COLUMN: Alles is beter dan Sacramento

Door

Minnesota Timberwolves v Sacramento Kings

Andrea Bargnani stond op het punt een contract te tekenen bij de Sacramento Kings. En toen kwam het bericht dat de Italiaan voor twee seizoenen in Brooklyn aan de slag gaat. Tekenend voor de zomer van SacTown: alles is beter dan de Kings.

From hero to zero
Wie de NBA al iets langer volgt, herinnert zich zonder twijfel de hoogdagen van de Sacramento Kings. Oh wat speelden Chris Webber, Vlade Divac, Jason Williams en co. prachtig basketball. Onderstaande video eindigt met een opvallende quote van toenmalig Nets-coach Byron Scott: “Als je iemand naar een wedstrijd zou nemen waardoor die meteen weg zou zijn van de NBA, de eerste plaats waar je naartoe gaat is Sacramento.”

Lees die quote opnieuw en sta er even bij stil. Sacramento, het mekka van de NBA? Weinige weten dat de Kings al meedraaien sinds 1948. Eerst als de Rochester Royals (titel in 1950), dan als de Cincinnati Royals (met Oscar Robertson), dan als de Kansas City-Omaha Kings, dan als de Kansas City Kings en sinds 1985 als de Sacramento Kings. In hun eerste seizoen in SacTown haalden ze de play-offs, daarna was het wachten tot 1996. Daarna kwam de succesperiode, die eindigde in 2006. Sindsdien zitten de Kings in Sacramento weer op hun oude niveau van weleer…

Kings = chaos
Om de één of andere reden lijkt het altijd chaos in Sacramento. De Kings versleten acht coaches in SAC, tot Rick Adelman in 1998 aantrad en bleef tot en met 2006. Ondertussen zit men met George Karl aan de negende coach in negen seizoenen. En die kreeg het meteen aan de stok met DeMarcus Cousins, dé enige reden waarom de Kings genoemd worden in een inhoudelijke basketbaldiscussie en waarom de zitjes in de Sleep Train Arena tot op een zekere hoogte gevuld raken.

De ruzie tussen een nieuwe coach en een sterspeler zou bij 29 van de 30 teams leiden tot een mediagekte. Niet in Sacramento. Natuurlijk sprongen de media op het verhaal, maar alles voelde wat aan als ‘another day at the Kings office’. Chaos is synoniem geworden voor de Kings en dat heeft zich deze zomer enorm laten voelen. Naast Bargnani lieten ook Wes Matthews (Dallas), Monta Ellis (Indiana), Corey Brewer (Houston) en Patrick Beverley (Houston) een vetter contract van de Kings schieten voor een financieel minder interessant voorstel van andere teams.

Spelers willen winnen, maar het is niet dat Brooklyn, Indiana en Dallas meteen richting NBA-titel gaan. Alles is beter dan Sacramento, dat is zowat de enige conclusie die hieruit de trekken is. Enkel Rajon ‘wacko’ Rondo wilde voor een jaartje en 10 miljoen dollar komen. Kosta Koufos tekende voor vier jaar en 33 miljoen, met de belofte om te starten, terwijl de Kings de vergelijkbare Willie Cauley-Stein haalden in de draft. Verder doen de Kings het met Marco Belinelli, James Anderson en Omri Casspi, terwijl ze hun lottopick van 2014, Nick Stauskas, van de hand deden voor praktisch niets.

Wat als…?
Volgend seizoen wordt dus alweer een pijnlijk seizoen voor de fans in Sacramento. Er zit eigenlijk geen plan achter de moves van eigenaar Vivek Ranadive en zijn rechterhand Vlade Divac. Wie weet komt Rondo weer wat tot leven, of blijkt Koufos een verborgen scorer, of vindt Ben McLemore zijn beste vorm, of wordt Rudy Gay plots een superster? Wie zal het zeggen. De kans lijkt echter groter dat de relatie tussen Boogie Cousins en George Karl explodeert en de volgens sommigen ‘beste center in de NBA’ een trade gaat eisen.

Wat dan? De geruchten over een mogelijke verhuis naar Seattle doen al even de ronde en zullen bij een vertrek van Cousins alleen maar aanzwengelen. Want wie zal er dan nog geld willen pompen in de Sacramento Kings, buiten een gekke Indiër? Het resultaat van chaos is nooit positief, n-o-o-i-t. De signalen uit Sacramento en de perceptie van de Kings zijn al jaren negatief. Dat spelers er liever wegblijven, is dan ook absoluut géén verrassing. Maar geen beter roster, betekent geen vooruitgang. Wie weet krijgen ze in Seattle wel sneller wat ze willen, dan we allemaal denken…

Foto: Getty Images

1 Reactie
  1. Martijn Scheeve 8 jaar ago

    Vind dat je hun huidig roster tekort doet. Gay, Rondo, Collisson en Cousins is eigenlijk een prima fundament. Daarbij hebben ze ook een hele bruikbare rookie gedraft in Stein.

    Ze zitten tegen de salary cap aan en kunnen niet echt nog een groot contract uitdelen. Je moet niet vergeten dat de luxury tax geen grap is. En laat de Kings nou net een van de armere owners hebben. (geschat vermogen van 700 miljoen)

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen