The Shame of College Sports – een betoog

Door

Staan de NCAA-liefhebbers onder jullie wel eens stil bij het feit hoe het toch mogelijk is dat de NCAA en z’n conferences miljarden verdienen (terwijl ook de coaches menig miljoentje meepikken), maar dat de spelers zelf nog geen stuiver mogen aannemen? Natuurlijk, en in Amerika zelf is het heus niet anders. Jazeker, het klinkt zo mooi: amateurs en student-athletes, maar dat zijn niet meer dan hypocriete hoaxes.

Hoe het ooit zover heeft kunnen komen? Lees hier het meer dan doorwrochte betoog The Shame of College Sports van de hand Taylor Branch. Over een business waarin universiteiten miljoenen (miljarden) verdienen over de rug van atleten, die zelf veelal nog geen nagel hebben om hun kont te krabben, en die gespeend zijn van ieder recht.

Tip: trek er een middag voor uit, want dit is met recht een epistel. Maar voor wie oprecht geinteresseerd, is het een must read. En je weet absoluut van de hoed en de rand.

Foto: cleveland.com

2 Reacties
  1. Sjoerd 13 jaar ago

    Dit zei ik ook al tegen Jules, maar geloof dat hij nog mild was voor de NCAA/Scholen 🙂 Het is toch ook te gek voor woorden dit allemaal, coaches en scholen die miljoen/miljarden verdienen aan hun ‘slaven’ zoals South Park (daar is tie weer) ook al zo mooi zei.

  2. Jules Zane 13 jaar ago

    Ik vind het stuk vrij rancuneus. Het is een epistel, maar ik vind dat er te makkelijk voorbij wordt gegaan aan het feit dat er jaarlijks voor vele duizenden studenten uit arme gezinnen via de NCAA en college sports een mogelijkheid en platform wordt geboden om óf miljonair te worden in topsport óf gratis een peperdure, maar zeer goede opleiding te volgen. Dat vind ik jammer, want hier wordt college sports als een soort probleem weggezet, terwijl juist de kracht van college football en basketball is dat ze scholen zo gelijk zijn omdat spelers kiezen op basis van gevoel en niet geld.
    .
    Goed, de bijdrage mag wat omhoog, maar ik ben goed bekend met wat college sports je kan opleveren – mijn partner was 4 jaar lang student-athlete met full scholarship voor een grote school in de VS – en het is lang niet zo zwart en matig als dat dit artikel het stelt.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen