NBA Poll: David Robinson versus Hakeem Olajuwon (Classic)

Door

Robinson versus Olajuwon

Deze rubriek betreft slechts een simpele vraag: wie is er nou eigenlijk beter? In Versus bekijken we iedere week een match-up tussen twee op het oog gelijkwaardige spelers of teams uit heden of verleden. Ze worden gewikt en gewogen en uiteindelijk beslis jij, door middel van een poll onderaan het artikel, wie er beter is. De Versus van vorige week tussen Kevin Durant van de Oklahoma City Thunder en LeBron James van de Cleveland Cavaliers werd gewonnen door James met 76%.

Deze week gaat de strijd tussen twee absolute legendes, want David Robinson van de San Antonio Spurs neemt het op tegen Hakeem Olajuwon van de Houston Rockets in deze speciale editie van Versus.

David Robinson

Robinson foto

In de film Ted 2 proberen de hoofdrolspelers stiekem sperma te stelen van NFL-legende Tom Brady. Het plan is om het zaad in te leveren bij een spermabank om zo het toekomstige kind van Ted te voorzien van de beste genen ooit…

In de jaren negentig van de vorige eeuw zou het teelvocht van David Robinson hebben volstaan. The Admiral had namelijk het perfecte lichaam om uit te blinken in basketball. Sterk, snel, atletisch, gecoördineerd, bij de oud-marinier vonden we alles in volmaakte proporties.

Robinson deed alles wat een center behoort te doen, maar bezat ook de skills van een small forward. Zo besloot toenmalig Spurs-coach John Lucas in 1993-1994 om The Admiral als point center te gebruiken, een positie speciaal ontwikkeld om gebruik te maken van Robinson’s passing skills en face up game. David Robinson werd dat jaar topscorer in de NBA met gemiddeld 29,8 punten per wedstrijd (scoorde 71 punten in de laatste wedstrijd van het seizoen!) en met 4,8 assists per wedstrijd behaalde hij dat jaar een career high.

Robinson had weinig zwakheden in zijn spel. Hij kon scoren, rebounden, passen, verdedigen (defensive player of the year in 1991-1992) en zijn (advanced) stats blazen je dan ook van de bank af. The Admiral werd tweemaal kampioen en werd verkozen tot MVP in 1994-1995.
Zijn duel tegen Hakeem Olajuwon in de playoffs van 1995 is een legendarische, maar David Robinson was zoveel meer dan die ene serie…

Hakeem Olajuwon

Olajuwon foto

De in Nigeria geboren Akeem (de h kwam er pas later bij) Olajuwon was in zijn geboorteland vooral actief als keeper op het voetbalveld. Later tijdens zijn fabuleuze NBA-carrière kwamen deze vaardigheden hem uitstekend van pas. Olajuwon bewoog als een panter over het veld en was met zijn goede voetenwerk en reflexen een nachtmerrie voor iedere opponent.

Olajuwon had verschillende niet te stoppen post moves in zijn arsenaal, waaronder de fameuze dream shake. The Dream was ook een goede passer en wanneer het er echt omging was Olajuwon nooit te beroerd om zijn spelniveau nog wat omhoog te tillen.

Hakeem combineerde souplesse van een Afrikaans roofdier met een ijzersterk fysiek gestel. Daardoor kon Olajuwon zijn fysiek sterkere tegenstanders te snel af zijn en zijn kleinere tegenstrevers tot prooi maken.

Hakeem ‘The Dream’ Olajuwon werd tweemaal kampioen met de Houston Rockets en in beide finales trof Hakeem een tegenstrever van jewelste. Maar zowel Patrick Ewing (Knicks) als Shaquille O’Neal (Magic) had weinig kans tegen Olajuwon en zijn Rockets. Olajuwon werd eenmaal gekozen tot MVP en is inmiddels net als zijn tegenstrever van vandaag toegetreden tot de Hall of Fame.

Stats

Traditional Stats Robinson vs Olajuwon

Advanced Stats Robinson vs Olajuwon

Wie er beter? David Robinson of Hakeem Olajuwon?


survey services

Edits & Infographics: Mike Tibbert

(Van beide heren zijn de gebruikte statistieken gemiddelden van hun drie beste seizoenen)

4 Reacties
 1. Ron 6 jaar ago

  Olajuwon is volgens mij meer een pure center en Robinson was completer (lees: all round) center.
  Als ik de 2 spelers moet gaan vergelijken dan kies ik voor David Robinson omdat hij meer kon brengen dan Olajuwon. Maar dat neemt zeker niet weg dat Olajuwon geen topper was in die tijdperk na Michael Jordan.

 2. Martijn Scheeve 6 jaar ago

  Ron, Hakeem speelde in exact hetzelfde tijdperk als Jordan. (zelfde class zelfs) Of doel je op Jordan’s eerste retirement? Ik kies overigens met gemak voor Olajuwon.

  Die stats die jullie geven, zorgen voor een vertekend beeld. Olajuwon is over zijn carrière genomen in elke stat beter dan Robinson. Olajuwon was unguardable.

 3. Roy 6 jaar ago

  Hoi Martijn,

  Robinson is 30-12 head tot head tegen Olajuwon met nagenoeg identieke stats (zelfs veel hoger FG%).
  Ik denk dat Robinson onderschat wordt mede door die serie in 95 en dat Olajuwon hetzelfde heeft ivm kampioen worden in Jordanloze tijdperk.
  Beiden zijn wat mij betreft fenomenen…
  Bedankt voor je reactie.

 4. Ron 6 jaar ago

  @Martijn, ik bedoelde inderdaad na de eerste retirement. Beide waren supersterren na Jordan’s 1ste retirement en moesten NBA dragen. Wat beide gelukt is hoor. Want ondanks afwezigheid van Magic Johnson en Jordan bleef NBA toch erg interessant en konden deze 2 spelers publiek vermaken. Nogmaals beide waren topspelers.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen