The Good, the Bad and the Marlins

Door

De Marlins zijn pas kort de Miami Marlins en hebben nu al meer nieuws gemaakt dan de Florida Marlins sinds zij in 2003 hun tweede World Series wonnen. We kennen March Madness, deze off-season is het Miami Madness. In de letterlijke zin van het woord.

The Good – De Miami Marlins hebben aandacht. Net als de Miami Heat dat vorig jaar had. En alle aandacht is goede aandacht. Met het aantrekken van Heath Bell en José Reyes hebben de Marlins zich verbeterd over wat ze hadden. Vooral de additie van Reyes is op korte termijn sterk. Hij gaat de korte stop positie bemannen en bust of the year Hanley Ramirez verhuist (waarschijnlijk) naar het derde honk. Dat is defensief een upgrade op korte stop en Ramirez zal (net als Alex Rodriguez, die voor Derek Jeter een paar jaar geleden opschoof) meteen de beste offensieve speler op het derde honk in de MLB zijn. Ook is het derde honk ‘makkelijker’ dan korte stop en dus heeft Hanley ook daar meer nut.

De line-up zal er volgend jaar ongeveer zo uit zien:

SS José Reyes
CF Emilio Bonifacio
3B Hanley Ramirez
RF Mike Stanton
1B Gaby Sanchez
LF Logan Morisson (Op Twitter te volgen onder @LoMoMarlins, mijn favoriete baseballtwitteraar)
C John Buck
2B Omar Infante
(Pitcher spot)

Dat is een line-up waar je U tegen zegt, vooral in de National League.

En dan te bedenken dat de Marlins een 10 jaar 200+ miljoen bod open hebben staan voor Albert Pujols. Als Pujols komt is Stanton de nummer vijf slagman. En hij had vorig jaar 34 homeruns in zijn tweede seizoen. Ziek.

The Bad – Heath Bell, José Reyes en misschien Albert Pujols. En allemaal overpays.

Heath Bell is de afgelopen jaren de gelukkige geweest die in het PETCO Park van de San Diego Padres de wedstrijden van de plaatselijke honkbalclub mocht afsluiten. PETCO Park is het walhalla voor pitchers en met name fly-ball pitchers. En laat Bell nou een fly-ball pitcher zijn. Zijn getallen bij de Padres zijn indrukwekkend: 2.53 ERA en 134 saves in vijf seizoenen. Maar de Marlins betalen 27 miljoen dollar voor drie jaar Bell, een 34(!!) jarige closer die pak em beet 70 innings per jaar pitcht. Ter vergelijking: C.C. Sabathia pitcht jaarlijks 230 innings en verdient de komende vier jaar 23 miljoen per jaar. Dat is honderdduizend dollar per inning in de American League East, Bell verdient 129.000 per inning na een paar goede jaren onder lage druk. En ik denk dat we toch wel kunnen stellen dat Sabathia een betere pitcher is dan Bell. (Al moet ik zeggen dat closers over het algemeen overpaid worden (I’m looking at you, Philadelphia Phillies!!).)

You do the math!

The Marlins – We hebben het nog amper over de Pujols-situatie gehad. De 31-jarige Pujols (over zijn leeftijd bestaan, zoals wel vaker bij latino’s, vragen over zijn echte leeftijd. Maar daar ga ik verder niet op in) is in staat volgend jaar een MVP seizoen neer te zetten, daar is geen twijfel over. Alleen hebben we het hier over een contract van tien jaar voor meer dan 200 miljoen dollar. TIEN JAAR. Dat is dus veel meer dan vijf of zes. Over tien jaar is Pujols 41 en verdient hij meer dan twintig miljoen dollar. Ik gun het hem van harte, maar dat is een albatross if I ever saw one. Het is voor de Marlins te hopen dat de St. Louis Cardinals nog een keer overtoepen (naar verluidt hebben ze dat met 220 miljoen/10 jaar gedaan), maar de Cardinals doen er nu het beste aan Pujols te laten gaan. Tegen de Marlins opbieden is insane.

Weer wil ik graag een vergelijking maken met de New York Yankees. Die hebben een speler genaamd Alex Rodriguez, die nu revalideert in Duitsland bij Bayer Leverkusen (link via @kasperdijk). A-Rod verdient van 2008 tot 2017 (tien jaar) 275 miljoen euro. Hij was 32 toen het contract begon, gezond, goed en atletischer dan Pujols nu. Tevens had hij in drie van de vijf jaar daarvoor de MVP award gewonnen. Als er een speler met Pujols te vergelijken is, is het A-Rod wel. Inmiddels is het bijna 2012 en is hij van 54 homeruns in 2007 via 35 in 2008, 30 in 2009 en 2010 naar 16 homeruns in een met blessures geladen 2011 gegaan. De kans is aanwezig dat A-Rod de volgende jaren beter is dan in 2011, maar ik huiver nu al voor 2016 en 2017. De man zal door de hel gaan.

Dat brengt mij weer terug bij Pujols: hij gaat cashen deze offseason bij de Marlins of de Cardinals. Dat wordt sowieso een slechte deal. Als fan van een van die ploegen moet je naar mijn mening hopen dat hij NIET tekent. De Cardinals hebben dan Lance Berkman nog en de Marlins Gaby Sanchez, geen onverdienstelijke eerste honkmannen.

Tel bij het Pujols-fiaso ook nog het contract van Bell op en de 18 miljoen dollar per jaar voor de goede, maar blessuregevoelige, José Reyes bij op en ik kan maar een ding bedenken: recipe for disaster. Deze dagen kun je beter een Washington Nationals fan of, god verhoede, een New York Mets fan zijn. Ik wens manager Ozzie Guillen succes, niet alleen volgend jaar en het jaar erop, maar vooral de jaren erna, als hij met oude, verrotte spelers opgescheept zit.

(informatie over de contracten is overzichtelijk per team terug te vinden op Cot’s Baseball Contracts)

Foto’s: Wikimedia Commons

Ook leuk om te lezen