Today in Sports History – 12 juli

Door

In een tijd waarin er nog geen sprake is van bullpens, closers en starting rotations van vijf werpers, is er geen pitcher die de Major League zo domineert als Denton True Cy Young. Cy (kort voor Cyclone, vanwege de gelijkenis met z’n fastball) boekt op 12 juli 1901 zijn 300ste overwinning. Wie tegenwoordig als pitcher de 300 zeges wil halen, dient als veertig-plusser nog steeds op de heuvel te staan. Young, die zijn carriere beeindigt met maar liefst 511 overwinningen – een van de scherpste records in welke sport dan ook – boekt zijn 300ste W al op 34-jarige leeftijd…

Young heeft legio records die waarschijnlijk nooit meer verbroken zullen worden. Zo pitcht hij liefst 7354 innings (ter vergelijking: Nolan Ryan gooide tot z’n 46ste, maar kwam 2000 innings tekort), start hij 815 wedstrijden en gooit hij 749 complete games. Als de MLB besluit een bokaal uit te reiken voor de beste pitcher van het jaar, is het dan ook geen vraag naar wie die prijs moet worden genoemd: de Cy Young Award.

In de zomer van 1979 hebben Mike Veeck, zoon van Chicago White Sox-eigenaar Bill Veeck, en de in Chi-town legendarische DJ Steve Dahl, wel ’n aardig ideetje voor een promotieavondje: Disco Demolition Night, waarop de verschrikkelijk disco-periode zal worden uitgeluid. Baseballfans die op 12 juli 1979 voor het tweede duel van de doubleheader met de Detroit Tigers een disco-plaatje meebrengen, mogen Comiskey Park voor 98 cent betreden. Alle singles en elpees zullen middels een explosie worden verbrijzeld.

Klinkt al extravagant, maar het uiteindelijk resultaat tart iedere beschrijving. Waren er een dag eerder nog maar 15.000 fans op White Sox-Tigers afgekomen – voor Game 2 van de doubleheader op 12 juli zit Comiskey met 50.000 toeschouwers bomvol. En wat nog erger is: buiten staan nog eens 30.000 fans te wachten. Disco Demolition Night giert dan ook volledig uit de klauw. Nadat de meegebrachte discoplaatjes tot ontploffing zijn gebracht, betreden duizenden het veld (en beginnen te rellen), en die zijn er met geen mogelijkheden meer af te krijgen, ook niet als er een uur later een enorme politiemacht arriveert.

Lang verhaal kort: Game 2 wordt afgelast, en de White Sox worden tot verliezer verklaart.

Ook leuk om te lezen