The Basketball Diaries (4): Angst voor IHOP

Door

image

SportAmerika-redacteuren Johan Brinkel en Michiel Jonkman schrijven elkaar wekelijks open brieven over het wel en wee van de NBA. Randzaken, hoofdpijndossiers, persoonlijke frustraties over de prestaties van hun favoriete teams en spelers: in een serie openhartige schrijfsels getiteld The Basketball Diaries trakteren ze elkaar op hun (ongezouten) inzichten en filosoferen ze er naar harte op los.


Zoetermeer, 30 december 2015

Beste Michiel,

Wat ben ik blij om iets van je te horen! Ik heb me oprecht zorgen gemaakt over je. Ik heb meerdere malen de politie gebeld om aangifte van vermissing te doen, maar kreeg steeds nul op het rekest. Nu begrijp ik ook waarom. De telefoniste die ik aan de lijn kreeg , was iets te loslippig en liet weten dat het gehele politiekorps in actie was om de Haagse straten te ontruimen. Ik dacht meteen aan een dubieus staatsbezoek van Sjeik Al Olie, een uit de hand gelopen protestactie over de herinvoering van boeken in het basisonderwijs of de vrijlating van Dick Jol, maar pas na jouw brief viel het kwartje. Die agenten waren op de been om de Haagse bevolking te beschermen voor jouw rijkunsten!

Hoewel ik mij eigenlijk eerst moet verontschuldigen voor de lange radiostilte vanwege de kerstdrukte, ben ik toch benieuwd hoe het er voor staat met je rijlessen. Wil het een beetje opschieten? Heb je het felbegeerde roze papiertje inmiddels al behaald? En indien het geval, beloof je me dan niet te gaan Jahlilen?

Weet in ieder geval dat ik je als beginnend bestuurder in de gaten zal houden, en ook niet terug zal deinzen wanneer ik merk dat de wegpiraat in je bovenkomt. Daarvoor hoef je me niet te bedanken overigens. Omkijken naar jongere, minder ervaren kameraden is vanzelfsprekend. Behalve in het geval van de Sixers.

In het Wells Fargo Center is namelijk geen enkele veteranen leiderschap (meer) te vinden. Uit angst voor kritiek op het idiote beleid hebben de 76ers de afgelopen jaren elke speler die überhaupt herkend werd door verslaggevers van de hand gedaan. Het resultaat: spelers als T.J. McConnell, Hollis Thompson en de door jou al eerder aangehaalde Christian Wood. Ze kunnen er eigenlijk geen reet van. Ze houden echter allemaal hun lippen stijf op elkaar. Begrijpelijk. Als ze het niet gedaan hadden, hadden ze nu elke ochtend bestellingen opgenomen van iets te dikke landgenoten bij the International House of Pancakes.

Het gevolg van het personeelsbeleid is dat elke willekeurige speler die in staat is om een bal te vangen per definitie de baas van de kleedkamer is. In Philadelphia bleek alleen Jahlil Okafor daartoe in staat, waarmee jongens als T.J., Hollis en Christian in Okafor hun natuurlijke leermeester hebben. Een kwalijke zaak, zeker gezien de recente akkefietjes waar de center de hoofdrol opeiste.

De oplossing voor de Sixers is simpel. Ze dienen zich te versterken met ervaren rotten, die daadwerkelijk wat kunnen. De recente acquisitie van Ish Smith is, met alle respect, toch nauwelijks een vooruitgang te noemen, Michiel? Hij is weliswaar met zijn 27 wat ouder dan zijn ploeggenoten, maar is bij vrijwel overal ontslagen. Wat maakt hem nu dan ineens wel van toegevoegde waarde? Ik kan me niks bedenken, anders dan dat hij als geen ander zijn medespelers kan bijpraten over zijn ervaringen in de WW. Lijkt me toch niet helemaal het idee?

In dat kader raad ik het Philaldelphia ook ernstig af jouw advies te volgen omtrent het binnenhalen van hun legendes. Charles Barkley en Allen Iverson waren grootheden op het veld, maar waren daarbuiten uiterst controversieel. Alcohol, gokken, vechtpartijen en ga zo maar door. Noem een willekeurige zonde en een van beide (toekomstige) Hall of Famers is er wel aan te koppelen. Dat lijkt me wel het laatste waar de franchise behoefte aan heeft.

Nee, Michiel, je denkt toch niet echt dat iemand als Barkley de Sixers echt verder kan helpen? De ploeg heeft behoefte aan goede, ervaren spelers. Deze tragikomedie duurt al veel te lang, en zoals je zelf al opmerkte in je brief is de NBA daar niet voor bedoeld. Niet op het veld althans. Daarbuiten mag alles, en kan ik me eigenlijk geen betere animator bedenken als the Round Mound of Rebound. Alhoewel, jij en je befaamde (Buckets) jasje. Hoe zit dit nou precies?

Shoot low,

Johan

Ook leuk om te lezen