Voorbeschouwing MLB: New York Mets

Door

Na de Braves en de Marlins zijn de New York Mets het derde team in deze serie. Het team dat in New York op moet boksen tegen de Yankees en al een aantal jaren erg tegenvalt.

2010: Opnieuw een dramatisch seizoen
De Mets hadden in 2008 voor het laatst een winning season, maar misten toen na een heel slecht eindschot de playoffs. De Brewers pakten de Wild Card met een win meer dan de Mets. Het jaar ervoor werd op een zelfde manier de playoffs gemist toen de Phillies hen in de laatste week van het seizoen voorbijstreefden nadat ze bijna het hele seizoen bovenaan stonden.

In 2006 werd voor het laatst de division gewonnen en bereikten de Mets voor het laatst de playoffs. Dit jaar zijn de Mets het hele seizoen niet eens in de buurt van de eerste plaats geweest. De Phillies gingen er met de NL East division vandoor en de Braves pakten de Wild Card. De Mets wonnen, ondanks het aantrekken van Jason Bay, slechts 79 wedstrijden en verloren er 83. Het probleem zat hem vooral in de slagploeg, waar Carlos Beltran en Jose Reyes lang ontbraken.

De Mets scoorden slechts 656 runs (13e van de 16 teams in de NL), ze sloegen 1361 hits, waarvan 128 homeruns en eindigden met een team average van .249. In deze laatste drie categorieën werden de Mets 12e in de NL. De pitching van de Mets ziet er een stuk beter uit met een ERA van 3.73 (6e in NL), 1106 K’s en 545 walks.

In een slecht seizoen waren de prestaties van outfielder Angel Pagan, knuckleballer R.A. Dickey, pitcher Mike Pelfrey en jonge jongens als Ike Davis (foto) lichtpuntjes. Pagan speelde in het begin van 2010 voornamelijk in het midveld, omdat Beltran nog geblesseerd was. Na diens terugkeer, bleef hij in de line up en eindigde hij het seizoen met een average van .290 als leadoff/tweede slagman. Dickey ging 11-9 met een ERA van 2.84 (7e in de NL), Pelfrey ging 15-9 met een ERA van 3.66. Ike Davis sloeg als rookie .264 met 19 homeruns en 71 RBIs. Zijn goede prestaties gingen niet onopgemerkt en de Mets fans lieten meer dan eens de volgende kreet horen wanneer Davis aan slag stond: “I LIKE IKE!”.

Net als vorig seizoen waren ook in 2010 weer Oliver Perez en Luis Castillo de grootste teleurstellingen bij de Mets. Beide spelers verdienen veel geld en zijn ook volgend jaar nog lid van de Mets. Het zijn misschien wel de twee slechtste contracten, die toenmalig GM Omar Minaya tekende. Perez kreeg geen slagmensen uit en Castillo presteerde ondermaats.

Een andere grote tegenvaller was het wegvallen van Francisco Rodriguez. Hij presteerde niet eens zo slecht, maar raakte in opspraak toen hij zijn schoonvader aanviel. Hij werd opgepakt en toen hij twee dagen later vrijkwam, bleek hij een pees in zijn duim gescheurd te hebben. Hij moest geopereerd worden en kwam de rest van het seizoen niet meer in actie. De Mets plaatsten hem op de disqualified list en hoeven hem daarom pas weer te betalen als hij fit is.

2011: Nieuwe gezichten in de front office, zelfde gezichten op het veld
Direct na afloop van het seizoen werden GM Omar Minaya en manager Jerry Manuel ontslagen. Hun opvolgers: Sandy Alderson (GM) en Terry Collins (foto)(manager). Nieuwe gezichten dus in het front office, maar op het veld zal niet heel veel veranderen. De Mets kunnen dankzij de slechte contracten met bijvoorbeeld Perez en Castillo weinig geld uitgeven.

Pitchers Chris Capuano, Taylor Buchholz en D.J. Carrasco, catcher Ronny Paulino en korte stop Chin-Lung Hu werden aangetrokken. Geen grote namen, maar wellicht toch nuttige krachten.

De rotation van de Mets blijft intact. Johan Santana is ook in 2011 de ace en Mike Pelfrey, R.A. Dickey, Jon Niese en Jenry Mejia/Dillion Gee zullen hem ondersteunen. In de bullpen zullen Capuano en Carrasco de vertrokken Feliciano en Takahashi vervangen.

Josh Thole wordt naar alle waarschijnlijkheid eerste catcher en Paulino wordt zijn back-up. Ike Davis, Jose Reyes en David Wright behouden hun posities als 1e honkman, korte stop en derde honkman. Op het tweede honk zullen Castillo, Hu en Tejada in Spring Training strijden om een plek.

Het outfield wordt opgevuld door Jason Bay, Carlos Beltran en Angel Pagan. De volledige depth chart van de Mets vind je hier.

De Mets spelen in een van de sterkste divisions in de MLB, maar moeten met deze selectie – vol jonge spelers, die zich nog kunnen verbeteren – een beter seizoen kunnen draaien dan in 2010.

Ook leuk om te lezen