Jake Arrieta

Preview: NL Wild Card Game

Door

jake-arrieta-091615-getty-ftrjpg_1bk7kgpj2rqz513hhqjcmm5el8

Het is eindelijk zover. De MLB play-offs gaan van start met de Wild Card games. In de American League waren de Houston Astros dinsdag met 3-0 te sterk voor de New York Yankees. In de National League staan komende nacht Central Division-rivalen Pittsburgh Pirates en de Chicago Cubs tegenover elkaar.

De NL Central ontpopte zich tot een strijdtoneel waar liefst drie deelnemers de play-offs wisten te halen. De ongenaakbare St. Louis Cardinals gingen met 100 overwinningen rechtstreeks de postseason in. Vlak achter de Redbirds plaatsten de Buccos en Cubs zich ook overtuigend. Saillant detail is dat de drie rivalen betere records hebben dan de overige teams in de play-offs.

De Pirates eindigden het seizoen met een record van 98-64, wat in een andere divisie goed voor de titel zou zijn. De ploeg uit Pittsburgh is voor de derde keer op rij deelnemer aan de NL Wild Card Game. In 2014 was de uiteindelijke World Series-kampioen San Francisco Giants met 8-0 veel te sterk. In 2013 versloegen de Pirates de Cincinnati Reds met 6-2 om uiteindelijk in de NLDS te sneuvelen tegen de Cardinals.

De Cubs eindigden nipt achter de Pirates met een record van 97-65. Voor het eerst sinds 2008 mogen de fans van de club uit Chicago zich weer verheugen op een play-offwedstrijd. In 2008 waren de Los Angeles Dodgers in de NLDS de tegenstander en gingen de Cubs kansloos met 3-0 onderuit.

De Buccos sturen voor deze wedstrijd ace Gerrit Cole naar de heuvel. De werper had een win-loss record van 19-8 met een 2.60 ERA. Toch werd hij een beetje vergeten, mede door het werpgeweld van Cubs ace Jake Arrieta en Clayton Kershaw en Zack Greinke van de Dodgers. Gooi daar Matt Harvey en Jacob DeGrom, de aces van de New York Mets bij, en je ziet dat het mooie seizoen van Cole in schoonheid dreigt te sterven.

Hij lijkt echter dé man te zijn die de Pirates verder moet brengen. Zijn totale record tegen de Cubs in negen starts is een uitmuntende 7-1 met een ERA van 2.88. Dit seizoen was hij 2-1 met een ERA van 2.13 tegen de club uit de northside van Chicago.

De Cubs counteren de move van de Pirates door hun eigen ace naar de heuvel te sturen, namelijk Jake Arrieta. De werper is de tweede helft van het seizoen in een bloedvorm en is één van de kanshebbers op de NL Cy young Award. Met een record van 22-6 en een ERA van 1.77 is dat niet meer dan logisch. De Pirates zullen met weemoed terugkijken naar deze statistiek: Arrieta was in vijf starts tegen Pittsburgh zeer dominant. Een win-loss record van 3-1 en een ERA van 0.75, 2-0 met een ERA van 0.82 in PNC Park, het decor van de wedstrijd.

Starling Marte is een speler die de Cubs, naast sterspeler Andrew McCutchen, in de gaten moeten houden. In de maand september had hij een meer dan respectabele slashline van .314/.359/.466. ‘Cutch’ behoeft geen introductie. Opnieuw was hij de beste speler van de Pirates met een slashline van .292/.401/.488 en 23 HR en 96 RBI. Eveneens bevreesd is de laatste lijn van de bullpen van de Pirates. Set-up man Tony Watson had 41 holds en een 1.91 ERA. Closer Mark Melancon was niets minder dan spectaculair. Maar liefst 51 saves konden op zijn conto worden bijgeschreven, goed voor het beste aantal in de MLB.

De Pirates dienen rekening te houden met Anthony Rizzo en Kris Bryant. De twee jonge studs zijn de fundering van de Cubs en brengen beide een productieve knuppel naar het slagperk. Bryant is de gedoodverfde winnaar van de NL Rookie of the Year Award. Met een slashline van .275/.369/.488, gekoppeld aan 26 HR en 99 RBI is dat niet verwonderlijk. De Pirates zullen ook een oogje in het zeil moeten houden met betrekking tot Starlin Castro. Een prachtige slashline in september, .426/.452/.750 deden toch wat wenkbrauwen doen fronsen.

Met twee uitstekende werpers op de heuvel is de algemene verwachting dat het een wedstrijd gaat worden met weinig runs en veel spanning. De Cardinals zullen met veel belangstelling kijken naar het duel, immers is de winnaar hun volgende opponent. De wedstrijd is op woensdag in PNC Park in Pittsburgh en begint om 02:00 uur Nederlandse tijd.

Foto: Twitter

Ook leuk om te lezen