Heisman trophy

Alabama wint nationale titel in zinderende finale

De University of Alabama Crimson Tide is nationaal kampioen in het college football. In een enerverende finale, die tot het laatst spannend bleef, werden de tot nu toe ongeslagen Clemson Tigers verschalkt. Running back Derrick Henry (foto), de huidige winnaar van de Heisman Trophy, was de absolute uitblinker met meer dan honderd yards voor rust en uiteindelijk drie touchdowns.

Henry drukte al vroeg zijn stempel op het zinderende duel. Waar in de halve finales nog twee buitengewoon eenzijdige wedstrijden werden afgewerkt, waren de Crimson Tide en Tiger lang aan elkaar gewaagd. Voor rust had Henry zijn Tide eerst op voorsprong gezet en vervolgens na twee scores voor Clemson ook de gelijkmakende touchdown binnengelopen.

Wat volgde was een sensationele tweede helft boordevol grote plays. Jake Coker gooide na twee minuten in het derde kwart zijn eerste touchdown van de avond naar O.J. Howard, maar Clemson sloeg terug en had na drie kwarten een 21-24 voorsprong in handen. Alabama had dit seizoen pas één keer na 45 minuten op achterstand gestaan – hun verrassende verlies tegen Ole Miss – maar wist dit keer een nieuwe nederlaag te voorkomen.

Eerst bracht Griffith’s field goal de wedstrijd op een gelijke stand en na een totaal onverwachte onside kick gooide Jake Coker zijn tweede touchdown van de avond naar opnieuw Howard. Een field goal leek Clemson terug te brengen, maar de daaropvolgende aftrap werd op sensationele wijze voor 95 yards geretourneerd voor een touchdown door Kenyan Drake. De teams wisselden daarop nog scores uit, maar een passing touchdown van Clemson’s uitblinker QB Deshaun Watson in de laatste secondes kwam voor zijn team te laat na Henry’s derde TD van de avond.

Dankzij deze 45-40 overwinning pakken de Alabama Crimson Tide en hun succescoach Nick Saban alweer hun vierde nationale titel sinds 2009. Vorig jaar verloor Alabama nog enigszins verrassend van de latere kampioen Ohio State in de halve finale van de College Football Playoff, maar vanavond durfe zelfs Nick Saban te glimlachen.