Documentaire plaatst VS in vizier WADA

Door

Divisional Playoffs - Baltimore Ravens v Denver Broncos

Een onlangs verschenen documentaire linkt een aantal grote NFL en MLB sterren aan het gebruik van illegale middelen. In de documentaire, uitgebracht door Al Jazeera, komt in het bijzonder Peyton Manning naar boven. In een undercover gesprek vertelt Charlie Sly, een farmaceut, over zijn stage bij een kliniek in Indianapolis ten tijde van het revalidatieproces van Manning. Volgens de overlevering werden in huize Manning kosten noch moeite gespaard om Peyton zo snel mogelijk er bovenop te helpen. Ook vrouw Ashley hielp een handje mee. “All the time, we would be sending Ashley Manning drugs,” zegt Sly. “Like growth hormone, all the time, everywhere, Florida. And it would never be under Peyton’s name. It would always be under her name.”

Niet alleen Peyton
In de documentaire, waarin de Britse hordeloper Liam Collins undercover gaat in de wereld van de doping, worden verschillende namen genoemd. Naast oud atleten en voormalige Olympisch kampioenen wordt dus ook een handjevol NFL en MLB spelers genoemd. Niet alleen Peyton Manning maar ook Clay Matthews, Mike Neal, Julius Peppers en James Harrison zouden vermeende klanten zijn. Ook MLB spelers Ryan Zimmerman en Ryan Howard worden gelieerd aan Sly. Die niet alleen voorziet in verboden middelen maar de spelers ook begeleidt in het gebruik ervan. Zo zal niemand in een test gepakt worden. Een claim die tot nu toe overduidelijk stand houdt.

WADA wil meer inspraak
David Howman, directeur van het Wereld Anti Doping Agenschap, neemt de aantijgingen van Al Jazeera erg serieus. Vooral omdat een belangrijk onderdeel van het verhaal het omzeilen van de testprotocollen inhoudt. De WADA wil nauwer gaan samenwerken met de NFL en MLB in het structureren van de tests. De twee organisaties hebben de Antidopingcode niet ondertekend, maar hebben wel een eigen testprogramma. In een reactie op de uitspraken van Howman zei Brian McCarthy, woordvoerder van de NFL, het volgende: “We have valued our long-standing association with WADA and look forward to continuing to work closely with the organization to improve the effectiveness of all anti-doping programs.” Of dit daadwerkelijk betekent dat er gehoor wordt gegeven aan de uitspraken van de WADA is nog maar te bezien.

Dat de documentaire een staartje gaat krijgen, lijkt overduidelijk. Wat dit staartje gaat zijn is nog maar de vraag. Terwijl de beschuldigde spelers alles ontkennen en de aantijgingen afdoen als zwartmakerij lijken ook de twee bonden niet erg happig op een nauwere samenwerking met de WADA. Wordt vervolgd.

1 Reactie
 1. Jeroen 7 jaar ago

  Heftig nieuws dit. De reacties zullen wel hard worden. Brady werd vorig jaar nog met A-rod vergeleken omdat hij misschien wist dat de ballen niet de juiste druk hadden tijdens deflategate. En nu zijn er misschien spelers die echt drugs hebben gebruikt. Ik zie de reacties al:
  Manning = A rod
  Peppers = A rod
  Clay Matthews = A rod
  etc.

  Maar hopelijk zullen mensen nu wel wachten tot het is onderzocht.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen