The Final Drive: Zware tijden in Kansas City

Door

Het is weer tijd voor The Final Drive, deze keer dus op woensdag. In de uitgebreide samenvatting van de NFL-week deze keer aandacht voor goed presterende rookies, een paar NFL-veteranen die zich nog eens lieten zien, en natuurlijk ook voor het drama rondom Javon Belcher.

Storylines

In een week waarin vier teams een play-off plek veilig stelden en er weer enkele rookies uitblonken was er toch helaas maar één zaak waar alle aandacht naar uitging. Een dag voor de duels van zondag vermoordde Chiefs speler Javon Belcher zijn vriendin, waarna hij later bij het Chiefs complex zelfmoord pleegde. Het duel tussen de Chiefs en de Panthers ging zondag gewoon door en is deze week het eerste dat we bespreken.

Na het drama veroorzaakt door Javon Belcher hoopte eigenlijk iedereen dat de Kansas City Chiefs zondag zouden winnen. En Kansas City won ook, ondanks alle gedachten die door de hoofden van de Chiefs spelers moeten hebben gespookt. De Chiefs leverden zelfs de voor hun beste prestatie van het jaar door geconcentreerd te spelen en voor de eerste keer dit seizoen geen enkele keer balverlies te lijden in wat pas hun tweede winstpartij was.

Toch kan het voor de spelers, en al helemaal voor head coach Romeo Crennel, niet gemakkelijk zijn geweest om na de vreselijke gebeurtenissen van de dag ervoor de aandacht zondag alweer te richten op het duel tegen de Panthers.

Crennel heeft als hoofdcoach nog weinig succes gekend, eerst in Cleveland en nu in Kansas City, maar je kunt alleen maar bewondering hebben voor hoe hij met deze tragedie is omgegaan. Crennel was er getuige van hoe Belcher zichzelf van het leven beroofde, maar was zondag de leider die zijn aangeslagen team nodig had.

Quarterback Brady Quinn liet dat ook blijken na de wedstrijd, “I just said to Romeo, ‘I am so proud of you.’ He is a leader of men. To witness something like that, and to get us ready to play a football game, that is what a leader of men does.’

De manier waarop zijn team presteerde betekende ook veel voor Crennel, die tegelijk besefte dat er nog een lang verwerkingsproces voor de boeg ligt in Kansas City. “It’s not over yet“, aldus Crennel, die daar aan toevoegde, “For some of us, it will be with us for the rest of our lives.”

Robert Griffin maakte de strijd in de NFC East weer spannend. Net als bij zijn collega rookies Russell Wilson en Andrew Luck, lijkt het bij Griffin alsof hij al jaren in de NFL speelt. Niet alleen dat, dankzij RG III is het, voor het eerst in tijden, meer dan vermakelijk om een wedstrijd van de Redskins te bekijken.

In zijn eerste Monday Night Football duel ooit was Griffin zoals al vaker dit seizoen zowel door de lucht (13-21, 163 yards en een TD) als over de grond (vijf rushes voor 72 yards) ongrijpbaar. Hij maakte nog meer indruk door in het vierde kwart een drive van meer dan tachtig yards te regisseren die de Redskins uiteindelijk naar de winst leidde.

Na de statement win op de Packers van vorige week lieten de Giants deze week weer zien dat ze toch nog erg wisselvallig zijn. De focus en de absolute wil om te winnen die New York vorige week nog liet zien was lang niet altijd aanwezig in het duel tegen de Redskins.

Leek Washington een aantal weken geleden nog redelijk kansloos voor een play-off ticket, na de winst op de Giants is er weer van alles mogelijk.  Met nog vier duels te gaan hebben zowel de Redskins (6-6) als de Cowboys (6-6) hebben nu slechts één wedstrijd achterstand op de Giants (7-5).

Charlie Batch speelt al wat langer in de NFL. Al vijftien jaar om precies te zijn. Maar één van de momenten uit die lange loopbaan die hij zich het langst zal herinneren is ongetwijfeld het uitduel tegen de Baltimore Ravens van afgelopen zondag.

Na het vrij desastreuse optreden tegen de Cleveland Browns van vorige week gaf niemand een stuiver voor de kansen van Batch en de Pittsburgh Steelers op bezoek bij de Ravens. Ook gezien de ongeslagen status van Baltimore in de laatste vijftien thuisduels was er weinig reden voor optimisme  voor de Steelers.

Maar de Steelers spelers en hun derde quarterback geloofden wel in een goede afloop. En terecht,  zo bleek. Batch speelde beter dan Baltimore quarterback Joe Flacco en leidde Pittsburgh in het vierde kwart naar een zeer belangrijke winst.

To be able to go on the road and do something that nobody outside of our locker room thought that we could do is big” aldus Batch.. Het lijkt erop dat Ben Roethlisberger komende zondag tegen de Chargers weer kan spelen en dus kon Batch wel eens zijn laatste wedstrijd in de NFL gespeeld hebben. Hij zal in ieder geval met geheven hoofd afscheid kunnen nemen.

Record Watch

Calvin Johnson staat na zondag op 1428 receiving yards voor het seizoen. Met nog vier wedstrijden te gaan ligt hij daarmee nog steeds op schema om het all-time record van de legendarische Jerry Rice te verbreken.

Rice bereikte in 1995 een totaal van 1848 yards. Als Megatron ook in de laaste vier duels zijn normale gemiddelde haalt komt hij uit op 1904 receiving yards.

Top 5

Adrian Peterson droeg de Vikings offense weer op zijn schouders, maar kon niet voorkomen dat Minnesota verloor in Green Bay. Niettemin was zijn optreden meer dan indrukwekkend met  21 carries voor 210 yards en een touchdown.

Calvin Johnson moet zo langzamerhand toch gefrustreerd raken. Megatron presteerde zelf wederom uitstekend met dertien catches voor 171 en een touchdown, maar toch verloren de Lions voor alweer de vierde keer op rij.

Andrew Luck is clutch. Zijn drie interceptions tegen de Lions waren niet best, maar hij maakte dat meer dan goed met twee lange drives voor de winst in het vierde kwart.

Russell Wilson was bijna net zo clutch. Tegen de Bears nota bene, leidde ook Wilson zijn Seahawks met twee lange drives naar een verrassende winstpartij.

Bryce Brown was vorige week nog een verrassing, maar liet deze week opnieuw zien dat hij een prima running back is. Brown kon niet voorkomen dat de Eagles hun achtste duel op rij verloren, maar met zijn 169 yards uit 24 carries en twee touchdowns verdient hij toch een plekje in de top vijf van deze week.

Play of the week

Dat Adrian Peterson ook na zijn langdurige blessure nog steeds explosief is liet hij zien met deze 82-yard touchdown run tegen de Packers. Een aantal Packers verdedigers had de kans om de tackle te maken, maar Peterson schudde ze met gemak af op weg naar de score.

Flop 5

Drew Brees speelde zijn slechtste wedstrijd voor de Saints op het slechtst denkbare moment. De vijf interceptions van Brees zorgden ervoor dat de Saints verloren van de Falcons en nu de play-offs echt kunnen vergeten.

Philip Rivers heeft het, het hele seizoen al moeilijk. Ook tegen de Bengals gooide hij weer een redzone interception in het vierde kwart.

Ryan Lindley lijkt compleet overweldigd door de druk die gepaard gaat met het spelen op de quarterback positie in de NFL. Tegen de Jets was hij het gehele duel shellshocked en wist daardoor slechts met een derde van zijn passes een receiver te bereiken (10 uit 31), voor 72 yards en een interception.

Mark Sanchez lijkt al zijn krediet in New York nu toch echt te zijn kwijt geraakt. Na drie interceptions van ‘The Sanchize’ was het tijd voor Greg McElroy, en dus niet Tim Tebow, om de quarterback positie over te nemen.

Jake Locker maakt het rijtje quarterbacks compleet. De Tennessee quarterback werd constant opgejaagd door de Texans defense en gooide daardoor drie interceptions terwijl hij ook nog zes keer werd gesacked.

Verrassingen van de week

Charlie Batch was terecht emotioneel na de onwaarschijnlijke winst van de Steelers in Baltimore. Na zijn drie interceptions vorige week tegen de Browns speelde Batch, die vandaag (woensdag) 38 jaar wordt, uiterst solide tegen de Ravens.

Jason Hanson is inmiddels 42 jaar oud, maar zijn vizier staat nog altijd op scherp. Tegen de Colts maakte hij alle vier zijn field goal attempts en kwam daarmee op 25 gemaakte field goals uit 28 pogingen voor het seizoen.

Brady Quinn was dit seizoen niet al te betrouwbaar als quarterback voor de Chiefs. Maar tegen de Panthers speelde hij een prima wedstrijd. In een uiterst emotioneel duel was Quinn 19-23 voor 201 yards en twee touchdowns.

 

Foto’s: Getty Images

 

Ook leuk om te lezen