Jurickson Profar wellicht als vervanger naar WBC

Door

Kansas City Royals v Texas Rangers
De geweldige overwinning van het Nederlands team op Cuba, en daarbij een ticket naar de halve finale, werd in Nederland in hosanna-sfeer begroet. Toch is er ook slecht nieuws, want Nederland verloor in de wedstrijd twee spelers aan blessures en moest al zonder Roger Bernadina beginnen.

Vervanging

Bernadina werd in de wedstrijd tegen Japan op zijn onderarm geraakt en ondervond daar nog te veel last van om tegen Cuba al weer te spelen. Op zijn plaats stond Randolph Oduber, die een goede wedstrijd speelde en onder andere een belangrijke tweehonkslag sloeg. Op het derde honk besloot Meulens te starten met De Caster in plaats van Bogaerts. Terwijl hij na een geslagen grondbal naar het eerste honk sprintte voelde De Caster een scherpe pijn in zijn been. Hij kon de wedstrijd niet uitspelen, sterker nog: hij moest met een brancard van het veld geholpen worden.

Eerder in de wedstrijd raakte ook Wladimir Balentien geblesseerd. Een kwetsuur aan zijn lies zorgde ervoor dat ook hij de wedstrijd niet uit kon spelen. De kans is groot dat Bernadina later dit toernooi weer inzetbaar is, maar bij Balentien en De Caster is dat nog even afwachten. Mochten beide spelers niet op tijd fit zijn voor de halve finale, dan zal er gekeken moeten worden naar vervangers.

Top prospect

De naam van Jurickson Profar gonst in de wandelgangen. Zelf heeft de nummer één prospect van de Minor Leagues al aangegeven graag naar San Francisco af te reizen om daar met zijn landgenoten en vrienden deel te nemen aan de voor Nederland zo succesvol verlopende World Baseball Classic.

Profar koos er eerder deze lente nog voor om bij zijn Texas Rangers te blijven en zo te kunnen vechten voor een kans op een plaats op het Major League roster. Nu er een opening is op het roster van Nederland, dat nog maximaal twee wedstrijden zal spelen, hoopt hij alsnog mee te mogen spelen. Als Robert Eenhoorn en Hensley Meulens besluiten Profar uit te nodigen, hoeft hij slechts enkele dagen van het Major League Spring Training kamp te missen.

Ook de Rangers zullen daarom waarschijnlijk geen bezwaar hebben. Mocht Profar aansluiten dan heeft Nederland de beschikking over vier grote infield prospects, terwijl er in de basis slechts plek is voor drie. Jonathan Schoop zou naar het derde honk kunnen schuiven, terwijl Profar dan op het tweede honk plaats zou kunnen nemen.

Als mogelijke vervanger van Balentien komen Dwayne Kemp (eerste reserve) en Danny Rombley in aanmerking. Nederland heeft de mogelijkheid om tussen de tweede ronde en de finaleronde vervangers toe te voegen. In de komende dagen moet blijken hoe ernstig de blessure van Balentien en De Caster is en of Profar zich bij de selectie voegt op het moment dat zij in San Francisco aankomen.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen