Dutch Watch: Bogey speelt voor beul, Ozzie bijna de jongste

Door

Van de hectiek rond de trade deadline kregen onze landgenoten niet veel mee. Zij konden de verhuisdozen achterwege laten en zich richten op het honkbal. Dat ging met name Ozzie Albies goed af. De kleine infielder sloeg zich deze week zelfs bijna de geschiedenisboeken in. Xander bogaerts piekte tegen de Yankees en de overige spelers hadden een vrij gemiddelde week. In deze Dutch Watch lees je alles over hun prestaties.

Voor de Atlanta Braves was een belangrijke week aangebroken en dan helpt het als één van je infielders zijn knuppel laat spreken. Ozzie Albies sloeg afgelopen weekend eindelijk weer eens een homerun en schreef daarmee geschiedenis. Of in elk geval bijna dan. De Braves herstelden zich tegen de Phillies van de slechte serie tegen de Royals, maar waren daarmee nog niet klaar. In de hoofdstad stonden de Nationals hen op te wachten voor mogelijk één van de belangrijkste series van dit seizoen.

BIJNA IN DE BOEKEN

Ozzie en de Braves konden zich nauwelijks een beter begin wensen in Philly. In de vijfde inning, met een 4-0 voorsprong op ’t bord, kwam de infielder door met een RBI-double waarop Ronald Acuna kon scoren. In de zesde volgde nog een RBI middels een walk. De Braves waren weer ouderwets op dreef en begonnen met een belangrijke 9-2 overwinning. Zaterdag was het wel een beetje de dag van Albies. Atlanta won opnieuw, dit keer met 15-7, en Ozzie sloeg z’n vierde grand slam in zijn nog prille loopbaan. Alleen Giancarlo Stanton was jonger op het moment dat hij z’n vierde grand slam sloeg. Het scheelde slechts zeven dagen. Al in de derde inning timmerde Albies de bal weg voor een 11-1 lead. Ook zondag in de afsluitende derde wedstrijd werkte de knuppel van onze landgenoot naar behoren (2-for-3). Runs of een zege zaten er echter niet in: 4-9.

Tegen de Nats verdedigden de Braves een voorsprong van 5.5 wedstrijden, maar dat werden er 4.5 na het duel van maandag. Washington won met 6-3 en Ozzie Albies kon aan slag niets uitrichten getuige ook zijn 0-for-4. Met 3-for-5, 2 doubles en 2 runs ging het dinsdag al stukken beter voor de tweedehonkman. Bij afwezigheid van de geblesseerde Dansby Swanson staat Albies weer als tweede genoteerd in de batting order en dat wierp in het tweede en derde duel met Washington z’n vruchten af. De tweede ontmoeting werd met 11-8 een prooi voor de Braves en de rubber match eindigde in een zwaarbevochten 5-4. Met een RBI-double in de derde sloeg Albies Ronald Acuna binnen voor z’n 58e RBI van dit seizoen en z’n 29e tweehonkslag. De Braves sloten deze belangrijke road trip af met een 4-2 record en deden daarmee goede zaken in de NL East.

Voor het eerst sinds die beroemde dagen in Londen stonden de New York Yankees en de Boston Red Sox vorige week weer tegenover elkaar. Een uitgelezen mogelijkheid voor Boston om revanche te nemen en dat lieten Xander Bogaerts en de zijnen zich geen twee keer zeggen. Onze landgenoot had het weer aardig op de heupen tegen de aartsrivaal. De belangrijke wedstrijden volgden elkaar ook voor de Red Sox op, want de Yankees waren de stad nog niet uit of de Tampa Bay Rays klopten alweer op de deur.

BEUL VAN DE YANKEES

Alsof alle frustraties van Londen en het teleurstellende verloop van dit seizoen er in één wedstrijd uitkwamen. Vorige week donderdag leefden de Boston Red Sox, en Xander Bogaerts in het bijzonder, zich helemaal uit op de Yankees. Bogaerts opende al in de eerste inning de score met een 3-run homerun, maar hier bleef het niet bij. In de achtste inning zorgde hij ook voor het slotakkoord door de eindstand middels z’n tweede homer op 19-3 te bepalen. Op 23 april sloeg Bogey ook al eens twee homeruns in één wedstrijd. Toen deed hij dit tegen de Detroit Tigers. Wat homeruns betreft was hij klaar in deze serie, maar in de volgende drie duels kwam hij telkens door met een double. Wat tweehonkslagen betreft houden alleen ploeggenoot Rafael Devers (37) en Nicholas Castellanos (Tigers/Cubs) gelijke tred met onze landgenoot.

Na deze oorwassing van jewelste waren de Red Sox nog niet klaar. De tweede ontmoeting werd met 10-5 gewonnen en de derde met 9-5. Hierin was Bogaerts goed voor een RBI-double in de vijfde inning. Helaas voor Boston kwam de sweep niet van de grond. Hoewel hun kortestop 3-for-5 was zondag en 2 runs over de thuisplaat liep, ging de wedstrijd met 9-6 verloren. Een smetje op een serie waarop Xander Bogaerts met veel plezier zal terugkijken. Hij was 9-for-20 aan slag en pikte ook nog eens 5 RBIs en 7 runs mee.

KLEIN LICHTPUNTJE

Tegen de Rays werd het een heel ander verhaal. In de jacht op een wildcard hadden de Red Sox wins nodig, maar die bleven uit. De serie werd geopend met een 6-5 nederlaag. Met 1-for-5 werd Xander Bogaerts aardig aan de ketting gelegd. Dat was woensdag ook het geval in game 2. Bogaerts kwam opnieuw niet verder dan één hit en wederom waren 5 runs niet genoeg voor een zege, want de Rays passeerden acht keer de thuisplaat: 5-8. Voor de tweede week op rij was het voor Xander Bogaerts Thunder Thursday. In de derde wedstrijd tegen de Rays joeg Bogaerts in de eerste én de vijfde inning de bal het stadion uit voor een totaal van 3 RBIs. Onze landgenoot was voortreffelijk aan slag: 4-for-4. Helaas stond hij er, bij wijze van spreken, alleen voor. De Red Sox moesten namelijk ook dit duel aan de Rays laten: 9-4.

Het zelfvertrouwen van de Yankees liep een deukje op in Boston. Het was ook niet de serie van Didi Gregorius, al sloot de geboren Amsterdammer nog wel goed af in Beantown. New York verloor drie keer, maar in de divisie kunnen ze dat wel lijden. Thuis tegen de Arizona Diamondbacks kon het gezelschap op zoek naar eerherstel. Voor Didi Gregorius was het de afsluiting van z’n eerste volledige maand na zijn terugkeer in de majors. Met 21 RBIs en een slaggemiddelde van .265 kan hij met enige tevredenheid terugkijken. Ook speelde hij, met name na de ASG, vrijwel elke wedstrijd.

Voor Gregorius begon het zo slecht nog niet tegen de Red Sox. In z’n eerste slagbeurt tekende hij voor een double in de tweede inning. De kortestop zou even later ook de eerste run namens New York scoren, maar op dat moment hadden de Red Sox al 7 runs op het scorebord staan. Het bleef bij die ene hit in de tweede en samen met zijn ploeggenoten moest Gregorius tandenknarsend toezien hoe Boston snoeihard uithaalde: 19-3. Ook de volgende twee wedstrijden gingen verloren met respectievelijk 10-5 en 9-5. In het tweede duel mocht Sir Didi nog wel een hit en een RBI noteren. Met 2-for-12 begon hij zondag aan de vierde wedstrijd. Dit werd eindelijk eens een succes voor de Yankees. Dat was niet in de laatste plaats te danken aan Gregorius, want in de vierde inning sloeg hij een 2-run homerun op weg naar een 9-6 zege.

HERSTEL

In de eerste wedstrijd tegen de Diamondbacks bracht Gregorius slechts één keer een bezoek aan de honken. Dit gebeurde via vier wijd in de zesde inning. Zijn teamgenoten brachten het er al niet veel beter vanaf. Slechts 5 hits noteerden de Bronx Bombers in de eerste van twee duels en het logische gevolg was een 4-2 nederlaag. Woensdag in de tweede clash bleef Gregorius opnieuw verstoken van een hit, maar hij kreeg wel een belangrijke RBI op zijn naam. De teams waren aan elkaar gewaagd, maar de Amsterdammer zorgde in de achtste inning voor wat lucht door voor een 5-3 voorsprong te zorgen. Zelf ging hij uit op ’t eerste honk, maar Aaron Judge kon vanaf het derde honk scoren. Met 3 runs werd het een productieve inning voor de thuisploeg, maar die bleek wel nodig ook. Arizona deed nog wat terug, maar New York won: 7-5.

Kenley Jansen en de LA Dodgers konden afgelopen week hun krachten meten met een team in topvorm. De Washington Nationals waren echter niet opgewassen tegen het geweld van de ploeg met het beste record in de National League. Voor Kenley Jansen was er weer een save weggelegd en dat betekende voor dit seizoen een jubileumsave. Vanuit Washington ging het westwaarts naar Denver voor een serie van drie tegen de Rockies. Hoewel Jansen al vaker terug in Denver is geweest, zal deze serie voor hem net iets meer beladen zijn. Vorig jaar in augustus staken zijn hartritmestoornissen weer de kop op in het hooggelegen Denver. Gelukkig voor Jansen lijken die problemen nu achter hem te liggen.

