Verhuizen de Islanders naar Brooklyn?

Door

Er zijn maar weinig steden waar winnen zo belangrijk is als in New York. Dat gevoel is ontstaan door de ongelofelijke rij aan titels die de Yankees hebben veroverd en als je niet wint en je arena is niet gunstig gelegen, dan blijven de stoeltjes leeg. Dat ondervinden niet alleen de Mets, maar ook de New York Islanders en New Jersey Devils in de NHL en de New Jersey Nets in de NBA. Vanwege de in Midtown gelegen Madison Square Garden lijden de Rangers en Knicks hier uiteraard minder onder.

Een van de clubs die het meeste te lijden heeft van matige successen zijn de New York Islanders, die na een ongekend succesvol decennium in de jaren tachtig langzaam maar zeker zijn afgezakt naar de bodem van de National Hockey League. Dat gevoel wordt versterkt door de verouderde arena waar ze in spelen; ver weg gelegen in Nassau County op Long Island en geplaagd door ongedierte, krappe gangen, leegstand en recent zelfs een lekkend dak.

Om nieuwe fans te halen verhuisden de New Jersey Devils eerder al van East Rutherford – zij speelden in de op de Meadowlands gelegen arena die nu het Izod Center heet  – naar Newark, maar dat lijkt vooralsnog geen daverend succes. Met die kennis in het achterhoofd verhuizen de New Jersey Nets komend jaar naar het gloednieuwe Barclays Center (artist impression, zie foto) in Brooklyn, New York, net aan de overkant van de East River gelegen.

Er was al enige tijd sprake van, en met een aangekondigde NHL pre-season game in de Barclay’s in het najaar van 2012 tussen de Devils en Islanders is het allemaal nog meer aangezwengeld, maar de New York Islanders zouden er nu ook op azen om de Brooklyn Islanders te worden, mede omdat hun huidige stadion Nassau Coliseum waarschijnlijk definitief niet vernieuwd wordt en zij dus actief op zoek moeten naar een nieuwe locatie om te spelen. Als men niet, zoals de voormalige Atlanta NHL franchise dit jaar deed door naar Winnipeg te vertrekken, een hele nieuwe start zoekt is Barclays Center misschien een uitkomst.

Zijn er dan bezwaren? Ja, absoluut. Allereerst heeft de Barclays maar 14.500 zitplaatsen en dat zou momenteel genoeg zijn, maar als de ploeg hernieuwd succes vindt met de jonge sterspeler John Tavares, dan is de ruimte erg beperkt. Tevens heeft aartsrivaal New York Rangers nog een zegje hierin, want de NHL biedt teams in de regio een vetorecht als zij kunnen aantonen dat een team te zeer in hun markt komt te liggen. De Islanders komen 30 minuten dichterbij te spelen en gaan letterlijk van een verre buitenwijk naar de Five Boroughs, dus de Rangers kunnen met gemak die claim maken.

De kaarten in de regio New York zijn, zo blijkt, dus nog lang niet geschud qua nieuwe speellocaties en stadion. De New Jersey Nets verhuizen, de New York Islanders overwegen te verhuizen en financiële problemen zouden de New Jersey Devils nog wel eens kunnen dwingen tot een verhuizing. Het zal de komende jaren dus nog wel even onrustig blijven op de grootste single city sports market van de wereld.

Foto: SHoP Architects / OTRBasketball

2 Reacties
  1. Wouter Zewald 12 jaar ago

    Het is te hopen voor de Islanders dat Charles Wang meer geld wil uitgeven aan het team. Je red het niet met picks…

  2. Wouter Zewald 12 jaar ago

    Oh ja: LET’S GO RANGERS. 😉

    Leuke site jongens!

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen