Dutch Watch: primeur voor Ozzie, Jansen blijft hot

Door

Ook dit seizoen is het Koninkrijk der Nederlanden weer goed vertegenwoordigd in de MLB. De spelers zijn ook bepaald geen veldvulling, dus verdienen ze hun eigen plekje bij SportAmerika. In de Dutch Watch bespreken we wekelijks het wel en wee van ‘onze jongens’ in de majors.

Waar zouden de Atlanta Braves zijn zonder Ozzie Albies? De kleine infielder van Curaçao drukte zijn neus behoorlijk aan het venster in de afgelopen week en lijkt op weg naar zijn eerste ALL-Star Game. Op papier hadden de Braves een gemakkelijke week met thuiswedstrijden tegen Baltimore en Cincinnati. De werkelijkheid pakte echter anders uit. De Orioles zijn al jaren een lastige tegenstander en juist op het moment dat de Reds naar Georgia komen, zijn ze bezig aan een sterke periode. Ozzie Albies deed zijn best om zijn ploeg aan de wins te helpen. En meer dan dat zelfs.

Op het moment dat Baltimore naar Atlanta kwam, waren ze al zes jaar ongeslagen tegen de Braves. Nu komen ze elkaar ook niet elk jaar tegen, maar dan nog. Vorige week vrijdag waren twee hits en twee runs van onze landgenoot niet genoeg om Atlanta de winst te bezorgen. In de achtbaan, zoals het eerste duel wel genoemd mag worden, gingen de Braves na 15 innings met 10-7 onderuit. Een dag later was Albies 4-for-5 aan slag. In de vijfde inning sloeg hij Ryan Flaherty binnen voor de tweede run.

Helaas voor Atlanta had Baltimore op dat moment al zeven runs gescoord en deze bleken ook voldoende voor de win. De Braves hadden nu zeven wedstrijden op rij verloren van de O’s maar aan deze losing streak kwam zondag een einde. Albies had opnieuw een goede dag en kwam in z’n vier at-bats tot drie hits en twee runs. Daarnaast noteerde hij z’n eerste gestolen honk van deze maand. De rappe Albies staat nu op zeven stolen bases voor het seizoen.

WALK IT OFF!

De serie tegen de Reds kon voor Ozzie Albies eigenlijk niet beter beginnen. De tegenstander had zojuist de Chicago Cubs gesweept, maar de Braves lieten al in de eerste inning zien dat ze niet onder de indruk waren. Albies zette zijn ploeg direct op voorsprong dankzij z’n 24e double van het jaar. Het was tevens z’n 45e RBI. Bij de Braves doen alleen Freddie Freeman (54) en Nick Markakis (50) het beter. Onze landgenoot zou in dit duel ook nog zijn 46e RBI slaan en deze bracht de mensen in Atlanta pas echt op de banken. Met z’n eerste walk-off homerun besliste Albies de wedstrijd in de 11e inning met 5-4 in het voordeel van de Braves. Het was voor de tweedehonkman de 17e homerun en daarmee staat hij nog altijd in de top van de NL.

In de tweede wedstrijd was Albies met een double, een run en twee hits opnieuw productief, maar voor de Braves was het niet genoeg. Ook de derde wedstrijd ging naar de bezoekers uit Cincinnati, maar deze bekeek Albies vanaf de bank. De infielder had last van zijn voet.

Na een lange road trip mochten Xander Bogaerts en de Boston Red Sox zich eindelijk weer eens gaan opmaken voor wat thuiswedstrijden. Eerst kwamen de Seattle Mariners op bezoek en daarna was het de beurt aan de Los Angeles Angels om af te reizen naar Fenway Park. Voor Bogaerts was het geen overdreven productieve week, maar hij droeg wel z’n steentje bij. En hij is bezig aan een mooie hitting streak.

In de eerste wedstrijd tegen de Mariners kwam Bogaerts voor het vijfde duel op rij tot een hit. Zijn infield single in de zesde inning stelde Mitch Moreland in staat de achterstand terug te brengen tot 10-9. Een inning later maakten de Red Sox de klus af en legden ze de basis voor de 14-10 zege. Voor het eerst sinds 20 mei werd Xander Bogaerts weer eens aan de kant gehouden.

Zonder hun Nederlandse kortestop verloren de BoSox het tweede duel met 7-2. Zondag keerde Bogaerts terug in de line-up en prompt won Boston weer. X-Man zette de rally in de vijfde inning zelf in gang met z’n 20e double van het jaar. Op een honkslag van Rafael Devers kon Bogaerts de eerste van drie runs in deze inning scoren. Na negen innings stond er 5-0 op het bord.

THE STREAK GOES ON

In 2015 kwam Bogaerts tot 35 tweehonkslagen. Tegen de Los Angeles Angels liet hij zien dat hij z’n persoonlijk record dit jaar wil verbeteren. Onze landgenoot noteerde drie hits in z’n tien at-bats tegen deze tegenstander en drie keer betrof het een double. In het eerste duel kwam daar ook nog eens twee keer vier wijd bij. De Angels waren daarin geen partij voor de oppermachtige Red Sox, die eenvoudig met 9-1 wonnen.

Het scoren van runs en het slaan van RBIs liet Bogaerts ook in de tweede wedstrijd aan anderen over. Onder meer dankzij Sandy Leon en J.D. Martinez won Boston opnieuw. Dit keer met 9-6. Naast zijn bijna traditionele tweehonkslag, waarmee zijn hitting streak nu op negen wedstrijden staat, kwam Bogaerts donderdag in het derde duel opnieuw twee keer met vier wijd op de honken. Hoewel hij niet wist te scoren, wonnen de BoSox ook deze pot: 4-2.

Met zeven wins in de laatste acht wedstrijden begonnen Didi Gregorius en de New York Yankees vorige week vrijdag aan een road trip. De reis voert The Bronx Bombers langs de Tampa Bay Rays en de Philadelphia Phillies. Van een goed begin was allerminst sprake. Niet voor de Yankees en zeker ook niet voor Gregorius. De trip naar Florida was weinig succesvol, maar in The City Of Brotherly Love werd veel goed gemaakt.

De Rays gebruikten zes pitchers in de eerste wedstrijd, maar geen enkele kwam echt in de problemen. Starter Ryne Stanek zette Gregorius met vier wijd op het eerste honk, maar dat was ook het enige wapenfeit van onze landgenoot. Zaterdag, in het tweede duel, had Gregorius een betere dag. Hij was 2-for-4, maar kreeg aan slag nauwelijks steun van zijn ploeggenoten. De Yankees kwamen tot slechts vier honkslagen en gingen met 4-0 onderuit.

In de laatste wedstrijd was er weer eens een succesje voor Didi Gregorius. Met zijn double in de vijfde inning sloeg hij Brett Gardner over de thuisplaat voor de vierde run namens New York. Voor de kortestop was het z’n 42e RBI van dit jaar, maar gewonnen werd er niet. De laatste wedstrijd in deze serie ging met 7-6 naar de Rays, die voor deze sweep de bezem dus uit de kast konden halen.

WISSELEND SUCCES

Tegen de Phillies moest en zou het beter gaan voor de Yankees en het ging ook inderdaad beter. De eerste wedstrijd in Citizens Bank Park ging met 4-2 naar de bezoekers. Gregorius kreeg twee keer vier wijd, maar met een infield single in de achtste inning mocht hij ook weer een hit bijschrijven. Afgelopen dinsdag, in de tweede ontmoeting, gaven The Bronx Bombers de tegenstander geen schijn van kans.

De pitchers stonden zes hits, maar geen runs toe. De slagploeg kwam tot 10 hits en één daarvan kwam op het conto van Gregorius. Met zijn vierde homerun van deze maand en z’n 15e van dit seizoen bepaalde onze landgenoot al in de vijfde inning de eindstand op 6-0. Donderdag hield de kortestop zijn hitting streak levend dankzij een single in de vierde inning. Het was één van slechts vier honkslagen die de Yankees deze dag produceerden. Dit duel ging dan ook met 3-0 naar de gastheren uit Philadelphia.

Vorig weekend sloten de Los Angeles Dodgers hun road trip af met een serie tegen de New York Mets. Een tegenstander die, om het heel zacht uit te drukken, zoekende is en dus konden de Dodgers goede zaken doen. Na het bezoek aan The Big Apple vlogen Kenley Jansen en de zijnen naar Chicago voor vier duels met de Cubs. Zijn ploeg wist de goede lijn van de laatste weken door te trekken en Jansen mocht deze week weer een paar saves aan z’n totaal toevoegen. Wat het aantal saves betreft, heeft de closer zich inmiddels weer gemeld in de top van de National League.

Het weekend begon voor Kenley Jansen in New York, maar veel vrije tijd zat er voor de Oranje-international niet in. Een grand slam van Cody Bellinger en een homerun van Yasiel Puig hadden LA aan een voorsprong geholpen en Jansen maakte het karwei vakkundig af. Catcher Devin Mesoraco kreeg z’n knuppel nog tegen de bal voor een fly out, maar Amed Rosario en Dominic Smith mochten na drie slag gaan zitten. Kenley Jansen had slecht 12 pitches nodig om de 5-2 win over de streep te trekken.

