Naderend afscheid van clubiconen Varitek en Wakefield?

Door

Ze horen bij het meubilair van Fenway, net zoals als the Green Monster. Samen zijn ze goed voor 32 dienstjaren bij de Boston Red Sox en daar zou het wel eens heel goed bij kunnen blijven voor Jason Varitek en Tim Wakefield.

Boston’s general manager Ben Cherington is de meneer Van Dale van Boston. Het lot van de twee clubiconen – met David Ortiz lijkt hij er wel uit te komen – ligt in zijn handen. Sinds gisteren wordt er gespeculeerd over een naderend afscheid van het duo.  Aanleiding is een uitspraak van de GM, waarin hij in vage bewoordingen aangeeft nog geen beslissing te hebben genomen over hun toekomst, maar dat hij hun belangen tegen die van de club afweegt. Heeft in deze een goed verstaander een half woord nodig?

Voor catcher Varitek lijkt het Jorge Posada-scenario op de plank te liggen. Net zoals zijn oude rivaal bij de New York Yankees tikt Vadertje tijd niet in zijn voordeel. Tek heeft inmiddels 39 balletjes staan op z’n telraam en de Boston-captain heeft de jongere generatie ballenvangers zien plaatsnemen in de dug-out. Jarod Saltalamacchia (foto) en talent Ryan Lavarnway zijn de Russell Martin en Francisco Cervelli van de Sox.

In de afgelopen jaargang kwam Tek nog maar in 68 wedstrijden in actie. Lang niet altijd op de ‘2’.  Terry Francona gebruikte hem tevens als pinchitter en veelvuldig als bankzitter. Het einde van een 15-jarig avontuur lijkt in zicht, nu de jeugd hem voorbijstreeft, ook al heeft de captain een schat aan ervaring. Hou daarbij in gedachte de laatste keer dat Varitek bijtekende, wat een zeer moeizaam proces was,  en het lijkt logisch dat hij op 1546 wedstrijden blijft steken.

Heeft regisseur Cherington een zelfde script klaarliggen voor de 45-jarige Tim Wakefield? Zelf wil de man die sinds 1995 voor de Bostonians op de heuvel staat nog een jaar door. Maar ook hij belandde op een tweede plan. Zo werd hij veel meer gebruikt als reliever dan starter. Door hardnekkige blessures van onder meer Clay Buchholz en Daisuke Matsuzaka mocht hij toch weer wedstrijden beginnen en wist zelfs, na veel pijn en moeite, zijn 200ste win te pakken.

De kans op een terugkeer van Wake lijkt groter dan die van Tek. Er zijn immers veel vraagtekens bij de huidige rotatie, waar Jon Lester in 2011 de meest constante startende factor was. Om uiteenlopende  redenen waren de verrichtingen van Josh Beckett, John Lackey, Dice-K en Buchholz veel wisselvalliger.

Keren zij in 2012 terug in het rood-wit? En hoe sterk is de comeback van bijvoorbeeld de mensen die lang geblesseerd zijn geweest? Of gaat Boston veranderingen doorvoeren in de rotatie? Met die maffe knuckleballer Wakefield, ook al oogt hij kwetsbaar, weten ze wel wat ze in huis hebben.

En dan kan er best nog ruimte ontstaan in de relieve. Binnen de Red Sox spelen ze met de gedachte om Daniel Bard of Alfredo Aceves te gaan gebruiken als closer nu Jonathan Papelbon is vertrokken naar de Philadelphia Phillies.

Opties zat. Nu nog duidelijkheid.

Foto: Wikimedia Commons

Ook leuk om te lezen