nog altijd geen hit tegen gekregen.

In de zevende inning viel de wedstrijd definitief in het slot. Hoewel Jones door een groundout en Yelich door een strikeout twee snelle nullen opleverden, kregen de Amerikanen toch de honken vol. Een honkslag van Nolan Arenado, de geraakte Eric Hosmer en vier wijd voor McCutchen betekende groot gevaar voor Puerto Rico. Dat kwam dan ook direct tot uiting bij een honkslag van Brandon Crawford. Arenado en Hosmer scoorden, 6-0. Een honkslag van Giancarlo Stanton bracht ook McCutchen nog binnen, 7-0.

De enige vraag die nog overbleef was hoever Marcus Stroman zijn no-hitter ging brengen. Hij had op dat moment zes innings achter de rug en was nog ruim onder de pitchcount van 95. Toch bleek de zevende inning zijn Waterloo. Angel Pagan wist op de vijfde pitch die hij kreeg eindelijk de stilte te doorbreken. Die tweehonkslag luidde ook direct het einde van de avond in voor Stroman, die werd afgelost door Sam Dyson.

In de achtste inning betekende drie honkslagen op rij van opnieuw Arenado, Hosmer en McCutchen dat Arenado de eindstand op het scorebord kon brengen, 8-0. In de negende inning kon geen gevaar meer worden gesticht en Team USA, dat zijn eerste finale speelde, pakte de titel. Opvallend is daarbij dat de Amerikanen het toernooi na acht wedstrijden met 6-2 eindigen terwijl Puerto Rico op 7-1 eindigt.

De beker werd uitgereikt voor de ogen van ruim 51.000 uitzinnige fans. Daarmee kwam de World Baseball Classic 2017 ten einde en kan de blik worden gericht op 2021. In de persconferentie voorafgaand aan de finale gaf MLB commissioner Rob Manfred al aan druk bezig te zijn met het volgende toernooi en daarbij ook rekening houdt met de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

Wladimir Balentien werd opgenomen in het All WBC Team.

Foto: Kelvin Kuo-USA TODAY Sports

Ook leuk om te lezen