VS kondigt voorselectie Olympische Spelen aan

Door

Jerry Colangelo, voorzitter van USA Basketball, heeft maandag de voorselectie bekend gemaakt voor het Amerikaans basketbalteam dat deze zomer zal strijden om een Olympische titel in Londen. Bondscoach Mike Krzyzewski zal later dit jaar kunnen kiezen uit twintig spelers om er uiteindelijk twaalf mee te nemen naar het Verenigd Koninkrijk.

De namen zijn: LaMarcus Aldridge (Portland Trail Blazers, Carmelo Anthony (New York Knicks), Chauncey Billups (Los Angeles Clippers), Chris Bosh (Miami Heat), Kobe Bryant (Los Angeles Lakers), Tyson Chandler (New York Knicks), Kevin Durant (Oklahoma City Thunder), Rudy Gay (Memphis Grizzlies), Eric Gordon (New Orleans Hornets), Blake Griffin (Los Angeles Clippers), Dwight Howard (Orlando Magic), Andre Iguodala (Philadelphia 76ers), LeBron James (Miami Heat), Kevin Love (Minnesota Timberwolves), Lamar Odom (Dallas Mavericks), Chris Paul (Los Angeles Clippers), Derrick Rose (Chicago Bulls), Dwyane Wade (Miami Heat), Russell Westbrook (Oklahoma City Thunder) en Deron Williams (New Jersey Nets).

Van de selectie zijn er acht die ook in 2008 deelnamen aan de Spelen en tien die de VS naar de wereldtitel leiden in 2010. De enige echte nieuwkomers zijn forwards Blake Griffin en LaMarcus Aldridge.

Het team zal opnieuw geleid worden door Mike Krzyzewski. Coach K nam in 2005 de rol van bondscoach op zich. Hij zal kunnen beschikken over drie assistenten: Jim Boeheim, Mike D’Antoni en Nate McMillan. Boeheim is coach van de Universiteit van Syracuse, D’Antoni van de Knicks en McMillan van de Trail Blazers.

Krzyzewski was vooral tevreden over de mate van internationale ervaring aanwezig in de selectie. ,,Naast het duidelijke basketbaltalent dat al deze spelers bezitten, is de hoeveelheid aan internationale erving wat mij het meeste aansprak in deze groep. Onder de twintig finalisten zijn er twee spelers die 55 of meer internationale wedstrijden hebben gespeeld, twee meer dan 40 wedstrijden en acht tussen de 23 en 38 wedstrijden”, vertelt de coach met een balans van 48-1  sinds 2006.

De spelers met de meeste ervaring zijn Carmelo Anthony (59) en LeBron James (55). Zij worden gevolgd door Williams (47), Wade (40), Howard (38), Paul (37), Bosh (32), Billups (30), Odom (28), Chandler (25), Bryant (24), Gay (23), Durant (17), Iguodala (16), Rose (16), Gordon (15), Love (15) en Westbrook (15). Griffin en Aldridge speelden nog geen internationale wedstrijden. Er zijn overigens veertien verschillende NBA ploegen vertegenwoordigd.

De Olympische Spelen beginnen op 27 juli. Het basketbal vangt aan op 29 juli. De poulefase duurt tot 6 augustus. Daarna volgen de kwartfinales op 8 augustus, de halve finales op 10 augustus en de finale ten slotte op 12 augustus. De VS gaan op zoek naar hun 17de medaille op de Spelen en hun 14de gouden.

 

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen