Vijftien lessen uit de 2015 NBA Draft

Door

nba draft

Afgelopen donderdag was de draft. In een televisieshow van enkele uren (je zou toch denken dat het oplezen van zestig namen sneller zou kunnen) werden één voor één de toekomstige nieuwe sterren van de verschillende franchises geïntroduceerd aan ons, de NBA-volgers. Hoewel de talenten hun eerste ballen (in Summer League) nog moeten schieten voor hun nieuwe werkgevers, kijken we bij SportAmerika nog één keer terug naar de draft, om daar vijftien nieuwe lessen van te trekken.

1) Je hoeft totaal geen kennis van basketball te hebben om een mock draft te fabriceren.
De afgelopen weken werden we doodgegooid met de zogenaamde mock drafts, waarin ‘kenners’ een voorspelling deden van het verloop van de draft. Wat bleek? Zelfs een blinde neushoorn zal meer spelers op de juiste plek voorspellen, dan alle zelfbenoemde goeroes, waaronder wijzelf met slechts vijf juiste inschattingen.

2) Ook zonder kennis van basketball kun je de General Manager van de Philadelphia 76ers worden.
Stel, je hebt je ploeg de laatste drie jaren door middel van de draft verstrekt met Joel Embiid, Nerlens Noel en Dario Šarić, die allen rondom de basket spelen, wat doe je dan met je derde keuze in de draft? Alles behalve een big kiezen, toch? FOUT! Sixers GM Sam Hinkie koos center Jahlil Okafor, en weet daarmee of meer dan wij weten (Embiid blessure toch erger dan verwacht) of gaat de komende jaren met big ball zichzelf definitief belachelijk maken.

3) Cameron Payne heeft wel degelijk een plafond.
“There is no ceiling for Cameron Payne”, sprak de kleine point guard over zichzelf. De man blijkt erg zelfverzekerd, maar lijkt niet geheel de realiteit onder ogen te zien. Wanneer je de concurrentie in Oklahoma City moet aangaan met zowel Russell Westbrook als D.J. Augustin, mag de kleine spelverdeler vooralsnog al blij zijn als hij überhaupt van de bank af mag komen.

4) Het spelen van één jaar college is geen vereiste meer, zolang je maar dom genoeg bent.
Tien jaar nadat de laatste speler rechtstreeks vanuit high school naar de NBA ging (Amir Johnson was de laatste), is er met Satnam Singh (52ste keuze door Dallas) een nieuwe speler die rechtstreeks de overstap maakt, ondanks een verbod hierop. De verklaring? Vanwege een gebrek aan basisschoolonderwijs in moederland India, kon Singh de overstap naar de NCAA niet maken.

5) Boston heeft weer de beschikking tot Marcus Thornton.
Na afgelopen februari afscheid genomen te hebben van de ondermaats presterende Marcus Thornton, hebben de Celtics weer een Thornton op de loonlijst staan. Het betreft echter niet dezelfde, maar een zes jaar jongere speler, die overigens net als zijn naamgenoot op de shooting guard speelt.

6) Het internet maakt meer kapot dan je lief is.
Je zou maar in je jonge jaren een vernietigende tweet hebben geplaatst over Kobe Bryant. Kan gebeuren toch? Absoluut. Het brengt je alleen wel in een extreem ongemakkelijk pakket wanneer je jaren later ineens teamgenoten wordt. Het overkwam Larry Nance Jr., die nu alleen maar mag bidden dat Bryant hem niet ‘verkracht’ op het trainingsveld.

7) De Knicks hebben de slechtste fans van de wereld.
Het begint zo langzamerhand een trend te worden. De commissioner benoemt de door New York geselecteerde speler, waarna een fluitconcert volgt. Geen enkele speler, en dus ook vierde keuze Kristaps Porziņģis, is goed genoeg voor de Knicks. Opmerkelijk, aangezien elke speler die een bal kan vangen met het huidige team al een aanwinst is.

8) In de tweede ronde van de draft werden geen freshmen geselecteerd.
Daar waar in de eerste ronde bijna de helft van de speler (dertien) eerstejaars universiteitsspelers waren, werd er geen enkele freshman in de tweede ronde gekozen. In die ronde waren het alleen spelers met meer dan één jaar ervaring op college, of onuitspreekbare namen uit Oost-Europa, die hun naam door de luidsprekers van Barclays Center hoorden.

9) Driedubbele namen maken furore.
Enkele jaren geleden kende de NBA geen spelers met driedubbele namen. Daar kwam door toedoen van jongens als Michael Carter-Williams, Chris Douglas-Roberts en Michael Kidd-Gilchrist verandering in. Met Karl-Anthony Towns (weliswaar alleen voornaam), Willie Cauley-Stein en Rondae Hollis-Jefferson heeft de NBA weer een paar nieuwe spelers die de shirtbedrukkers nachtmerries geven.

10) Aaron Harrison is de grootste verliezer van de draft.
Met zes voormalig teamgenoten van Kentucky stelde Aaron Harrison zich in april beschikbaar voor de draft. Al zijn ploegmakkers, waaronder zijn tweelingbroer Andrew, werden gekozen, maar Aaron bleef verloren achter. Pijnlijk…

11) Taj Gibson vertrekt bij Chicago.
Met het selecteren van Bobby Portis, hoef je geen rekenwonder te zijn om te zien dat er net iets te veel lange mannen onder contract staan in Chicago. Met naast Portis, Pau Gasol, Nikola Mirotić en Joakim Noah lijkt Taj Gibson het kind van de rekening te worden, simpelweg vanwege zijn relatief dure, doch verhandelbare contract.  

12) Geweld is nooit te rechtvaardigen, behalve in het geval van het kleine New Yorkse snotneusje.
Nadat luid en duidelijk werd dat de Knicks-supporters niet blij waren met de acquisitie van Kristaps Porziņģis, werd een extreem irritant ventje in beeld gebracht. In één van de slechtst geacteerde scènes ooit, probeerde het mannetje duidelijk te maken het niet eens te zijn met de keuze van Phil Jackson. Het ventje was blijkbaar dusdanig boos, dat hij het moest vastleggen met een selfie. Een walgelijk tafereel, waarbij een corrigerende tik voor vader en zoon geoorloofd is.

13) Shooting guards zijn populair.
Van de zestig geselecteerde spelers waren er maar liefst achttien talenten die volgens hun beschrijving shooting guard zijn. Ook power forwards (zestien) waren in trek, in tegenstelling tot point guards (negen), small forwards (negen) en centers (acht).

14) Danny Ainge heeft gegokt, en verloren.
Met een gebrek aan echte supersterren in het team van Boston, en de beschikbaarheid van vier draft picks, werd er alom verwacht dat GM Danny Ainge iets zou gaan doen. Hoewel hij volgens de geruchten van alles geprobeerd heeft, werd er geen superster binnengehaald, en werden de Celtics ‘opgescheept’ met Terry Rozier, die qua spel verdacht veel lijkt op iemand die ze al in de geleden hebben, namelijk Isaiah Thomas.

15) Neem de rapportcijfers na draft niet te serieus.
Net zoals de mock drafts kan je op het internet ook allerlei sites vinden waar rapportcijfers gegeven worden. Neem deze vooral niet te serieus. Zoek voor de lol eens met de zoekterm draft grades en een willekeurig jaar, en je ziet dat zeer regelmaat hoge cijfers worden gegeven aan spelers die nu de kost verdienen in China, terwijl er lage cijfers gegeven worden aan spelers die inmiddels uitgegroeid zijn tot supersterren.

Foto: Twitter

Ook leuk om te lezen