De tweede wedstrijd werd eenvoudig gewonnen door de Dodgers en was de hulp van Jansen niet nodig. Dat was zondag wel het geval in het derde duel. Met een tussenstand van 7-7 moest Jansen de Mets van scoren houden in de negende inning. Dit keer had hij 20 pitches nodig, maar hij slaagde wel in de opzet. Een save leverde het hem niet op, maar de Dodgers wonnen wel. Een homerun van Justin Turner besliste de wedstrijd: 8-7.

WIND IN DE ZEILEN

Afgelopen maandag mocht Jansen direct aan de bak. De punten waren duur in het eerste duel met de Cubs en onze landgenoot had een 2-o voorsprong te verdedigen. De closer maakte het nog even spannend door twee hits en een run toe te staan, maar verder dan die ene run kwamen de Cubs niet. Het betekende de 20e save voor de international.

Na een nederlaag in de tweede wedstrijd mocht Jansen woensdag opnieuw zijn kunsten vertonen. Dit keer werd hij in de achtste inning al naar de heuvel geroepen, maar in de 1.1 inning had hij slechts 13 pitches nodig om de 7-5 zege veilig te stellen. Kijken we naar het aantal saves, dan had Jansen in 2016 z’n beste jaar. Eind juni stond hij toen op 23 saves. Nu heeft hij 21 saves achter zijn naam, maar de Dodgers spelen deze maand nog twee keer tegen de Colorado Rockies. Na een slechte start heeft Jansen zich dus knap hersteld. Zijn ERA was eind april nog 5.59 maar is inmiddels gedaald naar 2.37.

De Texas Rangers wisten vorige week niet wat hen overkwam. De ploeg van Jurickson Profar won zomaar zeven wedstrijden op rij. Tegen de Minnesota Twins en de San Diego Padres bleef de aanvallende bijdrage van de veelzijdige infielder deze week beperkt tot wat hits en hier en daar een RBI. De winning streak leverde Texas in de AL West niet veel op. De ploeg staat nog altijd troosteloos onderaan en de achterstand op de Oakland A’s is nog steeds groot.

Jurickson Profar miste de eerste wedstrijd tegen de Minnesota Twins. Een duel dat de Rangers met 8-1 wonnen en daarmee tilden ze hun winning streak naar zes wedstrijden. Een dag later was Profar wel weer van de partij. In de tweede inning werd hij geraakt door pitcher Jake Odorizzi. Outfielder Delino DeShields sloeg hem even later binnen in wat een productieve inning voor de Rangers werd.

De ploeg begon met een 2-0 achterstand aan deze inning en startte met een 6-2 voorsprong aan de volgende. Profar benutte in dit duel ook nog een keer zijn snelheid en stal voor de vijfde keer dit jaar een honk. De Rangers waren uiteindelijk met 9-6 te sterk en wonnen hun zevende wedstrijd op rij. Zondag legde Twins-starter José Berrios de tegenstander aan banden. In z’n vier at-bats kreeg Profar drie keer drie slag en Texas ging met 2-0 onderuit.

PRODUCTIEF

Thuis tegen de Padres pakten de Rangers de draad weer op. Elvis Andrus is inmiddels teruggekeerd in de line-up, waardoor Jurickson Profar op het derde honk is gezet. Maandag, in de eerste wedstrijd van deze serie, maakte Texas een 3-0 achterstand ongedaan. Profar kwam in de zesde inning door met een single en scoorde even later de derde run. De Rangers scoorden zeven unanswered runs op weg naar de 7-4 win.

De tweede ontmoeting ging met 3-2 naar de Padres. Verder dan een gestolen honk en een vier wijd kwam Jurickson Profar niet. Woensdag kwam onze landgenoot beter voor de dag. In de derde inning tekende hij voor z’n 42e RBI van het jaar waarop Andrian Beltre kon scoren. De switch-hitter uit Willemstad sloeg in 2013 eens 26 runs binnen, maar dat aantal is dus al ruimschoots verbeterd. Texas won het derde duel overigens met 5-2 en heeft nu 9 van de laatste 11 wedstrijden gewonnen.

Jonathan Schoop en de Baltimore Orioles moeten het plezier dit seizoen uit kleine dingen halen. Een gewonnen serie in Atlanta is daar een voorbeeld van. De Orioles spelen graag tegen de Braves, want in 2012 werd voor het laatst verloren van deze franchise. De Seattle Mariners zetten de O’s daarna weer met beide benen op de grond. Jonathan Schoop kon deze week vier RBIs aan zijn totaal toevoegen, maar er waren ook wedstrijden waarin weinig van hem werd vernomen.

Met de wetenschap dat Baltimore de laatste vijf wedstrijden van Atlanta had gewonnen, begonnen de O’s vorige week vrijdag aan de serie van drie duels. Met z’n 11e double van het seizoen trok Jonathan Schoop in de negende inning de stand gelijk. Even later passeerde hij zelf de thuisplaat waardoor de Orioles op een 5-3 voorsprong kwamen. In de noodzakelijke extra innings sloeg onze landgenoot nog eens toe. Zijn single in het leftfield bezorgde Baltimore een 10-7 voorsprong en dit keer gaven ze het niet uit handen.

Ook de tweede wedstrijd werd een prooi voor de bezoekende O’s, maar in z’n vier at-bats kon Schoop dit keer niets uitrichten. Dat gold overigens ook voor het derde duel. Voor het eerst sinds juni 2012 verloren de Orioles weer eens een wedstrijd van de Braves: 7-3.

OPLEVING

Tegen de Seattle Mariners werd pijnlijk duidelijk dat de O’s in Atlanta een opleving hadden. De eigen fans zagen hun favorieten vier wedstrijden op rij verliezen. Spannend was het wel, want het verschil was nooit meer dan twee runs en twee keer hadden de bezoekers extra innings nodig. Jonathan Schoop begon uitstekend aan deze serie. In de vijfde inning van de eerste ontmoeting timmerde hij voor de achtste keer dit jaar de bal het stadion uit. Een inning later mocht de tweedehonkman z’n tweede RBI van de wedstrijd en z’n 21e van het seizoen bijschrijven. Desondanks gingen de Orioles met 5-3 onderuit.

In de wedstrijden die volgden kwam Schoop tot één hit in 12 at-bats. Dat geeft het seizoen van onze landgenoot weer. Zijn slaggemiddelde van .199 blijft ver achter bij dat van vorig jaar (.293) en ook qua productie kan Schoop niet tippen aan 2017. Hij kwam toen uit op 105 RBIs en 32 homeruns. Halverwege dit seizoen staat hij op 21 RBIs en 8 homeruns.

Voor Andrelton Simmons zal het af en toe voelen alsof hij staat te trekken aan een dood paard. De Nederlandse kortestop staat ze na z’n blessure weer aardig te raken, maar veel levert het allemaal niet op. De Angels komen moeizaam tot scoren en afgelopen week profiteerden de Blue Jays, de Royals en de Red Sox daar gretig van. De Halos zakken steeds verder weg in het moeras en het einde lijkt nog niet in zicht.

Vorige week ging het tegen de Toronto Blue Jays nog niet eens zo slecht. Twee van de vier duels werden gewonnen en de Angels noteerden zelfs een winning streak. Van drie wedstrijden weliswaar, maar je moet ergens beginnen. In z’n 16 at-bats tegen Toronto kwam Andrelton Simmons tot vier hits en drie runs. Met name afgelopen zondag, in de laatste van de vier duels, deed Simba het goed.

In de vijfde inning kwam Simmons door met een single in het linksveld en werd hij even later binnengeslagen door z’n catcher Martin Maldonado. Onze landgenoot kwam in de achtste inning opnieuw op de honken, maar dit keer ging er een fout aan vooraf. Opnieuw was het Maldonado die voor de runs zorgde en de stand gelijk trok. Toch moesten de Angels buigen. Een homerun van Kendrys Morales in de 10e inning bezorgde Toronto de win.

VRIJE VAL ZET DOOR

Als je al in een negatieve spiraal zit, wordt het er niet beter op als je volgende tegenstander Boston heet. De Angels gingen drie keer onderuit op Fenway Park, maar dat lag zeker niet aan Andrelton Simmons. De kortestop was 5-for-12 in zijn at-bats en tekende voor twee RBIs. In de eerste wedstrijd viel geen eer te behalen voor Simba en de Angels. Dit duel ging kansloos met 9-1 verloren.

In de tweede ontmoeting was Simmons goed voor een RBI, een double, drie hits en een run. Met zijn RBI double in de zevende inning bracht de Oranje-international de stand in evenwicht. Dat was knap, want de Red Sox hadden al vroeg een 6-0 voorsprong genomen. Toch mocht dit niet baten. Dat gold ook voor z’n homerun in de derde wedstrijd. Met z’n vijfde homerun van het jaar zette Simmons de Halos op voorsprong in de vierde inning, maar aan het einde van de rit trok Boston aan het langste eind.

Coverfoto: Reinhold Matay/USA TODAY Sports

Ook leuk om te lezen