Recap: Smart is slimmer, vrije val Detroit

Door

2014 NBA Rookie Photo Shoot

Zonder de nog altijd geblesseerde Kevin Durant, die kampt met een pijnlijke hamstring, moest Oklahoma City Thunder vannacht aantreden tegen de Boston Celtics. In eigen huis, nota bene, en met een RUssell Westbrook in de gelederen die de laatste dagen voor triple-doubles zorgt moet dat lukken, toch? Nee dus. De Celtics wonnen met vijftien punten verschil: 100-85.

In een bij vlagen verhitte wedstrijd – de overtredingen waren niet uit de lucht en soms ook vrij hard – bleek Marcus Smart een iets slimmere speler dan eerdergenoemde Russell Westbrook. Smart, samen met Isaiah Thomas een van de twee spelverdelers in de startende opstelling van de Celtics, scoorde 26 punten in totaal, tegenover 27 van Westbrook.

Het grote verschil was echter de efficiëntie. Dankzij de hard werkende verdediging van de Celtics, werd Westbrook in toom gehouden en kwam hij lang niet altijd tot briljante schoten. Gevolg: veel missers en een wanhopige Westbrook die blijft proberen. In totaal kwam Russ tot twee driepunters uit tien (!) pogingen, en schoot hij überhaupt 5/20 field goals. Daar kunnen mooie shot blocks als deze geen uitkomst bieden.

Geen wonder dat Westbrook geagiteerd was na de wedstrijd. Hij was uit z’n ritme gehaald en had zijn ploeg vooral in het laatste kwart zien instorten. Toen namen de Boston Celtics echt het heft in handen, en Oklahoma City had geen antwoord op de ontketende groene garde. Achter Westbrooks 27 punten kwam namelijk alleen Serge Ibaka goed uit de verf met zestien punten en 10 rebounds.

Bij de Celtics was ook Isaiah Thomas goed in vorm. Met twintig punten en acht assists had Thomas een belangrijk aandeel in de overwinning. Als kers op de taart kreeg hij een hart onder de riem vanuit een bijzondere hoek. Niemand minder dan Golden State Warriors-speler Draymond Green nam het op Twitter voor hem op.

De Boston Celtics, die vier van de laatste vijf wedstrijden hebben gewonnen, mogen hun goede vorm door proberen te zetten tegen de Dallas Mavericks morgen. Oklahoma City speelt tegen de Memphis Grizzlies, die in hun handen zullen wrijven in de wetenschap dat ze, net als de Celtics vannacht, het van hun verdediging moeten hebben.

Haperende Pistons verliezen van Lakers
Alles en iedereen was de afgelopen tijd in de ban van de Detroit Pistons. De ploeg van coach Stan van Gundy was dé verrassing in het oosten met indrukkwekkende zeges, en iedereen vroeg zich af of Andre Drummond en zijn collega’s hoge ogen konden gooien dit seizoen. De hype train is inmiddels uit beeld verdwenen, want de Pistons verloren vannacht weer: op bezoek bij de Lakers werd het 87-95.

Een teleurgestelde Stan van Gundy moet constateren dat zijn ploeg worstelt met de druk. Andre Drummond was ‘ouderwets’ in vorm met zeventien punten en zeventien rebounds, maar in zijn schaduw kwam de rest van het team niet echt uit de verf. Reggie Jackson bijvoorbeeld: negen puntjes en drie assists. Marcus Morris: 3/12 field goal attempts. Niet best allemaal.

Bij de Lakers loopt het nog altijd niet briljant, maar als je tegenstander zo worstelt met z’n vorm kan je daar ook met discutabel spel van winnen. Een hard werkende Kobe Bryant scoorde 17 punten, miste veelvuldig (6/19 field goal attempts), maar deelde ook 9 assists uit en flirtte met een triple-double door 8 rebounds uit de lucht te graaien. Hij was daardoor een van de belangrijkere spelers op het veld, naast Nick Young, die wél efficiënt was en nauwelijks miste in zijn zestien minuten speeltijd.

Een ander mooi moment van Kobe: na zijn enige rake driepunter (hij probeerde het vier keer) rende hij naar de zijkant van het veld en gaf drie mannen een high five. Wie dat waren? De trein Amerikanen die afgelopen augustus een aanslag voorkwamen in de Thalys vlakbij Parijs en op uitnodiging van de Lakers de wedstrijd bijwoonden.

“They were encouraging me all game. I figured I’d get one to sit down and make sure I’d dap them up.”
— Kobe Bryant over het drietal.

De Pistons hebben dankzij hun verlies al vier wedstrijden op rij verloren, en aangezien ze vandaag moeten aantreden tegen de Cleveland Cavaliers is de kans reëel dat Detroit voor de vijfde keer op rij onderuit zal gaan. Toch zonde. We hadden het succes zo graag wat langer door zien gaan!

Score Sheet
New Orleans Pelicans @ New York Knicks: 87-95
Memphis Grizzlies @ Minnesota Timberwolves: 114-106
Portland Trail Blazers @ Charlotte Hornets: 94-106
Utah Jazz @ Atlanta Hawks: 97-96
Boston Celtics @ Oklahoma City Thunder: 100-85
Toronto Raptors @ Sacramento Kings: 101-107
Detroit Pistons @ Los Angeles Lakers: 85-97

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen