Voorbeschouwing MLB: Colorado Rockies

Door

De Rockies zijn op basis van alfabetische volgorde het tweede team in de NL West. Colorado stond in 2007 nog in de World Series, na een van de meest krankzinnige playoff races aller tijden. Sindsdien wisselen ze goede seizoenen af met slechte seizoenen. In 2009 wonnen ze opnieuw de Wild Card, maar werden ze uitgeschakeld door de Phillies in de NLDS.

2010: Niet goed, niet slecht

Geheel volgens de traditie, die in 2007 werd ingezet, bereikten de Rockies in een even jaar de playoffs niet. Met een record van 83-79 eindigden de Rockies op de derde plaats in de NL West. Lange tijd waren ze in de race voor zowel de titel van de NL West als de Wild Card, maar van de laatste tien wedstrijden gingen er negen verloren, waardoor ze uiteindelijk in beide races kansloos waren.

De slagploeg was goed, maar dat viel natuurlijk te verwachten aangezien zij 81 wedstrijden in Coors Field spelen. In de meeste aanvallende categorieën eindigden ze in top vijf van de National League. Ze scoorden 770 punten, sloegen 1452 hits, waarvan 172 home runs en hadden een team average van .263. De Rockies kregen wel te vaak drie slag: 1274 keer moest een slagman van de Rockies met drie slag naar de kant.

De pitching staff deed het redelijk. Waar de slagploeg voordeel heeft van het spelen in Colorado, is dat voor de pitchers natuurlijk een nadeel. Het team ERA was 4.44, het vijfde hoogste in de National League. De pitchers gooiden 1234 strikeouts en gooiden 525 keer vier wijd.

Slechts twee pitchers wonnen meer dan tien wedstrijden en eindigden met een winning record. Dat was dit jaar het grootste probleem van de Rockies, de pitchers waren niet goed genoeg om de playoffs te bereiken.

De beste spelers van de Rockies waren dit jaar Carlos Gonzalez (foto), Troy Tulowitzki en Ubaldo Jimenez. Carlos Gonzalez was lang in de race voor de Triple Crown.

Hij werd uiteindelijk wel league leader in batting average (.336), maar eindigde achter Pujols en drie anderen op de vierde plaats in home runs (34) en eindigde achter dezelfde Pujols tweede in RBIs (117). In de MVP race werd hij derde. Tulowitzki sloeg .315 met 27 home runs en 95 RBIs, maar zal voor dit seizoen vooral herinnerd worden door zijn sterke maand september waarin hij 15 home runs sloeg en 40 RBIs had.

Ubaldo Jimenez begon het seizoen fenomenaal met o.a. een no-hitter tegen de Braves op 17 april. Hij kwam uit op een record van 19-8 met een ERA van 2.88. Goed voor de derde plaats in de Cy Young Award voting.

Todd Helton en Brad Hawpe waren de tegenvallers bij de Rockies in 2010. Helton heeft een grote staat van dienst en is het afgelopen decennium het gezicht van de Rockies geweest. Dit jaar kwam hij maar tot een slaggemiddelde van .256 met 8 home runs en 37 RBIs.

Brad Hawpe was in de afgelopen seizoenen een van de drijvende krachten van de Rockies, maar in 2010 sloeg hij .255 met 7 home runs en 37 RBIs voordat hij in een trade naar Tampa Bay werd gestuurd.

2011: Terug in de playoffs?

Als de trend van de afgelopen jaren doorgezet wordt, zullen we de Rockies in een oneven jaar weer in de playoffs verschijnen. Om ervoor te zorgen dat dit zal gebeuren werden de contracten van Troy Tulowitzki en Carlos Gonzalez respectievelijk met tien en zeven jaar verlengd. Tweede honkman Clint Barmes werd naar de Astros gestuurd in ruil voor pitcher Felipe Paulino.

Om het gat op het tweede honk op te vullen werd vervolgens Jose Lopez van de Mariners via een trade gehaald in ruil voor minor leaguer Chaz Roe. Matt Lindstrom kwam van de Astros om de bullpen te versterken. Jason Giambi en Joe Crede kregen een minor league contract met de mogelijkheid om zich tijdens Spring Training in de kijker te spelen.

In de starting rotation verandert dit jaar weinig. Ubaldo Jimenez (foto) is de ace, Jorge De La Rosa, Jason Hammel, Aaron Cook en Jhoulys Chacin completeren de rotatie. Ook in de bullpen verandert weinig. Alleen Matt Lindstrom werd toegevoegd aan een bullpen, die wordt aangevoerd door closer Huston Street. Lindstrom, Matt Belisle, Rafael Betancourt, Matt Reynolds en Franklin Morales completeren de bullpen.

Het infield bestaat uit Todd Helton/Ty Wigginton (1B), Jose Lopez/Eric Young Jr. (2B), Troy Tulowitzki (SS) en Ian Stewart (3B). Chris Iannetta is de catcher en Jose Morales is zijn back-up. In het outfield staat uiteraard Carlos Gonzalez in het rechtsveld, de razendsnelle Dexter Fowler is de centerfielder en het linksveld wordt bezet door Seth Smith.

De volledige depth chart van de Rockies vind je hier.

Of de Rockies in 2011 terug kunnen keren in de playoffs zal vooral afhangen van de starting pitchers. De bullpen is versterkt, de slagploeg is nog altijd sterk, maar de startende werpers zullen het beter moeten doen dan vorig seizoen.

Jorge De La Rosa en Jhoulys Chacin zijn in staat om, als zij dit jaar fit kunnen blijven, de rotation naar het benodigde niveau te tillen. De race in de NL West is al jaren een open race, waarin elk jaar weer twee of drie teams een kans maken. De Rockies maken in 2011 zeker weer kans op de playoffs.

Foto: i44.tinypic.com

Ook leuk om te lezen