Sprookje voorbij: D.R. te sterk voor Nederland

Door

simmons600-1
Het was een prachtig affiche vannacht voor de halve finale van de World Baseball Classic. Een rematch van de twee clashes in de World Baseball Classic van 2009: honkbalreus de Dominicaanse Republiek tegen het verrassende Nederlands team. Waar Nederland in 2009 nog twee keer zeer onverwacht wist te winnen van de Dominicanen, waren de rollen deze keer omgedraaid. De Dominicanen versloegen Nederland met 4-1 en plaatsten zich voor de finale van morgen.

Snelle voorsprong

Vroeg in de wedstrijd deed Nederland precies wat het moest doen. Dominicaanse starter Edinson Volquez begon, net als eerder tegen Italië, shaky. Leadoff Andrelton Simmons en debutant Jurickson Profar kregen vier wijd en schoven op dankzij een grondbal van Roger Bernadina. Wladimir Balentien sloeg vervolgens met een groundout het eerste Nederlandse punt over de plaat. Diegomar Markwell hield de potente Dominicaanse slagploeg in het begin van de wedstrijd ondertussen in toom. Hij stond hier en daar een honkslag toe en schakelde zelf met een knappe pickoff zelfs Hanley Ramirez uit.

Ommekeer

In de vijfde inning kwam de D.R. op gelijke hoogte na back-to-back doubles van Carlos Santana en Moises Sierra, die eerder in de wedstrijd al een prachtige vangbal had gemaakt. Jose Reyes sloeg Sierra, de vervanger van de zieke Nanita, met een bloop single over de thuisplaat en bracht de Dominicaanse Republiek op voorsprong. Een single van Miguel Tejada betekende vervolgens het einde van de wedstrijd voor Markwell. Tom Stuifbergen kwam in de wedstrijd met 1 en 3 bezet en Robinson Cano aan slag en opende met een wilde worp: 3-1. Een RBI-single van Edwin Encarnacion zorgde zelfs voor een vierde punt in de vijfde inning.

Nu moest Nederland minstens drie punten scoren op een bullpen die het hele toernooi in 30 innings slechts twee verdiende punten tegen kreeg. Kelvin Herrera, Pedro Strop (die ook voor Nederland uit had kunnen komen) en Fernando Rodney gooiden de wedstrijd in het slot. Het is jammer dat één slechte inning Nederland een finaleplaats kost, maar aan slag kon er tegen de sterke pitching van de Dominicanen te weinig geproduceerd worden.

Trots

Ondanks deze nederlaag mag Nederland zeer trots terugkijken op een goed toernooi, waarin duidelijk werd dat het Koninkrijk over zeer veel talent beschikt. Wellicht dat er tijdens de volgende edities nog wel meer te halen valt voor dit team. De Dominicanen zijn ondertussen de grote favoriet voor de titel. Zij nemen het in de finale (morgen om 02.00u ’s nachts) op tegen Puerto Rico, dat in de andere halve finale tweevoudig titelverdediger Japan uitschakelde.

Foto: Getty Images

1 Reactie
  1. Roel 9 jaar ago

    Genoten van jullie live blog, thanks! Wanneer is er weer 1??

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen