Inside Look: MVP 2014, Durant of James?

Door

Oklahoma City Thunder v Miami Heat

De NBA is een wereld van passie, dunks, trucs en je tegenstander voor schut zetten. Even goed is het echter een wereld van cijfers, lijstjes, schema’s en tactiek. In Inside Look zoeken we het waarom achter de prestaties. Aan de hand van shot-charts, box-scores en statistiek laten we zien waarom spelers en teams doen wat ze doen. Deze week: de strijd om de MVP-titel, Durant vs. James.

Zaken zoals dit spelen het hele seizoen, maar na de All-Star break gaat alles in een stroomversnelling. Voor menigeen wordt duidelijk dat we ver over de helft van het seizoen zijn en dan wordt een van de belangrijkste vragen voor NBA fans steeds prangender: wie is dé beste speler van het seizoen? De afgelopen jaren was het elk jaar nagenoeg zeker dat James de titel zou grijpen, maar dit jaar is het anders. Bij OKC moet Durant de kar in zijn eentje trekken en je zou kunnen zeggen dat hij dat vrij aardig doet. Maar is hij beter dan LeBron James? Let’s take a look…

We pakken de statistieken erbij van deze twee grootheden, aanvallend, verdedigend, shot-charts, PTD, PER, de hele mikmak. Wellicht kunnen we daarmee wat duidelijkheid scheppen in de chaos.

De basis

Laten we beginnen met de basisstatistieken. Gewoon, voor een rustig begin:

NBAStats basis

Dit is wat we elke avond zien. Durant scoort als een beest, 31,5 punten per wedstrijd. James zet er hier 26,8 per wedstrijd tegenover en is daarmee 3e in de NBA. Durant heeft echter iets meer schoten nodig dan James en zijn percentage ligt daardoor wat lager: 51% tegenover 57,4%. Dit is waar James absoluut excelleert, hij schiet extreem zuiver. Iets wat vooral komt doordat hij bij de Heat alleen de schoten hoeft te nemen waar hij absoluut vertrouwen in heeft.

Opvallend is verder dat de overige stats elkaar niet ver ontlopen. Durant rebound iets beter, maar dat compenseert James met een assist per wedstrijd meer. De turnovers en steals zijn nagenoeg gelijk.

So far, so good. Hele kleine verschillen in de basisstatistieken waarbij ieder van de twee heren een klein voordeel heeft. Daarnaast liggen de gespeelde minuten zo dicht bij elkaar dat terugrekenen naar per 36 minuten geensignificante verschillen maakt.

 

Offense

Dan het schieten zelf. Ik kan mijn best doen hier de fantastische statistieken op een rijtje te zetten in een tabel of grafiek, maar de jongens van Grantland hebben dat gelukkig al voor ons gedaan. We berichten er al eerder over, kijk en geniet:

 

 

Player Tracking Data

Het nieuwe speeltje van alle NBA-analisten dit jaar is de PTD. Geheel nieuwe statistieken die extra info geven over het wel en wee van de spelers op het veld.

Hieruit blijkt dat Durant én James enorme werkpaarden zijn. Durant rent 3,1 miles per 48 minuten, James 3,0 miles. Opnieuw dus weinig verschillen. Dan de rebounds. PTD berekent onder meer het aantal contested rebounds die een speler pakt, wanneer een andere speler binnen 3,5 feet van de rebound was of of de bedoelde speler deze vervolgens veilig stelde of niet. James scoort hier een percentage van 23,6% en pakt veruit de meeste van zijn rebounds zonder tegenstand. Durant scoort een percentage van 22,0 %, opnieuw scoren de twee heren hier nagenoeg gelijk.

De meeste andere statistieken van de PTD leiden niet tot info die we niet al hadden. Helaas, want we misschien nog steeds die informatie die ons verteld wie nou echt beter is.

PER en Usage

Gelukkig vinden we die bij de iets meer geavanceerdere statistiek. De PER is reeds bekend, de index die nagenoeg alle statistische gegevens weegt en omvormt tot één getal die een uitspraak doet over hoe goed en vooral hoe efficiënt een speler is.

LeBron James scoort op dit moment een PER van 29,41. 14,41 punten boven het NBA gemiddelde (standaard op 15) en zeer goed. Durant scoort hier iets hoger: 30,97.

Hoe komt het dat Durant hoger scoort ondanks dat hun overige statistieken nagenoeg gelijk liggen? Het antwoord vinden we in de usage rate, het aantal keer balbezet een speler gebruikt per 40 minuten. Voor de liefhebber, de formule hiervoor kan je hier terugvinden.

Kort gezegd zegt de Usage dus iets over hoe vaak een speler bij het spel van een team betrokken wordt. Hier scoort Durant hoger op dan James, en dat is ook niet zo gek. Zonder Westbrook moet Durant de kar trekken, terwijl LeBron dit nog wel eens kan overlaten aan Wade, Bosh of soms zelfs Beasley. Durant heeft die mogelijkheden niet, hierdoor is zijn usage 2,5 punten hoger dan die van James.

VA en EWA

Hier pakt Durant een voordeel op James. Is hij beter? De statistieken wijzen het niet uit, maar voor zijn team is Durant een stuk belangrijker dan James. Dit blijkt uit de usage, maar de genadeklap wordt gegeven door andere geavanceerde statistieken. De VA (Value Added) geeft aan hoeveel punten een speler extra genereert boven een willekeurige andere (gemiddelde) speler op die positie. Op jaarbasis scoort Durant volgens deze statistiek 629,7 punten meer dan een vervanger, bij James is dit 538,9.

Dit is verder door te rekenen naar de EWA (Estimated Wins Added). LeBron pakt hier 18 extra wins voor zijn team op jaarbasis, Durant 21. De Heat moet dus per jaar 18 wins inleveren als LeBron niet speelt, terwijl OKC 18 winstpartijen slechter af is.

En dus?

En dus verdient Durant (op dit moment in het seizoen) de MVP-titel. Niet omdat hij daadwerkelijk beter is dan LeBron. De statistieken wijzen daar absoluut nergens op. De twee spelers liggen qua statistieken zo dicht bij elkaar dat elke uitspraak gebaseerd moet zijn op haat of liefde, iets dat overigens absoluut niet erg is.

Nee, Durant verdient de MVP omdat hij belangrijker is voor zijn team. Hij is letterlijk more valuable voor Oklahoma City dan James voor de Heat. Gooi hierbij de ‘MVP-moeheid’ die sommigen lijken te hebben met James die drie keer op rij zou winnen en het is duidelijk: Durant pakt de titel.

 

Foto: Getty Images

Stats via NBA.com en ESPN.com per 19-02-2014

 

 

 

 

 

Ook leuk om te lezen