Carl Edwards wint spectaculaire race in Bristol

Food City 500

Het gladiatorengevecht in ‘The Last Great Colosseum’ werd een afvalrace tussen sterke auto/coureur combinaties. Carl Edwards pakte de leiding met 78 ronden te gaan en stond deze niet meer af.

Edwards had een voorsprong van vier seconden toen met nog twee ronden te gaan de gele vlag zwaaide. Later bleek dat een NASCAR official tegen een knop aan had geleund waardoor per ongeluk de gele lichten gingen branden. De race zou moeten worden herstart, echter een wolkbreuk zorgde ervoor dat de race onder de gele vlag werd beëindigd.

Vertraging
De race startte met een vertraging van twee uur door regenval. Toen de race begon, zagen de aanschouwers constant andere spelers aan het front. Tweevoudig Bristol winnaar Brad Keselowski pakte snel de leiding in de wedstrijd, maar finishte slechts veertiende. Kampioenschapsleider Earnhardt Jr. had een problematische race en eindigde op een 24e positie. Keselowski nam daardoor de leiding over in het kampioenschap.

Teamgenoot van Keselowski, Joey Logano, ging 12 ronden aan de leiding. Problemen met de stuurbekrachtiging zorgden ervoor dat de 23-jarige coureur uiteindelijk twintigste finishte op drie ronden achterstand. Jimmie Johnson had ondertussen de leiding overgenomen in ronde 54 door slechts twee banden te wisselen bij zijn eerste pitstop. Dat kwam hem duur te staan: enkele ronde voor de regenonderbreking ging zijn rechter voorband kapot. Johnson finishte negentiende.

Vloek
De vloek op (voormalig) leiders stopte niet: Matt Kenseth was net de leiding verloren toen in ronde 157 de gele vlag uitkwam voor een incident. Achterblijver Hill zag de langzaamrijdende leiders te laat en klapte achterop Kenseth. De Joe Gibbs Racing-coureur herstarte 30e, maar leidde na het incident nog meer dan 100 ronden, opweg naar een dertiende positie. De recordwinnaars in Bristol Kurt en Kyle Busch leidde beide een groot gedeelte van de wedstrijd, maar door een spin van Kyle Busch waarna Kurt Busch hem raakte finishten zij in het achterveld.

Kevin Harvick pakte de leiding voor het eerst in ronde 398. Hij maakte een pitstop in ronde 426, terwijl Edwards – die op dat moment tweede lag – geen pitstop maakte. Harvick herstarte zesde, maar kwam er niet meer aan te pas en blies zijn motor op in ronde 452.

Belangrijke overwinning
Edwards over zijn overwinning: ”vrij snel naar de herstart wist ik dat geen pitstop maken een goede beslissing was. Onze beste ronden waren met 30 à 40 ronden op de banden. Ik kan niet geloven dat we hebben gewonnen. We waren zaterdag héél slecht in de vrije trainingen. De monteurs hebben tot 3 uur ’s nachts aan racesimulaties gewerkt. Dit is in alle opzichten een belangrijke overwinnng.”

Vier Ford-coureurs finishten in de top 5. Ricky Stenhouse Jr. (2e) en Aric Almirola (3e) hadden de beste finish van hun carrière.

De volgende race is zondag 23 maart op Auto Club Speedway in Californië.