NBA Recap (23): ROY 2011 – 2012: Geen maat op Rubio

Door

Een nieuwe rubriek hier op Sport Amerika.Nu de eerste maand van het NBA seizoen er bijna op zit, gaan we wekelijks de verrichtingen in de gaten houden van alle rookies. Elke week stellen we een top-10 op voor ROY: Rookie Of the Year.

Het nieuwe seizoen gaat zijn vierde week in en de rookies zullen tegen nu wel doorhebben wat het inhoudt om een NBA-speler te zijn. Meer wedstrijden, kortere rustperiodes, langere reizen, competitievere wedstrijden…, het hoort er allemaal bij.

Voor het moment staat er geen maat op Ricky Rubio. Hij maakte afgelopen week zijn eerste start voor Minnesota en blijft constant goed spelen. Kyrie Irving kan voorlopig niet aan de Spanjaard tippen maar wordt wel beter met de wedstrijd. Verderop vallen vooral Iman Shumpert en Markieff Morris op: zij lijken topselecties te zijn voor respectievelijk New York en Phoenix.

1. Ricky Rubio – Minnesota Timberwolves
Rubio maakte in de wedstrijd tegen New Orleans zijn eerste start uit zijn prille NBA-carrière. Coach Rick Adelman opteerde voor een backcourt van Ridnour en Rubio. De Spanjaard speelde opnieuw sterk en was goed voor 12 punten, 6 rebounds, 9 assists en 3 steals. Rubio blijkt een echte stealmachine want hij was deze week goed voor 4 steals per wedstrijd. Ricky Rubio leidt deze ranking met een grote voorsprong en de concurrentie zal stevig uit de hoek moeten komen om hem in te halen, laat staan passeren.

2. Kyrie Irving – Cleveland Cavaliers
Irving blijft progressie maken en lijkt meer en meer vertrouwen te krijgen in het leiden van zijn team. De topselectie was deze week goed voor drie wedstrijden van minstens 20 punten (20, 21 en 26) en voegde daaraan 5 assists en een steal toe. Bovendien is zijn schotpercentage opgeklommen tot een sterke 47%. Utah forward Paul Millsap vatte het mooi samen: “Hij is een goede speler. Hij heeft een goede drive naar de ring en kan van daaruit plays maken. Hij kan scoren en springt goed met de bal om. Hij gaat een goede speler worden.”

3. Iman Shumpert – New York Knicks
De rookie van de Knicks is erg goed bezig. Shumpert kwam deze week wel enigszins terug met beide voeten op de grond na een sterke tweede week. Hij moet vooral leren om zich te beperken tot de zaken die hij goed kan: defense, defense, defense en open shots maken. In de wedstrijd tegen Memphis nam hij echter meer schoten dan Carmelo Anthony en Amare Stoudemire tezamen. Hij blijft een topverdediger want hij is nog steeds goed voor 2.3 steals per wedstrijd.

4. Brandon Knight – Detroit Pistons
Door de blessure van Rodney Stuckey kwam Knight in de startlinie terecht. Deze week keerde Stuckey terug van zijn blessure maar Knight behield zijn plaats. Hij was deze week goed voor 13 punten en 4 assists. Bovendien had hij tegen Charlotte 10 rebounds. Knight blijft het lastig hebben als point guard maar hij kan scoren, dat is zeker.

5. Marshon Brooks – New Jersey Nets
We wisten al dat Brooks een getalenteerd scorer is en hij bewijst dit elke wedstrijd opnieuw. Ook deze week was hij weer goed voor drie wedstrijden waarin hij telkens in de dubbele punten scoorde (10, 11 en 20). Bovendien behoudt hij zijn excellente schotpercentages: 46% algemeen en 40% van de driepuntlijn. Hij lijkt ook een manier gevonden te hebben om steals te genereren en hij blijft rond de 4 rebounds pakken.

6. Markieff Morris – Phoenix Suns
Morris blijft Steve Nash blij maken in Phoenix. De rookie werkt hard en geeft elke wedstrijd het beste van zichzelf. Af en toe kan dat resulteren in overtollige foutenlast, en dus weinig speelminuten, maar meer dan eens vertaalt zich dat in een goede wedstrijd. Morris had deze week twee slechte wedstrijden (fouten) en twee goede. Hij was goed voor 13 punten en 8 rebounds tegen Cleveland en voor 14 punten tegen San Antonio. Voorlopig komt hij nog steeds van de bank maar de sky is the limit voor Morris in Phoenix.

7. Kemba Walker – Charlotte Bobcats
Walker begon de week gewoontjes met 9 punten en 8 rebounds tegen Houston en 6 punten tegen Atlanta maar herpakte zich daarna met twee sterke prestaties. Hij was eerst goed voor 16 punten tegen Detroit en hij miste slechts twee van zijn acht schoten. Tegen Golden State mocht hij van coach Paul Silas voor het eerste starten, naast DJ Augustin. Walker leverde een topprestatie af (zie prestatie van de week).

8. Kawhi Leonard – San Antonio Spurs
Deze rookie lijkt zijn ritme eindelijk gevonden te hebben. Hij was deze week goed voor 13 punten, 6 rebounds en een block. Hij scoorde in elke wedstrijd dubbele punten en heeft nu vijf wedstrijden op rij minstens 10 punten gescoord. Zijn beste prestatie was tegen Milwaukee want hij maakte 19 punten en zorgde voor 4 steals. Tot nu toe maakt Leonard 51% van zijn schoten.

9. Tristan Thompson – Cleveland Cavaliers
Thompson had geen geweldige week maar was opnieuw degelijk voor de Cavaliers. Hij was goed voor gemiddeld 8 punten en 6 rebounds terwijl hij 52% van zijn schoten maakte. Thompson speelt momenteel ‘slechts’ 18 minuten per wedstrijd maar heeft het vertrouwen van coach Byron Scott en zal gaandeweg meer en meer minuten krijgen.

10. Jon Leuer – Milwaukee Bucks
Deze hardwerkende forward kreeg deze week zijn eerste start van coach Scott Skiles en was goed voor 16 punten, 6 rebounds (waarvan 4 offensieve), 5 assists en 2 blocks tegen Detroit. Hij kon geen gevolg breiden aan deze goede prestatie want hij speelde slechts 13 minuten tegen Dallas.

Eervolle vermeldingen:

Derrick Williams – Minnesota Timberwolves, Jimmer Fredette – Sacramento Kings, Norris Cole – Miami Heat.

Prestatie van de week:
Kemba Walker krijgt zijn eerste start tegen de Warriors en is goed voor 23 punten, 4 rebounds, 5 assists, 2 steals en een block zonder een balverlies. De rookie speelt ook goede defense tegen Monta Ellis ( slechts 6 op 26 gemaakte schoten). De Bobcats winnen dan ook met 112-100.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen