Thunder via Spurs naar NBA-finale

Vorig jaar was Dallas Mavericks in de conference finale een maatje te groot voor de Oklahoma City Thunder. De spelers van coach Scott Brooks blijken echter snelle leerlingen en lieten zich dit jaar niet verrassen door de meer ervaren, maar ook oudere, tegenstander. Kevin Durant nam de Thunder na een matige eerste helft bij de hand en leidde zijn ploeg naar een 107-99 zege. De vierde overwinning in de best-of-sevenserie leverde Oklahoma City een plek in de NBA-finale op.

Dat de Thunder deze series met 4-2 zouden winnen was geenszins de verwachting nadat de ploeg de eerste twee duels verloor en met 2-0 achter was gekomen. De Spurs hadden een winstreeks van 20 duels en leken onklopbaar. Maar niets bleek minder waar. Twintig zeges werden gevolgd door vier nederlagen op rij, wat de uitschakeling betekende in de play-offs. Het is de vierde keer in de clubhistorie dat de NBA-finals worden bereikt, maar de eerste keer sinds de verhuizing naar Oklahoma City in 2008. Tijdens de eerste drie keer  (1978. 1979, 1996) speelde de ploeg nog in Seattle en heetten ze de SuperSonics. In 1979 werd de enige titel veroverd.

Het zag er echter in de eerste helft van game 6 niet naar uit dat de Thunder het in eigen huis af zouden maken. De Spurs kwamen ijzersterk uit de startblokken, verdedigen scherp en schoten meer dan 60 procent van hun schoten raak in de eerste 24 minuten. Dat leverde bij rust een voorsprong van vijftien punten op. Het gat slonk echter als sneeuw voor de zon. De Spurs waren hun ritme na de break volledig kwijt en de Thunder gingen steeds beter spelen. Naarmate de wedstrijd vorderde werd duidelijk dat het oudere San Antonio het tempo van het jongere Oklahoma City niet meer bij kon benen.

Met 1.40 minuten op de klok in het derde kwart nam Oklahoma City voor het eerst de leiding na een driepunter van Durant, die in totaal 34 punten, 14 rebounds en 5 assists noteerde. In het begin van de laatste periode moesten de Thunder de leiding nog weer even afstaan aan Tim Duncan en co, maar namen ruim negen minuten voor het eind definitief de leiding over. De 36-jarige Duncan, die zijn hoop op een vijfde titel sinds zijn komst bij de Spurs zag vervliegen, speelde als vanouds en scoorde 25 punten en pakte 14 rebounds. Tony Parker maakte 29 punten en gaf 12 assists. Het mocht niet baten voor de mannen van coach Gregg Popovich.

De eerste wedstrijd in de finale staat op dinsdag 12 juni op het programma. De tegenstander daarin worden de Miami Heat of Boston Celtics. De Celtics gaan aan de leiding met 3-2 en kunnen zich donderdag in eigen huis verzekeren van een plaats in de finale. Een eventuele zevende wedstrijd wordt zaterdag gespeeld.