In Washington mocht Kenley Jansen al in de eerste wedstrijd van het weekend opdraven. Zijn ploeg had in de achtste inning een 4-1 voorsprong genomen en dus lag z’n 25e save voor het oprapen. De Nats lieten de closer er echter nog wel even voor werken. De eerste twee nullen had Jansen snel te pakken, maar daarna bereikten Trea Turner, Adam Eaton en Anthony Rendon elk op een andere wijze de honken. Turner was overigens de enige die Jansen wist te raken, terwijl Eaton door Jansen werd geraakt. Met de honken bezet kreeg Juan Soto vier wijd, maar na die slordige 4-2 was Kenley Jansen er klaar mee. Howie Kendrick kreeg drie slag en de winst was voor LA. Met 9-3 ging ook het tweede duel naar de bezoekers, maar zondag sloeg Washington terug door met 11-4 te winnen. Kenley Jansen kwam in beide gevallen niet in actie.

KENLEY TO THE RESCUE

Dat was aanvankelijk ook het geval in Denver. De Rockies ontvingen de Dodgers door hen in de eerste ontmoeting een pak slaag te geven: 9-1. De machtige koploper in de NL West sloeg een dag later alweer terug door de thuisploeg met 9-4 te verslaan. Voor Kenley Jansen dreigde opnieuw een rol in de marge, maar woensdag mocht de closer zich dan toch eindelijk naar de heuvel begeven. JT Chargois begon met een 5-0 voorsprong aan de negende inning, maar de Rockies zetten de reliever onder druk. Na een run en één honk bezet besloot Dave Roberts onze landgenoot in te schakelen. Jansen had vijf ballen nodig voor de benodigde drie nullen. Een fly out en een dubbelspel maakten een einde aan dit duel en bezorgden LA hun 71e win van het seizoen.

Het goede nieuws voor Jurickson Profar is dat hij vorig weekend tegen de Texas Rangers in drie van de vier wedstrijden begon in de starting line-up. Het slechte nieuws is dat hij die kans niet met beide handen pakte en niet aan Bob Melvin liet zien dat hij wel degelijk een regular behoort te zijn. Met zijn nieuwe club slaagde hij er niet in de serie te winnen tegen zijn oude werkgever, de Texas Rangers. Met 1-for-10 was z’n average niet fameus en qua productiviteit ging het al niet beter. In de serie die volgde, tegen de Brewers, mocht Profar laten zien dat het ook anders kan.

TERUGVAL

Jurickson Profar begon zo sterk aan de tweede seizoenshelft, maar die vier homeruns in vier wedstrijden lijken inmiddels een eeuwigheid geleden. Op 25 juli mocht hij starten tegen de Rangers, maar net als zijn teamgenoten speelde hij weinig klaar. Met 0-for-3, een strikeout en een 11-3 nederlaag werd het een pijnlijk weerzien. Een dag later stond er opnieuw 0-for-3 achter de naam van Profar, maar dit keer zonder strikeout. Met 5-2 werd de wedstrijd opnieuw gewonnen door de bezoekers uit Texas. Nadat hij zaterdag aan de kant bleef voor de derde wedstrijd mocht hij in de afsluitende ontmoeting opnieuw zijn kunsten vertonen. Profar moest tot zijn laatste at-bat wachten op z’n eerste en enige hit in deze serie. Zijn hit in de achtste inning leverde niets op, maar desondanks wonnen de A’s wel: 6-5.

Met vier wijd in de derde inning begon Profar aan de serie tegen de Milwaukee Brewers. Die walk zou de bezoekers duur komen te staan, want op een RBI-double van Matt Olsson kon Jurickson Profar de eerste run van de wedstrijd scoren. Hij bleef verder 0-for-3 aan slag, maar met 3-2 trok Oakland aan het langste eind. Het tweede duel ging voor de A’s met 4-2 verloren, maar met 2-for-2 en een RBI bewees Profar zijn waarde. Helaas voor de infielder moest hij dat wel doen als pinch hitter. In de zevende inning bracht hij, met een RBI-double, de achterstand terug tot 3-2, maar verder dan dat kwam Oakland niet. Ook de derde ontmoeting dreigde op een nederlaag uit te draaien. Bij een 3-1 achterstand in de zevende schoten de A’s echter in gang. Mede dankzij een RBI (sac fly) van Profar won Oakland alsnog: 5-3.

Als de Minnesota Twins in hun achteruitkijkspiegel kijken, dan zien ze de Cleveland Indians steeds groter worden. Na twee verloren wedstrijden tegen de Yankees moesten Jonathan Schoop en de zijnen goed voor de dag komen tegen de Chicago White Sox om het niet nog spannender te maken in de divisie. Met 2-for-12 hield het niet over wat Schoop met z’n knuppel liet zien, maar hij sloeg nog wel wat runs binnen. Die mogelijkheid kreeg hij later deze week opnieuw toen zijn Twins de degens kruisten met de Miami Marlins.

SWEET SIXTEEN

De Twins kwamen vorige week donderdag tot 12 hits in hun eerste wedstrijd tegen de White Sox. Eén van die hits kwam op naam van Jonathan Schoop, maar onze landgenoot kwam niet voorbij het eerste honk. Het deerde de Twins niet, want zij wonnen eenvoudig met 10-3. Dat kreeg een vervolg in de tweede ontmoeting, maar Schoop had geen aandeel in de 6-2 zege. Hij bleef in de dug-out. Chicago deed iets terug door zaterdag met 5-1 te winnen. Jonathan Schoop was 0-for-3 aan slag, maar beging voor de tweede wedstrijd op rij een error. Dat aantal staat nu op 11. Vorig jaar ging de infielder 15 keer de fout in. Hij maakte het zondag allemaal goed. Defensief was het foutloos en aan slag sprak Schoop een woordje mee met een 2-run homerun, z’n 16e van het jaar, in de vijfde inning. Minnesota klopte Chicago met 11-1.

Het aandeel van Jonathan Schoop in de 2-1 zege van de Twins op de Marlins was te verwaarlozen. In de achtste inning dwong de infielder als pinch hitter vier wijd af, maar zijn ploeggenoten lieten hem achter op het eerste honk. In het tweede duel was de international wel vanaf het begin van de partij en met een RBI-single in de vijfde inning was hij ook belangrijk voor zijn team. Marwin Gonzalez kon de zevende run scoren op weg naar een 7-4 zege. Voor Jonathan Schoop was het z’n 44e RBI van dit seizoen en zijn 10e van deze maand. Meer binnengeslagen punten zaten er deze week niet in. Schoop kwam donderdag heel even in actie als pinch hitter, maar werd met drie slag teruggestuurd. Minnesota gaf in de negende inning een 4-1 voorsprong uit handen en verloor in de 12e met 5-4.

Vorige week wonnen de LA Angels toch wel verrassend twee keer van de Dodgers en dat succes wilden ze een vervolg geven tegen de Baltimore Orioles. De O’s lieten zich echter niet als een stel makke schapen naar de slachtbank leiden en van de slagkracht van hun kortestop moesten de Halos het in die serie ook niet hebben. Andrelton Simmons heeft het aan slag lastig de laatste weken, maar in theorie was de serie tegen laagvlieger Detroit een prachtige kans om wat aan het zelfvertrouwen en het slaggemiddelde te doen.

BELABBERDE HOMESTAND

Andrelton Simmons maakte pas in de achtste inning z’n opwachting in de openingswedstrijd tegen Baltimore, maar hij kreeg nog meer dan genoeg speeltijd. Na negen innings stond er 5-5 op het bord en daarna duurde het nog zeven innings voor er een winnaar was. Simba was 0-for-2, maar kreeg ook twee keer vier wijd. Eén keer kwam daar een run uit voort, maar het was niet genoeg. Baltimore won 10-8. De twee volgende duels zal Simmons snel willen vergeten. Niet alleen gingen ze verloren, maar na een 0-for-4 in de tweede wedstrijd bleef de Oranje-international in de derde aan de kant. Een sweep bleef de Angels bespaard tegen deze tegenstander. Zondag kwam Simmons dankzij een single op de honken en een homerun van Matt Thaiss hielp ‘m over de thuisplaat voor een 2-0 voorsprong in de tweede inning. Diezelfde Thaiss sloeg LA in de negende naar een zwaarbevochten 5-4 overwinning.

We beginnen deze alinea zoals we de vorige zo ongeveer eindigden. Simmons opende de serie tegen Detroit met een single in de tweede inning en niemand minder dan Matt Thaiss sloeg hem binnen middels een homerun. Het waren de enige runs die LA scoorde, want de Tigers wonnen met 7-2. Dinsdag pakte Simba weer eens zijn momentje. Met een RBI-double in de vijfde inning sloeg hij Shohei Ohtani binnen voor een 5-0 voorsprong. Hij zou de dag afsluiten met twee doubles, een run, een RBI én een 6-1 zege. De relatief gemakkelijke homestand werd woensdag afgesloten met een vijfde nederlaag in zeven wedstrijden. Simmons was 1-for-2 met twee walks. Voor het seizoen staat Simba nu op 16 keer vier wijd en 10 daarvan kreeg hij in de maand juli. De Halos pakten die cadeautjes tegen Detroit niet uit. De Tigers wonnen afgetekend met 9-1.

Cover Photo: AP Photo/John Amis

Ook leuk om te lezen